Dit najaar komt de VPRO op NPO3 met een driedelige docu-serie over dance in Nederland. Drie keer drie kwartier waarin 30 jaar aan gebeurtenissen wordt samengevat, van de doorbraak van de house tot de opkomst van trance en gabber tot aan het heden. En naast die heksenketel aan gebeurtenissen is er de podcast Rewind, die precies het tegenovergestelde doet: inzoomen op een cruciale dag in de geschiedenis van de dance. Vandaag deel 1, over de illegale houseparty's van Multigroove.

15 mei 1993, het grote pakhuis aan de Elementenstraat is nog maar net open voor weer een lange, lange nacht. Meer dan zestig feesten gaf Multigroove er al. Illegaal - want vergunningen kreeg je niet voor dat soort loodsen - maar iedereen wist ervan.

De loods stond op een industrieterrein aan de rand van de stad waar niemand in het weekend iets te zoeken had, de organisatie deed er alles aan om alles voor het weekend weer keurig netjes te maken. Onder de tafel werd zelfs met de gemeente geregeld dat de muren er tot anderhalve meter hoogte schoon gespoten werden.

Zo kon daar in die grote hal een geheime wereld bestaan waar super wild en intensief gefeest werd. Door alles en iedereen: van tv-presentatoren en advocaten tot de Amsterdamse penoze. Het is de broedplaats van de harde afslag van de house, de voedingsbodem van de gabberscene. 

Maar nog voor die avond goed en wel op gang gekomen is, nog voor Flamman en Abraxas hun openingsset beeindigd hebben, wordt met grof geweld een einde gemaakt aan de vrijbuiterstijd van Ilja Reiman en zijn Multigroove. Het is het einde van het pionierstijdperk. In deze eerste reconstructie in een reeks van vijf volgen we Ilja Reiman, zijn moeder en dj Jeroen Flamman op die bizarre dag.

De vijf delen van podcast Rewind worden uitgezonden in VPRO's Nooit Meer Slapen op Radio 1 (tussen 00:00 en 02:00) en verschijnen daarna op 3voor12. Abonneren kan op iTunes en Stitcher en via RSS.

15 mei 1993 - De dag dat feestorganisatie Multigroove door de politie opgerold werd 
Operatie Staartjes, zo heette de inval die de politie op 15 mei 1993 deed bij Multigroove, een Amsterdamse party-organisator. Een anti-terreurteam met zware wapens maakte een einde aan een reeks feesten die cruciaal was in de ontwikkeling van de harde stijlen, maar die ook een broeinest van drugs waren. Nooit Meer Slapen: vrijdag 5 oktober
3voor12: zaterdag 6 oktober

18 oktober 1997 – De dag dat 11.000 gabbers Antwerpen overspoelden
Eind jaren negentig bereikte de gabbercultuur een gigantisch hoogtepunt, dat zich niet door de grens liet tegenhouden. ID&T moest vanuit het hele land meer dan honderd touringcars laten rijden om de duizenden fans naar Antwerpen te rijden voor Global Hardcore Nation, een feest dat volgens velen de geschiedenisboeken in ging als het beste hardcorefeest ooit.
Nooit Meer Slapen: vrijdag 12 oktober
3voor12: zaterdag 13 oktober

21 juni 1999 - De dag dat de RoXY afbrandde
De beroemde club RoXY, geboortegrond van de house in Nederland, kreeg een wel heel bizar einde. Die dag werd oprichter Peter Giele begraven, een gebeurtenis die gepaard ging met een extravaganza feest zoals je dat van de RoXY mocht verwachten. Totdat de beruchte vuurklok de zolder in lichterlaaie zette en de nalatenschap van Giele in as veranderde.
Nooit Meer Slapen: vrijdag 19 oktober
3voor12: zaterdag 20 oktober

23 oktober 2013 - De dag dat ID&T verkocht werd aan SFX
Het hing al een tijdje in de lucht, maar 21 maart 2013 was het echt zo: het grote Nederlandse dance bedrijf ID&T werd verkocht aan de miljardair Robert X Sillerman en zijn bedrijf SFX. Die kocht het ene dancebedrijf na het andere. Een cruciale stap om de succesorganisatie een internationale push te geven. Of zou die Sillerman toch een megalomane waaghals zijn?
Nooit Meer Slapen: vrijdag 26 oktober
3voor12: zaterdag 27 oktober

4 januari 2015 - De dag dat club Trouw dichtging
‘Trouw tot in den dood’, prijkte op de gevel van de Amsterdamse club aan de Wibautstraat. Een tikkeltje dramatisch, zou je zeggen, maar als op maandag om 13:00 uur de laatste plaat gedraaid is, vindt niemand die zin meer ‘too much’. Zestig uur lang duurde het afscheid, waarbij non stop op elke plek in het pand wel iets gebeurde. Een monument van de underground dance in Nederland.
Nooit Meer Slapen: vrijdag 2 november
3voor12: zaterdag 3 november