De 3voor12-redactie nomineerde twaalf Nederlandse albums voor de 3voor12 Award 2022, de prijs voor de allerbeste plaat van het afgelopen jaar. Nu is het aan de jury om de uiteindelijke winnaar te kiezen. De jury, die bestaat als altijd uit muzikanten, mensen uit de industrie en nog eens vier publieksjuryleden. We stellen ze aan je voor.

De jury bestaat zoals altijd uit muzikanten, muziekprofessionals en luisteraars/lezers van 3voor12, die zich onder leiding van juryvoorzitter Timo Pisart over de genomineerden gaan buigen. De 3voor12 Award wordt voor de negentiende keer uitgereikt, en wel op donderdag 24 november in 3voor12 Radio op 3FM. Behalve eeuwige roem is er ook een geldprijs van €1203,12 aan de 3voor12 Award verbonden.

De genomineerde albums

 • 4B2M - 4B2M (eigen beheer)
 • Animistic Beliefs - MERDEKA (N.A.A.F.I)
 • Elephant - Big Thing (Excelsior)
 • Gladde Paling - Dansmuziek (eigen beheer)
 • Jameszoo - Blind (Brainfeeder)
 • Jiri11 - Icarus (ADF)
 • Joost - Fryslan (eigen beheer)
 • Merol - Troostprijs (Universal)
 • Philou Louzolo - African Gold (eigen beheer)
 • Pip Blom - Welcome Break (Heavenly)
 • Son Mieux - The Mustard Seed (Universal)
 • Sor - Bae Doven 1,2,3 (Noah's Ark)

De muzikanten

Boaz Kok

Goldband

Je kent Boaz natuurlijk als lid van Goldband, de groep waarmee hij afgelopen jaar doorstootte naar de absolute top van het Nederlandse livecircuit. Zelfs een gebroken hielbeen op Rock Werchter én een wespensteek in zijn mond diezelfde dag (!) weerhield hem er niet van alle podia totaal af te breken, hun show op Lowlands is er eentje voor in de geschiedenisboeken. Het hielp single ‘Noodgeval’ een jaar na de release uitgroeien tot een mega-giga-hit, en ook de samenwerking met Maan doet het nu ontzettend goed. Vorig jaar werd debuutalbum Betaalbare Romantiek ook al voor de 3voor12 Award genomineerd. Maar Boaz is meer dan alleen Goldband, hij is ook al jaren nauw betrokken bij het Haagse nachtclub/zooitje ongeregeld van PIP.

Luna Morgenstern

Wat ons betreft is Luna Morgenstern de allerleukste aanstormende alt-popster van Nederland, een artiest die hedendaagse popmuziek versmelt met hyperpop en avontuurlijke elektronica. Ze viel op bij de Popronde, verzorgde het voorprogramma bij de clubtour van Goldband en is ook een bekende in de wereld van het creatieve muziekagentschap Sizzer.

Miran Belhanafi

mad miran

De allerbelangrijkste spot op Amsterdams dancefestival Dekmantel? Dat is de afsluit-set van de Boiler Room-stage, die wereldwijd wordt gestreamed via YouTube. Daar stond dj Miran Belhanafi alias mad miran de afgelopen zomer, en ze steeg er boven zichzelf uit. Het betekende een internationale doorbraak, en dit weekend krijgt ze zelfs carte blanche om een stage te hosten op het Boiler Room festival. Ze is niet alleen een geweldig dj met een brede smaak, maar werkt ook bij de befaamde Rotterdamse platenzaak Clone Records.

De industrie

Bjorn Schipper

Plus One Legal

Heb je als evenement of muzikant juridische problemen? Better call Bjorn! De Amsterdamse nachtburgemeester noemde hem ooit de ‘Advocaat van de Nacht’, en die bijnaam is blijven plakken: hij combineert zijn passie voor muziek met zijn passie voor het recht door zich te storten op de bescherming van het intellectuele eigendom. De waslijst aan festivals, artiesten, agencies en evenementen die hij bijstaat is schier oneindig. Ook in de mediawereld en op Twitter is hij een fijne verschijning, die altijd op heldere wijze ingewikkelde juridische kwesties uit de doeken doet.

Lisa Molle

Dekmantel

Dance-fijnproeversfestival Dekmantel is een internationaal toonaangevend instituut, een vooruitstrevend evenement dat onbekende dj’s een groot podium kan geven en jarenlang meebouwt aan de carrières van de acts waar ze fan van zijn. Als programmeur zet Lisa Molle – die we al jaren op alle feesten linksvoor tegenkomen – een ongelooflijk belangrijke stempel op dat programma. Daarnaast is ze als programmeur betrokken bij Utrechts online radiostation Stranded FM, en werkte ze eerder bij EKKO en Into The Great Wide Open. Oh ja, en ze is ook een sicke dj onder de naam Latoya! 

VPRO Flowerboy

VPRO Flowerboy

Snob extraordinaire, muziekinfluencer pur sang en de grappigste memeaccount ter wereld: we zijn groot fan van VPRO Flowerboy. Zijn favoriete songs van het jaar? Die ken je waarschijnlijk niet. Maar hij is ook liefhebber en duider van de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederhopwereld en heft acts als Froukje, S10 en Spinvis maar al te graag op het schild.

Het publiek

Danaé Christon

En dan nu de publieksjury! Haar ouders en vrienden worden vaak gek van de 18-jarige Danaé Christon, omdat ze niets liever doet dan naar concerten gaan en de hele dag over muziek praat. Is er nieuw werk van LUWTEN verschenen? Heeft puntjudith iets moois uitgebracht? Komt daar plotsklaps een EP van SIM–OJ online? Ze móét het haar omgeving laten weten, en weet haar vrienden ook vaak te overtuigen waarom dit nu juist zulke mooie muziek is. Precies de eigenschappen die je als jurylid goed kunt gebruiken.

Jasper Willems

Stiekem kennen we publieksjurylid Jasper Willems natuurlijk al lang: als freelance muziekjournalist en -liefhebber springt hij al een decennium op de bres voor spannende nieuwe artiesten uit binnen- en buitenland. Zijn smaak kent geen grenzen, en hij publiceerde afgelopen jaar het boek Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony, vol verhalen over de underground van de havenstad.

Luna Sterre van Heck

Toen ze de Spaanse indierockband Hinds zag optreden in Utrechts poppodium De Helling, kocht de nu 22-jarige Luna meteen online een elektrische gitaar. Het zegt veel over haar fulltime passie: het ontdekken van de kleinste, opkomende bandjes en artiesten. Haar focus ligt op indie, garagerock en postpunk, maar ze maakt ook vaak uitschieters naar andere interessante geluiden. Ze heeft een sterke visie, die ze verder ontwikkelt via haar Master 'Applied Musicology' (waar muziekjournalistiek een grote rol speelt) en oppent via het muziekblog dat ze recent is gestart.

Tom van Huisstede

Van S10 tot Goldband, van Personal Trainer tot Spinvis, en van Shame tot Snail Mail: wie heeft er niet voor de lens van Tom van Huisstede gestaan? Als muziek- en portretfotograaf weet hij zich te onderscheiden met intieme beelden die vaak het tegenovergestelde van schreeuwerig zijn. En hij zou niet in deze scene willen zitten als hij geen ongezonde liefde voor muziek zou hebben. Over elke release heeft-ie wel wat te zeggen en hij is dan ook niet op zijn mondje gevallen. Van post-punk tot Dua Lipa, het een sluit het ander niet uit.