Wellicht heb je afgelopen week de spraakmakende Netflix-serie Tiger King verslonden. Daarin blijft schandalig onderbelicht dat Joe Exotic allereerst een eigenzinnige muzikant is in de Amerikaanse DIY-countrypop-scene. Daarom brengt 3voor12 een reissue-compilatie uit met zijn beste zeven tunes. Een track by track.

I Saw A Tiger

(2013)

Een tijdloze kraker die niet kapot te krijgen is en een noodroep tegen de Chinese tijgerstroperij ineen, en voor Joe Exotic-fans natuurlijk een no-brainer: zijn debuutsingle en meteen zijn eerste grote hit. Talloze keren heruitgebracht en gecoverd, maar nooit eerder op vinyl of Spotify verschenen. Geen tijgerliefhebber houdt het droog bij de omkering in het refrein (‘I saw a tiger…. and the tiger saw a man’), fraai omlijst door een emotioneel galmend leadgitaartje. Overigens schreef en zong Joe Exotic vrijwel geen van zijn nummers zelf, ze zijn gemaakt door Vince Johnson en Danny Clinton (bekend van de soundtrack Nude Nuns With Big Guns). Maar de nummers passen Joe als een tijgerprint-maatpak.

My First Love

(2013)

Al is er in Joe’s leven genoeg ruimte voor meer dan één liefde, er gaat niets boven de allereerste. Dat weet John Finlay, de man die ‘Private Property of Joe Exotic’ liet tatoeëren op zijn schaamstreek net zo goed als Joe Exotic zelf. Deze tedere easy rock classic in de dop, geschreven voor John, is daar het prachtige bewijs van. Hoewel, er zijn vermoedens dat het nummer eigenlijk over zijn twee eerste tijgers Tess en Tickles gaat.

Here Kitty Kitty

(2015)

Joe Exotic, gekleed als priester, vertelt het verhaal van een rijke dame in tijgerprint die haar big cats blij maakt met plakjes mensenvlees. Een ware murderballad dus, en nog waar gebeurd ook. Ja toch? Ware liefde gaat door de maag, zoals we allemaal weten, en de tijgerliefde is een stuk sterker dan de aardse romantiek. Dit nummer groeide uit tot Joe Exotic’s allergrootste hit op YouTube, en dat komt vast door zijn overtuigende acteerprestatie in de clip.

Do You Ever Wonder What Love Could Do?

(2014)

In deze gevoelige pianoballade met de swagger van een giro 555 reclame wijst Joe Exotic met priemende wijsvinger naar dat wát er echt toe doet. Wist je dat 90 procent van de tijgers in ballingschap depressief wordt nadat ze van hun baasje worden gesepareerd? Beeldmateriaal van een krijsende babytijger die door een losgeslagen dierenrechtenactivist van zijn baasje wordt gescheiden maakt het helemaal af. Mensen die deze exotische dieren van hun baasjes willen scheiden hebben overduidelijk nog nooit in de pluchen omhelzing van een Bengaalse tijger gelegen. Toch, Joe?

Guardians of Children

(2015)

Dat de kinderen in de videoclip verschrikkelijk slecht zijn in meeklappen op de maat maakt voor Joe Exotic niets uit. Kosten noch moeite noch drone’s zijn hier gespaard om duidelijk te maken dat het beschermen van kinderen voor Joe megabelangrijk is. Tevens is het nummer er om bewustzijn te creëren bij iedereen die denk dat motorgangs slecht zijn. In de clip zijn het juist de bikers die de kinderen beschermen. Muzikaal is deze deep cut wellicht geen hoogtepunt in zijn oeuvre, maar de boodschappen blijven niet ongehoord.

Pretty Woman Lover

(2016)

Je zult het haast niet geloven na al die bizarre liedjes die je al aangeklikt hebt, maar dit is de meest ongeloofwaardige videoclip die Joe Exotic ooit maakte. ‘I ain’t no candle, I’m a red hot flame’, zingt Joe over zichzelf, de vrije jongen, de motorfreak, en de… mooie vrouwenliefhebber. Iedereen die Joe een beetje kent – en na de docu kennen we hem allemaal door en door – weet dat Joe zo’n beetje de minst overtuigende vrouwenslinder van heel Oklahoma is.

How Was I To Know?

(2017)

Een blik in het ondergewaardeerde oeuvre van Joe Exotic schetst niet alleen het beeld van een grensverleggende muzikant, maar ook dat van een excentrieke levenskunstenaar. Zo’n complex genie kan ook een last zijn. Het verlies van zijn geliefde Travis doet Exotic twijfelen of het überhaupt wel verstandig was om zich in een driehoekshuwelijk te storten met twee heteroseksuele mannen. ‘Hoe had ik kunnen weten dat je niet goed voor me was’, zingt de hij in deze roerende ode, terwijl zijn overleden geliefde rondsjeest op zijn quad. Bittere dolksteek in de rug van Travis, of een complexe lofzang van een nog complexere liefde? In de wereld van het muzikale genie Joe Exotic zijn zulke grenzen immer vervaagd.

High Snobiety bericht dat Kim Kardashian en Kanye West een lobby bij Trump zijn begonnen om Joe Exotic achter tralies vandaan te krijgen.