Ja, dat we bij James Blake, Billie Eilish en The National uit ons dak gaan is vanzelfsprekend, maar ook iets verder onderaan de poster is er genoeg om door te grasduinen. Welke acts, bands en dj's zouden zomaar eens voor een Lowlands-hoogtepunt kunnen zorgen? Wij zetten ons geld in op deze zestien namen.

girl in red

Vrijdag, 12.00 - 12.00, India

De Noorse girl in red is het type verfrommelde indie-meisje met neusringetje waar je Tumblr feed vroeger vol mee stond. En haar teksten, verpakt in lichtvoetige slaapkamerpop, laten zich al net zo goed lezen als de Tumblr feed van een zwaarmoedige tiener. Met die rafelige indiepop is ze het rammelende tegenantwoord op de gladgelikte popexport van haar thuisland.

Meetsysteem

Vrijdag, 13:15 - 14:00, X-Ray

Met het sprankelende debuutalbum ‘Geen Signaal’ bracht Meetsysteem meteen één van de leukste Nederlandse albums van 2019 uit, een mix van synthpop, knisperende elektronica en vocalen à la Spinvis. Zijn frisse nederpop is een onverwachte aanwinst voor het melodieuze elektronicalabel Nous’Klaer. Lees hier wat we over het album schreven en wat Meetsysteem er zelf over zei in dit interview.

PUP

Vrijdag, 16.25 - 17.15, X-Ray

Op Lowlands hoef je echt niet ver uit te wijken voor een kolkende moshpit of een wavey crowdsurf. Bij PUP worden er gegarandeerd wat vreemdelingen over je schouders gekatapulteerd – hun in begin 2019 verschenen album Morbid Stuff staat vol met poppunkbangers waarin naargeestigheid met een knipoog wordt gebracht. Zelden klonk existentiële angst zo vrolijk.

Fontaines D.C.

Vrijdag, 17:45 - 18:35, India

We worden overspoeld met woedende postpunkbands die hun misère omzetten in withete gitaarmuziek, maar Fontaines D.C. steekt met vaandel en hooivork van die menigte af. Met hun poëtische postpunk vol scherpe zinsneden voelt Fontaines als één van de dringendste geluiden van het moment. Bekijk hier het video-interview dat we met de band opnamen na hun show tijdens SXSW en lees hier onze Album van de Week-recensie van Dogrel.

Channel Tres

Vrijdag, 21:45 - 22:45, X-Ray

Een nieuwe sensatie van de andere kant van de oceaan. Channel Tres komt straight out of Compton, maar daar houdt de vergelijking met oldschool hiphop ook wel op. Zijn diepe bariton wordt juist gedreven door bronstige housebeats met een vuig Moodymann-gehalte.

KI/KI

Vrijdag, 03:00 - 04:00, X-Ray

Als resident van het Amsterdamse queerfeest Spielraum en onder de vleugels van Jopperbaas Job Jobse raast KI/KI als een sneltrein door de Nederlandse dance-scene. De Amsterdamse graaft exclusief door de platenbakken van 90s rave, trance, vroege techno en Belgische new beat – wedden dat ze met haar sound de atmosfeer in de X-Ray weet te transformeren tot die van een bloedhete kelder rave?

Sharon van Etten

Zaterdag, 16:45 - 17:45, India

Na een paar jaar radiostilte kwam indiedarling Sharon van Etten dit jaar terug met Remind Me Tomorrow, een megagoeie plaat vol magistrale indierock met grootsaandoende gebaren. Dat laat zich hopelijk ook vertalen naar een magistraal festivalhoogtepunt. Wie staat er straks met twee armen wijd gespreid en opengesperde mond mee te zingen op bangers 'Seventeen' en 'Comeback Kid'?

BODEGA

Zaterdag, 15:45 – 16:35, X-Ray

Is black midi effe iets te ingewikkeld en doen de blauwe plekken van de vorige keer IDLES nog steeds pijn? Kom dan even kijken bij Bodega. De New Yorkse indieband bracht vorig jaar met The Endless Scroll een van de leukste gitaarplaten van 2018 uit en is live dus nóg leuker. En ja, dat komt net zo goed door meezingers als ‘Jack In Titanic’ en ‘How Did This Happen?!’ als door de hi-hat skills van zangeres Nik E Ikki.

