Komend weekend staat Den Haag in het teken van een van de meest avontuurlijke festivals van Nederland: Rewire. Ook dit jaar kun je er veel elektronische muziek zien, al kun je er ook gewoon voluit dansen op Afrikaanse booty beats. 3voor12 leidt je door het programma met tien tips.

Nicolas Jaar

Met een talk, een hybride dj-set en een showcase van zijn label  is Nicolas Jaar zo’n beetje artist in residence dit jaar op Rewire. En om er nog een schepje bovenop te doen komt hij met een wereldprimeur. De Chileense Amerikaanse producer staat voor het eerst met zijn nieuwe zevenkoppige band op de planken. En dan meteen ook twee keer, zodat alle bezoekers het kunnen meepakken.

Bekijk Nicolas Jaar live met zijn project Darkside. Check hier ook het interview dat we onlangs deden met Nicolas Jaar over een ander Nederlands project, in de Oude Kerk in Amsterdam.

Doon Kanda

Als visualmaker voor oa Björk, Arca en FKA Twigs is Jesse Kanda al jaren een gevestigde naam. Als Doon Kanda is hij nu ook aan de weg aan het timmeren. Zijn ep’s vol uit elkaar getrokken synts vol artefacts zijn prachtig, nu eens zien hoe hij het live doet. Ongetwijfeld gaat het er prachtig uitzien.

Flohio

Op het over algemeen tamme Eurosonic brak grimester in de dop Flohio bijna de tent af, dus de kleine zaal van ’t Paard gaat vrijdagnacht sowieso op de kop. Met haar flow en energie die aan Stormzy doet denken viel ze ook al op bij de twee van Modeselektor, die haar vervolgens strikten voor een kraker op hun laatste album.

Giant Swan

Punk techno is niets nieuws, en het genre lijkt soms al behoorlijk uitgespeeld. Maar zo naargeestig en gemeen als het Britse duo Giant Swan maakt, hoorden we nog het zelden. Gemeen en meeslepend.

Haron

Zo maar opeens was er vorig jaar een prachtig ambient album vol piano, van een nog wat onbekende Nederlandse producer. Hij werd internationaal opgepikt, juist omdat hij anders klonk dan de playlist die Spotify nu vult. Dit is wel muziek waar je het zo goed én aandachtig naar kan luisteren, als je zelf in verliezen.

Low

Slowcoreband Low had al best wat albums uit die je een statement mag noemen, maar hun laatste is werkelijk een monument. Structuren en muren van geluid vallen erop in ruis uit elkaar. En toch verliest het nooit focus, of emotionele impact. Dit kan nog wel eens een tranentrekker worden.

Jessica Pratt

Een van de mooiste albums van 2019 staat op naam van Jessica Pratt. De Amerikaanse folkie laat achteloos kabbelende melodieën samenkomen in de mooiste liedjes. Spaarzaam gearrangeerd, zonder dat het ook meer een moment kaal aanvoelt.

Jlin & McGregor

Sterchoreograaf Wayne McGregor weet nogal eens artiesten voor z’n karretje te spannen. Radiohead, Sigur Ros, Max Richter; zo maar wat acts die muziek voor zijn dansvoorstellingen streven. Nu heeft hij Jlin zo ver gekregen dat ze het live met haar mathematische footwork vol minuscule samples opneemt tegen een stel dansers van wereldklasse.

Kelly Moran

De New York Times koos een van Kelly Moran's klassieke albums tot album van het jaar, Oneohtrix Point Never is fan. Nu kunnen wij wel toevoegen dat de muziek van de New Yorkse pianiste heel knap toegankelijk én futuristisch is, maar op basis van die twee aanbevelingen was je vast allang nieuwsgierig genoeg.

Upsammy

Diep in de Rewire nachten is er ook genoeg te ontdekken. Van upsammy blijft maar mooie muziek uitkomen. Vorige week nog weer een nieuwe single. Noem het idm, noem het zweverige techno. Maakt niet uit: zo lang het debuutalbum er nog niet is, kan je in elk geval bij haar sets hopen op nieuwe eigen muziek.

Nyege Nyege

Vurig zal het eraan toegaan op de Nyege Nyege showcase, een invasie van een Oegandese crew die in eigen land zelfs een eigen festival heeft. Vanuit het Oost-Afrikaanse land komen Kampire, Otim Alpha en Bamba Pana & Makaveli naar Den Haag. Reken op super opzwepende booty bass tunes.