Nee, headliner P!NK was niet best, maar we zagen heel wat moois op de eerste dag Pinkpop. Introverte pracht van The War On Drugs en Altin Gün naast huisband Editors en de grote verrassing van de dag was Mongoolse keelzang-metal-act The Hu. Dit is onze top 5.

5. Altın Gün

Naast de decennia oude Turkse songs die de basis vormen meen je ook in de arrangementen voortdurend micro-eetbetonen te horen, de ene krautrock baslijn, die hi-hat van je favoriete italoplaat, een Cerrone discovibe, de melodica van Augustus Pablo. En een cowbell, altijd meer cowbell. Altin Gün ademt zo op een totaal organische manier smaak.

>>> lees verder

4. Editors

Zo hey, de echte Editors-fan (en dus ook de doorgewinterde Pinkpop-ganger, dit is de zesde keer dat die band er staat sinds 2006!) hoort het meteen: er mag gedanst worden. En dat allemaal dankzij het nieuwe bandlid: de synthdude rechtsachter die in zijn solowerk hele radicale, intense elektronische muziek maakt en ook Editors laat knetteren.

>>> lees verder

3. The Hu

Van die Mongoolse teksten begrijpen al die Limbonezen op Pinkpop natuurlijk geen hol. Maar hey. Uiteindelijk spreken ze allemaal een universele taal: de taal van de bokkengroet. Je ziet de ene na de andere metalhead de vingers plooien in twee duivelshoorntjes, goedkeurend ja-knikken op die metalriffs en zich headbangend door de set heen werken. 'LET'S ROCK 'N ROLLLLLL.'

>>> lees verder

2. The Haunted Youth

The Haunted Youth gaat de grootste nieuwe band van België worden, met hele dromerige shoegaze en dreampop vol gelaagde synths. Het zijn liedjes die in de verte wel een beetje doen denken aan The War On Drugs en DIIV, maar dan een tikkeltje intenser.

>>> lees verder

1. The War On Drugs

Een show van The War On Drugs staat zo’n beetje 180 graden haaks op die van de roze popster. Geen kunst- en vliegwerk, geen vocale en fysieke acrobatiek, maar een podium vol zorgvuldig musicerende mensen, geleid door een man in een slonzig paars tie-dye shirt. The War On Drugs is om heel andere redenen een geliefde band geworden, eerst in de underground en vanaf 2014 tot grote verrassing van early adaptors ook bij een megapubliek. Ze spelen er P!NK MAKKELIJK mee naar huis.

 >>> lees verder