Met haar prachtige geluidpaleisjes album Draft sleepte Tessa Douwstra, alias Luwten, vorige week de 3voor12 Award in de wacht voor beste Nederlandse album van 2021. Gisterenavond schoof ze bij Vera aan in de radiostudio om de uitzending te co-hosten. Ze draaide haar favoriete platen, vertelde over haar liefde voor samplen en gaf een sneakpeak van nieuwe muziek

Vorige week nam Tessa Douwstra, alias Luwten, de 3voor12 Award in ontvangst voor haar prachtige plaat Draft. Het is een verlegen album dat niet hoeft te schreeuwen om goed te zijn, een ambitieus borduurwerkje waarbij de muziek laagje voor laagje op elkaar is gestapeld. Zo'n plaat waar je effe een paar keer naar moet luisteren voordat je elk onderdeeltje hebt ontrafeld. Om gezellig met Vera Siemons te kletsen over Draft (en nog veel meer!) nam Tessa gisterenavond plaats in de radiostudio van 3voor12. 

Draft zit vol verstopte laagjes, vernufte details en zelfs spraakopnames. Je zou wel kunnen zeggen dat Tessa een speciaal plekje in haar hart heeft voor samples. Niet zo gek dus dat op haar nieuwe werk die insteek weer terugkeert. Ja nieuw werk alweer! De award mag dan misschien vers van de pers zijn, maar de Nijmeegse heeft niet stilgezeten. EP Generations kwam vorige maand uit en daarop sijpelt haar liefde voor samples,wederom, door. Ter inspiratie wandelde Douwstra 's nachts door de straten van Rotterdam en met persoonlijke spraakopnames van haar beppe (Fries voor oma) rijgt ze muziek aan alledaagse geluiden. 

Naast een berg aan gesprekstof nam Luwten ook een tas vol lievelingsplaten mee. En dat ging van Nelly Furtado tot aan Bon Iver. Een breed gewaaierde smaak dus. Iets wat ook past bij de muziek die ze maakt. Haar muziek zit vol met verschillende laagjes en zoals ze het zelf vattend omschrijft is het een mix van soul à la Solange en Whitney Houston, elektropop en een vleugje folk. 

 

 

Kijk hier de samenvatting