LL18: Waar is de kroon van Little Simz?

Jonge rapper komt haar plek aan de top opeisen 

De jonge Noord-Londense rapper Little Simz mag Kendrick Lamar al tot haar fans rekenen. In haar tracks hoor je echo's van Kendrick: snelle, precieze flows met veel nadruk op de teksten, die vooral moeten gaan over real shit. In Simz' geval meestal over 'the grind': keihard werken om de top te bereiken. Of over het zijn van een outsider, iemand die moet leren om in zichzelf te geloven omdat niemand anders het doet. En die kroon die ze zo graag wil, verdient ze eigenlijk ook. Ze rapt trefzeker en nauwkeurig, haar beste liedjes hebben een haarscherpe emotionele kern. 'Mary' en 'Backseat' zijn als filmscènes: je ziet haar direct zitten, dit bloedserieuze meisje, achterin de klas of alleen op haar kamer. Schaven aan haar teksten, oefenen en oefenen tot haar flows perfect zijn. 

Maar in het huidige hiphoplandschap, waar de gemiddelde jonge rapper koste wat kost een moshpit (of zes) wil veroorzaken, is Simz nadrukkelijk op zoek naar een andere weg omhoog. Moshen doen we niet hier, maar dansen wel. Het zoetgevooisde zanglijntje uit het refrein van nieuwe single 'Selfish' komt recht uit een nineties r&b-jam. De lekker volle Heineken zingt verliefd mee, wiegend met de heupen. 

Nu ze bezig is haar droom waar te maken, geniet Little Simz intens. Het serieuze meisje dat die liedjes schreef kan op het podium haar bewijsdrang gelukkig wat loslaten. Als dit een film was, zou Little Simz binnenkort een nummer een-hit scoren en stadions uitverkopen. Een romantisch underdogverhaal, wie houdt er niet van? Helaas, wereldsucces is maar voor weinig mensen weggelegd. Vandaag lijkt het er in ieder geval op dat Little Simz het best zou kunnen. 

HET MOMENT:
Zeiden we nou geen moshpit? Fout! Met laatste track 'Bars Simzson' verplettert ze de hele zaal, rappend zonder adem te halen, springend op de kille, pompende beat. Het publiek rent (!) naar het podium, perst zich samen tot de zaal nog maar halfvol is, en begint als gekken te pogoën. Ineens lijkt die stadiontour niet meer zo vergezocht.

Kijk deze show hier terug.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12