Waar moet je in godsnaam naartoe met die gestoorde dance-marathon van Amsterdam Dance Event? Zie je door de letterlijk honderden feestjes het bos niet meer? We helpen je uit de brand met deze tiplijst: de drie allerbeste feesten per dag, en nog eens een extra rij feesten die de moeite waard zijn.

Woensdag 18 oktober

Numero x JEANS @ Levenslang

Dina, Jeans b2b Woody92, Konduku b2b Tammo Hesselink (23.59-06.00)

Subtiel is misschien niet het goede woord, maar de triptechno van de Haagse dj/producer Jeans is…. als een oneindige pikzwarte tunnel om doorheen te razen. Niet elke twee minuten grootse breaks, geen lolzy techno-pop-edits: razendsnelle muziek om in te verdwijnen. Woody92 weet daar ook wel raad mee (en is ook niet vies van een snufje goa- of psytrance op z’n tijd), Tammo Hesselink en Konduku pakken het zelfs nog net iets subtieler aan met abstracte house en techno die tegen minimal aan schurkt.

Kijk: Jeans b2b Woody92 op Awakenings 2022

Passion DEEZ & Friends @ Sexyland World

o.a. Passion DEEZ, Panjabi Hit Squad, Mallaury, EYCEE (20.30-03.00)

Het gerucht gaat dat Passion DEEZ zijn verjaardag viert op de woensdag van ADE. Dat doet-ie op de plek waar niets te gek is: Sexyland. Kaartjes zijn loeigoedkoop: 3 euro. Niet zo gek lang geleden was Passion vooral pizzabakker bij RadioRadio en content-man bij Patta, nu draait hij zo’n beetje wekelijks een Amsterdamse club aan gort met high energy basslines, UK house, 2-step, grime, dubstep, jungle en meer wobbelend dansvloersnoepgoed. En ehm, verwacht als je vroeg komt opdagen dat je misschien ook wel een potje bridge moet spelen en een shotje Salmari krijgt voorgeschoteld.

Kijk: Passion Deez @ Boiler Room

 

Verknipt @ United Studio’s

O.a. DIØN, DYEN, Shlømo b2b Alignment en Basswell (20.00-06.00)

Is kruit verschieten zeg maar echt je ding? Dan kun je er woensdag ook al VOL in duiken op de eerste hardtechno-nacht (van velen) van Verknipt. In die grote hallen achteraan de Houthavens staan daar op woensdagnacht al heel veel sterren uit het genre, van DIØN tot DYEN tot Alignment.

Kijk: DYEN op Verknipt 2023

 

Donderdag 19 oktober

IsBurning & Maricas @ Thuishaven

O.a. Carlos Valdes b2b Vuur, Josh Caffé (live), Juliana Huxtable b2b Jasss en ISAbella b2b Saoirse (15.00-23.00 en 23.00-04.00)

Het permanente festivalterrein Thuishaven slaat de handen ineen met queerfeest IsBurning en Spaanse zielsverwanten Maricas, voor een geweldige tweetrapsraket: een dag- én nachtfeest met een line-up om je vingers bij af te likken. IsBurning-baas Carlos Valdes gaat b2b met hongerig talent Vuur, Juliana Huxtable met Jasss en ISAbella met Saoirse.

Kijk: Carlos Valdes @ Boiler Room x Is Burning

 

SPIELRAUM @ Club Raum

KI/KI, Afra, Mary Lake, Polly F, Angelboy, DJ Shahmaran, Youngwoman (23.00-08.00)

Jarenlang zwierf het geweldige queerfeest SPIELRAUM door Amsterdam, langs o.a. RADION, Garage Noord, De School en Lofi, maar nergens waren ze écht helemaal op hun plek. Daarom beginnen Diego Meijers en Sven Bijma komende maand hun eigen club nabij Sloterdijk: Club Raum. Dit wordt het allereerste officiële Spielraum-feest in de club: thuiskomen dus, met vaste gezichten als KI/KI, Afra, Mary Lake en Polly F. Let op: Club Raum is een uitgesproken queer-club, dus als je twijfelt of je er thuishoort, dan waarschijnlijk niet.

Kijk: Afra @ Boiler Room x SPIELRAUM

United Identities @ Doka

Carista, Chima Isaaro, Sadar Bahar en Suze Ijó (22.00-06.00)

Carista is de meest veelzijdige dj van Nederland, concludeerden we al in 2019. Dat maakte de Utrechtse de afgelopen tijd keer op keer waar: van de mainstage van Dekmantel tot de bosrave van Draaimolen. Maar het allerliefst zie je haar toch in een kleine club, waar ze écht alle kanten op kan. Dat doet ze met de gelijkgestemde Suze Ijó en de altijd goedgemutste Chicago funk/disco-veteraan Sadar Bahar, naast de veelzijdige Portugese Chima Isaaro (van techno tot batida, van disco tot jazz).

