Helaas mocht er geen publiek zijn bij de feestelijke afsluiter van de Song van het Jaar. Gelukkig zijn er wel een viertal prachtige live-sessies opgenomen vanuit de Maassilo in Rotterdam. Winaar Froukje speelde haar hit 'Ik Wil Dansen', de Haagse jongens van Goldband maakten er alsnog een feestje van, memepunkers Hang Youth zijn nog steeds boos op het systeem en nieuwste hit-machine MEAU speelde haar intieme persoonlijke liedjes. Bekijk de uitzending op NPO Start of bekijk de volledige live-sessies van de acts hieronder.

Bekijk de volledige sessies hieronder

Froukje

Ze is Nederlandse nieuwste popprinses: Froukje. Met haar slimme teksten, catchy beats en wilde rode lokken veroverde ze begin 2020 al onze harten met haar debuutsingle 'Groter Dan Ik'.  Inmiddels heeft ze al heel wat hits op haar naam verzameld en met maar liefst drie tracks in de top 5 van de Song van het Jaar 2021 is deze dame een absolute winnaar. Oorwurm 'Ik Wil Dansen' ging er met de winst vandoor en werd door jullie massaal verkozen tot Song van het Jaar 2021. 

Froukje live op Song van het Jaar 2021

Meer Froukje op 3voor12 →

Goldband

De vrolijke Haagse stukadoors van Goldband weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen. Naast Froukje domineert het drietal de top 10 van de Song van het Jaar 2021. Corona-anthem 'De Langste Nacht' pronkt op de tweede plaats in de lijst, maar ook 'Noodgeval' en hun oproep voor meer vrouwen in de tweede kamer met Sophie Straat staan hoog in de noteringen. Ze kwamen met een zuidelijke windvlaag overgewaaid van Den Haag naar Rotterdam voor een rete strakke livesessie in de Maassilo. De muziek gaat over millennial problematiek zoals dat je vrienden opeens allemaal een kind willen (en jij misschien ook wel?), de wereld die aan het affikken is en natuurlijk corona. Klinkt zwaar, maar is gewoon mega gezellig. 

Sophie Straat en Goldband in Song van het Jaar 2021

Meer Goldband op 3voor12 →

Hang Youth

De afgelopen twee jaar heb je vast wel eens ALLES MOET BETER geroepen. Of gezegd dat er wel een BOEL AAN DE HAND is, gevolgd door het K-WOORD. Laten dat nou net de titels zijn van Hang Youth albums. De memepunkers schoppen overal tegenaan en zetten het liefst het huidige systeem in de fik. Single 'Je Haat Geen Maandag, Je Haat Kapitalisme' behaalde nummer 33 in de Song van het Jaar top 200. En onder anderen die noodkreet schreeuwden ze vorige week vrijdag live in de Maassilo. Lekker headbangen op alles wat er mis is met deze wereld. 

Hang Youth live op Song van het Jaar 2021

Meer Hang Youth op 3voor12 →

MEAU

Opeens was daar 'Dat Heb Jij Gedaan' van de Utrechtse singer-songwriter MEAU. De track is pas net uit maar bestormt met razend tempo elke mogelijke hitlijst en eindigde in de Song van het Jaar zelfs op nummer dertien. Haar muziek is goudeerlijk, warm en recht door zee. Met haar Nederlandstalige indiepop verovert ze alle harten en laat ze menig luisteraar een traantje wegpinken. Single 'Kalmte' gooide ook al hoge ogen en die speelde ze live bij verschillende radiostations, maar met 'Dat Heb Jij Gedaan' zet zichzelf pas echt op de kaart. Live vanuit Rotterdam speelde ze haar megahit. 

MEAU op de Song van het Jaar 2021

Meer MEAU op 3voor12 →

3voor12 Award winnaar: Luwten

Naast de sessies van de Song van het Jaar geven de spotlight ook nog even aan de winnaar van de 3voor12 Award 2021: Luwten! Luwten is feitelijk het soloproject van zangeres Tessa Douwstra, geboren en getogen in Amersfoort, gestudeerd in Rotterdam op het conservatorium, later ook nog in Amsterdam gewoond, en nu voor de liefde naar Nijmegen verhuisd. In 2017 debuteerde ze met het gelijknamige album Luwten en voor haar tweede album Draft sleepte ze vorige week de 3voor12 Award voor beste album van Nederlandse bodem in de wacht. Het is een gedetailleerd album die volgestopt zit met verstopte tierlantijntjes en gelaagde samples. Typisch zo'n plaat die je effe een paar keer moet luisteren voordat je 'm helemaal hebt doorgrond. 

Luwten wint de 3voor12 Award 2021

Meer Luwten op 3voor12 →

De werelddominatie van de Nederlandstalige popmuziek

Oké misschien geen werelddominatie, maar wél Song van het Jaar dominatie. Hollandse glorie is terug en daar zijn we best een beetje trots op. De top tien van dit jaar bestond uit maar liefst negen Nederlandstalige nummers en Froukje en Goldband bezetten de hele top zes met hun hits. Nog nooit eerder was er zo'n trendvaste Song van het Jaar eindlijst. Hoe dat kan? Check onze explainer-video hieronder.