De vrijdag van Lowlands 2018 ging erg relaxed van start en het was even wachten op de eerste grote indrukken. Toen waren daar de mannen - of ehm, was daar de boyband Brockhampton. De Australische punkers Amyl and the Sniffers, rapster Little Simz, Parijse Afropunksters Tshegue en onze eigen Eefje de Visser stegen ook boven zichzelf en het denkbeeldige maaiveld uit. We maken aan het eind van deze eerste festivaldag de balans op in de Top 5. Spoiler: Gorillaz vinden we er niet in terug.

Nu ze bezig is haar droom waar te maken, geniet Little Simz intens. Het serieuze meisje dat die liedjes schreef kan op het podium haar bewijsdrang gelukkig wat loslaten. Als dit een film was, zou Little Simz binnenkort een nummer een-hit scoren en stadions uitverkopen. Helaas, wereldsucces is maar voor weinig mensen weggelegd. Vandaag lijkt het er in ieder geval op dat Little Simz het best zou kunnen. 

De zon gaat langzaam onder, het gouden licht schijnt zo net onder de kap de Alpha binnen. Perfect voor de uitgerekte rock van The War on Drugs. Vreemd: ze staan niet als hoofdact geboekt. Terwijl er net een Ziggo Dome show aangekondigd is. Maar je kunt vandaag op je gemak door de Alpha lopen, alleen het voorste vak is maximaal gevuld. 

Eefje de Visser kijkt vanuit de coulissen verwachtingsvol de volle X-Ray in. De zin om solo op Lowlands te staan is er. Het staat er trouwens expliciet bij: solo. Gewoonlijk geen broodnodige toevoeging bij een singer/songwriter, maar De Visser is allang niet meer de zangeres met de gitaar en de dromerige teksten. Met het verschijnen van Nachtlicht in 2016 is het omringen door een band logisch geworden. Het is een volle elektronische afslag, maar nu even niet.

Check ook ons video-interview met Eefje de Visser

Alsof je naar een kruising van Die Antwoord met New Kids Turbo kijkt: de crappy tattoo op de borst van de drummer, drie matjes en blonde zangeres met piepstem en fuck you very much-houding. Het is ook: bier in je kruin, beuken in de pit, schop in het kruis, afgemaakt met knipoog en een zoentje erop. Maak kennis met Amyl and the Sniffers uit Melbourne, een van de meer onwaarschijnlijke, vervreemdende en verblijdende bands uit de line-up.

‘You are now watching the greatest boyband in the world!!!!!!!,’ klinkt het ergens halverwege de show van Brockhampton. Wie had dat gedacht: de groep uit Texas neemt het best serieus, de uitspraak dat ze de beste boyband zijn sinds One Direction, en inmiddels nog beter zelfs. 

Meer Lowlands 2018?

Volg Lowlands via ons dossier.