Kijk: Carista @ Boiler Room

meer tips

Ellen Allien presents Vinylism @ RadioRadio (16.00-22.00): vaste prik, de gratis toegankelijke vinyl-middag van Ellen Allien met o.a. Freddy K, DJ Europarking en DJ Bone.

DGTL @ NDSM (21.00-05.00): hele rits aan knallers op deze eerste DGTL-nacht, van Innervisions-baas Dixon tot Bicep.

Minimal Collective @ De School (23.00-laat): verdwaal diep in het minimal-labyrint met o.a. Gigi FM en Sunju Hargun, Woody92 & Spekki Webu.

RadioRadio (23.00-05.00): eigenlijk is elk feestje in deze intieme club tijdens ADE de moeite waard. Vanavond staan o.a. TraTraTrax-heldin Bitter Babe en Marie Montexier op het menu.

Vrijdag 20 oktober

Into The Woods @ NDSM

O.a. Young Marco, Héctor Oaks, FJAAK, Nene H, S-candalo, Sedef Adasi (12.00-23.00)

By far het leukste, geinigste, koddigste en gezelligste festival van ADE: het team van Into The Woods houdt wel van een geintje of twee, een woordgrap of drie en een kabouter of duizend. Máár vergis je niet: de line-up van de zes (!) stages is altijd bloedserieus en smaakvol samengesteld.

Kijk: Young Marco @ Best Kept Secret 2023

Tribes @ Paradiso

O.a. Caiiro, Djeff, Felo Le Tee, DJ Danifox, Rozaly, Wes Lee, Cincity (22.00-06.00)

Het Tribes-feest van 2021 voelde als de oerknal van amapiano in Nederland, daarna is het Zuid-Afrikaanse dance-genre in een grote commerciële versnelling terechtgekomen en poppen overal feesten op. Daarmee wil dit feest in Paradiso nog meer verdieping en diversiteit binnen het genre laten zien: van gqom tot afrotechno, van batida tot kuduro.

Kijk: Caiiro @ Descendants

 

KI/KI all night long @ De Bajes

KI/KI en allerlei geheime b2b’s (23.00-06.00)

Een dikke zeven uur (!) staat de Amsterdamse techno/trance/acid-ster KI/KI vannacht achter de draaitafels, met allerlei b2b’s. Terwijl haar generatiegenoten steeds lolliger zijn gaan draaien, is de sound van KI/KI juist steeds serieuzer en dieper geworden, meer sophisticated ook. In die zeven uur (in een nieuwe clubruimte in de oude Bijlmerbajes waar ook Levenslang gevestigd is) kan ze natuurlijk allerlei hoeken van die sound verkennen.

Kijk: KI/KI 5HRS OF ACID

meer tips

Nachbar (22.00-06.00): nieuwe club van een van de Schietclub-eigenaren, met op de bill o.a. Berkan V8 b2b Moody Mehran. Belooft een gezellige nacht te worden!

ZeeZout @ Het Rijk van de Keizer (15.00-23.00): Anz, D.Dan, DHC, Mama Snake, Sally C, Sansibar & Naone: genoeg redenen om dit ZeeZout-feest te bezoeken.

De Scorro @ De School (23.00-07.00): met deze terugkerende nacht focust De School op de zwarte en Latinx LGBTQ+-scenes (met o.a. Batu, DJ Stingray 313 en DRKNGHTS).

Private Hearts @ RadioRadio (23.00-05.00): vaste prik, elke donderdagochtend de radioshow van Elias Mazian luisteren! Die neemt-ie nu mee naar RadioRadio, met de superfun-progressive house-dj Alex Kassian.

Zaterdag 21 oktober

Breakfast Club @ The Other Side

O.a. Ben UFO b2b Helena Hauff, AliA b2b Tsepo en mad miran b2b Oceanic (08.00-18.00)

Feestorganisator Breakfast Club gooit het over een andere boeg: mikten ze vorig jaar nog op twee giga-feesten in Zaandam, nu organiseren ze een heuse rave-estafette, vier opeenvolgende feestjes op zaterdag en zondag. De eerste is meteen al heel mooi, daar staan Ben UFO en Helena Hauff gezamenlijk in de booth, naast o.a. mad miran b2b Oceanic, Tsepo b2b AliA en S-candalo. En op tijd komen natuurlijk, want er is ontbijt!

Video: mad miran Boiler Room x Dekmantel

 

Intercell x Partiboi69 @ Elementenstraat

o.a. Partiboi69, KiNK, Sally C (23.00-09.00)

Een van de meest opzienbarende shows van Lowlands kwam van Partiboi69, een New Kids Turbo-achtige Australiër met een markante kop en een Matrix-zonnebrilletje die keihard viraal ging met z’n Youtube-sets vol ghetto-house. De grap is dat Partiboi69 inmiddels ook omarmd wordt door de serieuze kant van de house- en technowereld omdat hij zeer effectieve hardhouse/electro/ghetto-techbangers draait. Dus staan hier ook o.a. KiNK en Sally C op de line-up. Maar pas op, het is altijd kwart over keta bij deze man.

