Daar gaan we weer, 2019, goede voornemens en nieuwe platen. Met Noorderslag voor de deur is de oogst qua Nederlandse releases altijd groot. De komende maanden kijken we uit naar nieuw werk van onder andere De Staat, Hef en Pip Blom.

De Staat - Bubble Gum

De machine die De Staat heet stokt nooit. Dik een jaar geleden deed de Nijmeegse band in zijn thuisstad vier ambitieuze ‘in the round’ shows, afgelopen zomer stonden ze nog op Lowlands, en in het najaar verscheen alweer ‘Kitty Kitty’. Het is een typisch De Staat liedje: frontman Torre Florim weet dat ie de witste en stijfste man van Nederland is, en toch gooit ie volovergave zijn heupen in de strijd. ‘Kitty Kitty’ is prikkelend, gevaarlijk en toch hartstikke catchy. Zoals we De Staat kennen dus.

Eerie Wanda - Pet Town

Na Amber Arcades en Pip Blom heeft ook Marina Tadic alias Eerie Wanda een fraaie deal bij een vermaard indielabel te pakken. Hun tweede album verschijnt bij Joyful Noise, dat onder meer Deerhunter, Surfer Blood en Sebadoh tot zijn roster mag rekenen. De dromerige eerste single ‘Moon’ verscheen al in november, een liedje waaruit de zelfgezochte afzondering in dikke druppels naar beneden druipt. Als je zulke muziek kunt maken hoef je je nooit eenzaam te voelen.

Idaly - album

De schuchtere Amsterdammer Idaly was er al bij op New Wave, zij het in een bescheiden rol. Hij is dik met Bokoesam en scoorde afgelopen jaar een monsterhit met ‘Wine Slow’, en dan met name de remix met Ronnie Flex, Famke Louise en Bizzey. Dan heb je wat Instagram power bij elkaar. Zou de zwoele vibe van zijn laatste tracks een voorbode zijn van de zomer die voor ons ligt?

Latifah - album

‘Ik heb je vaak gesmeekt: papa nee, papa nee”’, rapt Latifah op haar aangrijpende single ‘Papa’. Daarop vertelt de artiest uit Amsterdam Zuidoost hoe ze jarenlang werd misbruikt door haar vader. Een verschrikkelijk verhaal, het vergt moed om dat te delen en is een bijzondere voorbode voor haar tweede album.

Lucky Fonz III - Multimens

Geestig, laagdrempelig en ontroerend, ruwe bolster blanke pit, dat is de rode draad door het oeuvre van Lucky Fonz III. Voor de rest moeten we altijd maar afwachten met welk kleurenpalet hij nu weer schildert. Op Multimens horen we de drumcomputers en synthesizers van Kubus, die nogal speels en kneuterig klinken, maar serieuze zelfreflectie niet in de weg staan. En dan leren we ook nog eens wat van hem: in Utrecht wonen meisjes.

Indian Askin - Another Round ​​​​​​​

Na de zee van alcohol van hun debuutalbum schenkt Indian Askin vrolijk nog een rondje in. De Amsterdammers speelden ongelofelijk veel met hun eerste album, en die ervaring namen ze mee de studio in. Nog altijd in frontman Chino Ayala het brein van de band, maar de muzikanten om hem heen zijn een hechte, eigenwijze harde kern gaan vormen. Indian Askin heeft zeker niet de makkelijkste weg gekozen, en dat siert ze.

The Visual - Moments of Being

Het kleine onafhankelijke Mink Records zet de afgelopen tijd prachtige platen op de wereld. Na twee parels van Pitou verschijnt nu ook het debuutalbum van The Visual op het charmante label. Spil van die groep is Anna van Rij, wier stem en composities zoveel spanning herbergen. Hun grillige dreampop klinkt als Beach House in een nachtmerrie, haar smachtende uithalen doen bij tijd aan Jeff Buckley denken en dan is het album ook nog eens kraakhelder gemixed door Darrell Thorp (o.a. OutKast, Radiohead en Jay Z) en Alain Johannes (Arctic Monkeys en PJ Harvey).