DJ Bus Replacement Service

Zaterdag, 00:30 - 02:00, X-Ray

Dat je met twee vuisten in de lucht een hele nacht je armspieren lam kunt slaan bij Helena Hauff en Courtesy is wel duidelijk, maar wil je liever een nachtje dubbelgeklapt van het schaterlachen doorbrengen, kom dan even spieken bij DJ Bus Replacement Service. Verkleed als de grote leider van Noord Korea Kim Jong-Un draait ze in de X-Ray een bizarre minfuck²mix van ghettohouse, k-pop, gabber, hardcore en pophit-edits vol chipmunkstemmetjes en allerlei andere “foute” selecties waar de gemiddelde muzieksnob zijn neus voor zou optrekken.

Julia Jacklin

Zondag, 12:00 - 13:00, Lima

Met haar prachtige folkrock-album Crushing stuurde de Australische Julia Jacklin de mooiste indieplaat van down under de wereld in, een album waarop Jacklin haar ingetogen stem laat schitteren over minimale instrumentatie. Maar het meest beklemmend van de plaat, dat zijn toch wel de liedjes waarin ze zingt over haar gestrande relatie, die haar drukke tourschema niet overleefde. Lees hier ons interview met de singer-songwriter.

Willem

Zondag, 14:30 - 15:30, Bravo

Dit weekend staat Willem nog met de Opposites op Appelsap bij wijze van reünie, maar z’n vroege werk staat haaks op de introspectieve kant die Willem in zijn solowerk opzoekt. Man In Nood wordt gedreven door zijn openhartigheid over depressie en de suïcidale gedachte die hij in zijn post-Opposites-periode meemaakte, en die stemmige plaat vertaalt zich ook naar een mega-indrukwekkende liveshow. Lees hier ons interview met Willem.

Zwangere Guy

Zondag, 14:00 - 14:50, X-Ray

Hiphopartiesten uit België steken niet al te vaak over naar de Nederlandse lijstjes, maar de Belgische hiphopsensatie Zwangere Guy bracht met Wie Is Guy? een plaat uit die Nederlandse hiphopliefhebbers wel serieus móéten nemen. Zijn show is een gelaagde mix van g-funk, oldschool boombap en klapperende trap waarin de turn-up wordt afgewisseld met emotioneel besef, en vooral het mega-intense ‘Gorik, Pt. 1’ valt in het midden van de show als een baksteen in je maag.

Pond

Zondag, 16:20 – 17:20, India

Weet je nog? Dat je vroeger van je ouders je kleine broertje mee moest nemen naar het voetbalveld en dat hij meer doelpunten maakte dan jij? Zo moet Tame Impala zich vaak voelen op de festivals. Als de Australische band een headlinespot vult, is het vaak Pond dat stiekem met gedeelde bandgenoten op een kleiner podium een betere show geeft. De psychedelische en mega dansbare liedjes van de band worden door zanger namelijk Nick Allbrook zo enthousiast gezongen, daar kan geen laser tegenop.

Loyle Carner

Zondag, 17:00 - 18:00, Heineken

Met zijn debuut Yesterday’s Gone bewees de Londense rapper Loyle Carner zich al als de soulvolle hiphopper uit de Tom Misch-hoek. Met het kersverse album Not Waving, But Drowning in z’n broekzak komt Carner nu ook naar Biddinghuizen, waar zijn jazzy sound ongetwijfeld een brug zal slaan tussen de hiphopheads en de indieliefhebbers.
 

black midi

Zondag, 20:20 - 21:20, X-Ray

Het gonsde dit jaar al rond de buzzband voor er nog maar één liedje op de streamingservices te vinden was, en dat kwam door die bizarre live-reputatie: puntige postpunk, maniakale mathrock, invloeden uit de progrock en noise-erupties worden allemaal aan elkaar geregen in ellenlange, virtuoze jamsessies. Met een album dat iedere kant uit het gitaarrockregister uitschiet bevestigde black midi die hype dubbel en dwars. Lees hier onze Album van de Week-bespreking van Schlagenheim. Oh, ja, en we deden ook nog dit verrassende interview waarbij de drummer achterop de fiets bij onze eigen Timo Pisart sprong.

Antal

Zondag, 23:00 - 04:30, X-Ray

Dit jaar heeft Lowlands weer goud in handen met de X-Ray nachten. Op vrijdag en zaterdag heeft het festival twee killerkwartetten opgelegd, en op de zondag speelt het de ultieme troefkaart: een vijf-en-een-half-uur-durende set van Nederlands’ favoriete cratedigger Antal. De Rush Hour headhoncho komt vanzelfsprekend met een tas vol obscure parels (maar zonder Hunee!) om die magische Lowlandsnacht uit 2014 nog even dunnetjes over te doen.