Video: Partiboi69 op Lowlands 2023

STOOR @ Paradiso

Speedy J, JakoJako, Karenn, Surgeon (16.00-00.00)

Een acht uur durende techno-livejam met hardware, waarbij vijf elektronische muzikanten zich over hun apparatuur buigen en on the spot improviseren…. ja, dat klinkt vet, maar het zou ook nogal….. vrijblijvend kunnen worden. Niet dus, bewijst Jochem Paap alias Speedy J: al een paar jaar organiseert de Rotterdammer zulke avonden in Paradiso, en vorig jaar bleek het niets minder dan mindblowing. Voor de zondag zijn overigens nog tickets!

Video: STOOR 2022 @ Paradiso

meer tips

Pardon x Night Slugs @ Parallel (23.59-06.00): PARDON is het feestje voor vooruitstrevende Britse clubmuziek, Night Slugs een geweldig label uit Zuid-Londen dat al een goed decennium zoekt naar de toekomst van UK clubcultuur. 1+1=2.

Rush Hour x Rainbow Disco Club @ Lofi (14.00-22.00): al jaren vormen het Amsterdamse label en het Japanse festival een gouden huwelijk, vol goedlachse disco. Antal is er kind aan huis, dit keer komt ook Danilo Plessow draaien.

DGTL & We Still Believe @ NDSM Werf (12.00-22.00): uitstekende line-up op dit feestje van The Blessed Madonna met o.a. Bambounou, Palms Trax, Sedef Adasi en stuiterbal Patrick Mason.

Into The Woods @ NDSM Werf (12.00-23.00): Ook dag twee weer elf uur pret en een topline-up met o.a. Marlon Hoffstadt, Ben UFO, Mama Snake en Cera Khin.

Awakenings x Joris Voorn @ Gashouder (12.00-22.00): van de vele Awakenings-feestjes heeft deze van Joris Voorn de beste line-up, met ook DVS1 en Rødhåd.

Zondag 22 oktober

Het Weekend @ De School

o.a. Ben Klock, Roi Perez, Fafi Abdel Nour, Shanti Celeste en Anz (zaterdagavond-maandagmiddag)

Voor veel mensen vaste prik: de zondag van ADE afsluiten bij de neverending weekender in De School (die zaterdagavond al begint en tot diep in de maandagmorgen doordendert). Het is bovendien de laatste keer ADE voor De School, aangezien de club in januari voorgoed de deuren sluit. Vooral heel veel zin in Anz in het Muzieklokaal, Ben Klock in de kelder en de slotset van Fafi Abdel Nour b2b Shanti Celeste.

Kijk: Fafi Abdel Nour @ Hör x Dekmantel

DGTL x Gou Talk @ NDSM Werf

o.a. Peggy Gou, Carista, Ineffekt, Saoirse, Objekt, Stingray (12.00-23.00)

In 2019 gaf Peggy Gou een behoorlijk historische set op de Breakfast Club, vorig jaar was het al DRINGEN GEBLAZEN bij haar Audio Obscura-feestje, en nog altijd is haar ster rijzende: de dj scoorde haar eerste keiharde nummer 1-hit met ‘(It Goes Like) Nanana’, die duidelijk is geïnspireerd door de eurotrance-kraker van ATB. Ze viert het bij DGTL met o.a. Carista, Ineffekt, Saoirse, Objekt en DJ Stingray 313.

Kijk: Peggy Gou - It Goes Like Nanana

La Noche @ Club Raum

O.a. Angel D’Lite, Fafi Abdel Nour, Byron Yeates, S-candolo (15.00-04.00)

Nog zo’n mooi feestje in Club Raum, in samenwerking met het Berlijnse La Noche, het feestje van geschwestern THC en DHC (samen achter de decks als S-candalo) en Byron Yeates. Sexy, zweterig en fun dus, trancey, proggy house op hoog tempo. En wel zo lekker: niet tot diep in de nacht, maar al vanaf halverwege de middag!

Kijk: S-candalo op Dekmantel 2023

meer tips

Breakfast Club (Runners’ High) @ RADION (08.00-18.00): smakelijke brunch met o.a. John Talabot, Marcel Dettmann en JASSS!

Intercell x Club Heart Broken @ H7 Warehouse (12.00-01.00): sinds die lolzy-trance-remix van Day ’N Nite is Marlon Hoffstadt op een winning streak. Dit wordt een supervrolijk eind van ADE.

On Loop @ RadioRadio (23.00-06.00): net zo lang de filmpjes van de livwutang-slotset op Sustain-Release gebinged dat het nu voelt alsof we erbij waren. RadioRadio is een vrij perfecte club voor haar.

STOOR @ Paradiso (16.00-00.00): de tweede dag livejammen in Paradiso, nu met naast Speedy J ook Vril & Rødhåd, en Donato Dozzy en Neel.