De Rotterdamse techno-producer Speedy J bouwde de laatste jaren in een kelder in de Maasstad aan een paradijs voor liefhebbers van live elektronische muziek: STOOR Lab. Tijdens de lockdown leverde dat al intrigerende livestreams op, maar dit is het echte werk: een acht uur durende jamsessie in Paradiso.

Er is geen timetable voor de STOOR-avond in Paradiso, en da's ook niet nodig. De vijf technozwaargewichten op de line-up treden namelijk allemaal tegelijk aan. En dan niet met zo'n fancy b2b2b2b2b op een VIP-after waar elke dj om het kwartier aan de beurt is voor een plaatje en tussendoor lekker champagne wordt genipt, maar met een volstrekt unieke en baanbrekende set-up. De Rotterdamse pionier Speedy J is regisseur aan een tafel vol hardware die middenin Paradiso staat, onder een enorme lichtzuil. Hij heeft de beschikking over de breinen en de apparatuur van ROD/Benny Rodrigues, Dasha Rush, Surgeon en RØDHÅD. Wat zij acht uur lang voor je neus opbouwen is niets minder dan mindblowing.

Speedy J heeft nooit genoegen genomen met de status quo van techno. Als iemand de mogelijkheden van het digitale tijdperk ten volle benut, dan is hij het wel. Zo pionierde hij een hybride vorm van performen, waarbij hij zich de vrijheid heeft verworven tot op de kleinste details in bestaande producties in te grijpen, elementen toe te voegen, laag op laag te stapelen en soms zelfs complete tracks op het podium op te bouwen. Maar zelfs met de mogelijkheden van loops en sequencers kom je ogen en handen tekort voor de ultieme liveset.

Regisseur van het moederbord
Wie nu precies wat bijdraagt aan het gelaagde geheel is niet altijd makkelijk te zien, maar het komt hier op neer: de vier gasten zijn elk op hun apparatuur bezig met het aanleveren en live bewerken van stukjes geluid. Beats, percussie, noises, melodieën. Regisseur Speedy J beheert niet alleen de 909 drumcomputer die de basis van alles vormt, maar ook een soort moederbord van de set, waarmee hij de dynamiek in de hand heeft. Daar kun je uren achter elkaar met open mond naar turen vanaf het balkon, maar het is nog veel indrukwekkender om het van dichtbij te bekijken. Met je neus bovenop de tafel, of op de trap-dansvloer die tot bovenop het podium van Paradiso loopt.

STOOR

Zaterdag van 16.00-00.00 uur in Paradiso

Gezien: Speedy J, RØDHÅD, Dasha Rush, ROD en Surgeon in een acht uur durende jam

Het hoogtepunt: Vooral de momenten van diepgang en opbouw zijn indrukwekkend

De sfeer: Aandachtig euforisch, een uitverkocht Paradiso vol echte liefhebbers

De plaat: Enkel nieuw, geïmproviseerd materiaal, dat voor je ogen ontstaat

STOOR x Speedy J, Paradiso, ADE 2022

Een vuistje voor Benny

Techno is een veelkoppig monster vanavond en het is verrassend hoe goed deze vijf op elkaar ingespeeld zijn, alsof ze al jaren in deze formatie optreden. Geen maat is hetzelfde, er gebeuren elk moment vijf dingen tegelijk. Vooral de momenten dat gas wordt terug genomen en weer opgeschakeld zijn magisch om te zien. Deze vijf hebben ook veel meer trucs in hun arsenaal dan de kick weghalen en weer droppen. Het is een voortdurend spel met effecten, toevoegen en wegnemen van geluiden en daarbinnen nog een spel met volumes. Daardoor worden verwachtingen steeds net iets anders ingelost dan je verwacht, waarna de daadwerkelijke explosie een paar momenten later nog groter is.

Het leidt niet zelden tot veel plezier bij de gasten zelf, een gulle lach van Dasha Rush, een knikje van RØDHÅD, de groove in de heupen van ROD. En oh ja, Surgeon is even een broodje eten, die schuift vast zo weer aan. Bandleider Speedy J werkt intussen stoïcijns geconcentreerd door op zijn omgekeerde bureaustoel, maar na vijf uur is er toch even een glimlach en een vuistje voor Benny Rodrigues. Die is een paar seconden ervoor helemaal los gegaan met de claps van zijn 909, met een perfect getimed mitrailleursalvo als speels hoogtepunt. Ratatatatatatat.

Hoe belangrijk de aanwas van nieuwe muziek ook is, live-sets zijn een beetje een ondergeschoven kindje in de clubcultuur. Ze duren vaak maar een uurtje, voelen zelden werkelijk live en zijn vrijwel nooit zo opwindend als de dj die erna komt. Maar Speedy J heeft met zijn STOOR de ultieme techno-ervaring gecreëerd. Volgend jaar weer?