Mozes & the Firstborn - Dadcore

Wanneer hun derde album Dadcore verschijnt, scheurt de Eindhovense rockband Mozes and the Firstborn in een busje over de Amerikaanse snelwegen voor een gigantische tour. Tijd dat de VS definitief valt voor die band, want de singles die de plaat vooruit zijn gesneld verraden dat Melle een nóg begenadigder songschrijver is geworden en de groep nog beter weet hoe rock ’n roll anno 2019 moet klinken.

Upsammy - album

Dancefijnproevers zullen watertanden bij het aanstaande album van Upsammy. Op haar debuut-EP hoorde je de gitaarsnaren ratelen en Legowelt-synths, sindsdien bracht de Utrechtse dj/producer ook nog een release uit op smaakmakerslabel Whities en in dj-sets teaset ze regelmatig naar nieuwe muziek. Het is IDM in slowmotion, met wonderlijk mooie harmonieën en spannende wendingen.

Hef - Koud

Nog altijd is Hef Bundy uit Hoogvliet de koning van de straatrap, de favoriete rapper van je favoriete rapper, een man met een lijzige eigenwijze flow die niemand hem nadoet. Eind januari verschijnt zijn plaat Koud, waarop de ‘Dealers Uit De Buurt’ nog altijd rondsluipen maar hijzelf heeft zijn badslippers inmiddels ingeruild voor puntschoenen.

Pip Blom - album

Zou de Amsterdamse Pip Blom haar ultieme droom kunnen verwezenlijken? Al jaren koestert ze de wens om ooit op Glastonbury te spelen. De venijnige indierockliedjes van haar band (die voor het gemak ook Pip Blom heet) doen het sowieso al goed in de UK en BBC Radio 6 draait haar muziek grijs. Nu is er een serieuze labeldeal met het Engelse Heavenly dus die droom wordt steeds realistischer.

Someone - Orbit EP

Tessa Rose Jackson wist zichzelf afgelopen jaar een nieuwe (niet te Googlen) identiteit aan te meten als Someone. De vrolijke popfolk-liedjes gooide ze in de prullenbak, en daarvoor in de plaats komt nu psychpop en shoegaze. De piekfijne refreintjes mochten wel blijven en het eerste EP’tje smaakt naar meer. Goed nieuws: er komt ook meer aan.

11-01
Matteo Myderwyk - Ataraxia

14-01
Palmbomen & Betonkust - EP

18-01
De Staat - Bubble Gum
Jodymoon - A Love Brand New
Meindert Talma - Balsturig
Wannes Cappelle & Broeder Dieleman & Frans Grapperhaus - Dit is de bedoeling

25-01
Indian Askin - Another Round
Eerie Wanda - Pet Town
Mozes & the Firstborn - Dadcore
Bertolf - Big Shadows of Small Things
Working Titles - De Tuin
Sluwe Vos - Dancing Glass Figures EP

01-02
The Jerry Hormone Ego Trip - Swingt De Pan Uit!

08-02
Son Mieux - Faire de Son Mieux

15-02
Thijs Boontjes Dans en Showorkest - album
Rina Mushonga - In A Galaxy
Danny Vera - Pressure Makes Diamonds 2 - Pompadour Hippie

22-02
CUT_ - A Group Of Individuals
Raggende Manne - Alles Kleeft
Komodo - Komodo

01-03
The Fire Harvest - Open Water

08-03
Ronde - Flourish

31-03
The Visual - Moments of Being

12-04
Gosto - album

01-05
Someone - Orbit EP

03-05
Tusky - EP

Voorjaar
Upsammy - album
Mark Du Mosch - The Heavens Ep
Bas Dobbelaer & Vand - Laren Ep
Pitto - Panthers On The Roof Ep ( inc Prins Thomas rmx)
Masalo - New Dance EP
Joannes - Got Needs (inc Nadia Struiwugh remix + Melatonin Man remix)
Moon Tapes - Speculation
Idaly - album
Kenny B - album
Dakota - album
Tabitha - album
D-Double - album
Lucky Fonz III - Multimens
Momi - album
MocroManiac - album
Donnie - album
Zwangere Guy - album
Equalz - album
Latifah - album
Vic9 - album