Drie dagen Best Kept Secret in de Beekse Bergen en we mogen wel stellen dat deze zesde editie over het geheel een ijzersterke was. Tel daar de zon, het eten en de sfeer bij op en je zou kunnen stellen dat het publiek de enige echte winnaar is. Van de bands is LCD Soundsystem de echte winnaar. Zij laten zien in ruim vijftien jaar uitgegroeid te zijn tot een headliner van formaat. Ziehier de hele top 25.

13. Altin Gün snapt Het Spannende

Hoogtepunt na hoogtepunt rijgt Altin Gün aan elkaar, maar dé klapper bewaren ze vlak voor het eind met een nummer dat de openingsriff van Jesus Christ Superstar leent. Pure extase wordt ermee bereikt. 

Lees de hele recensie.

12. Wavves surft over de hoogste pieken

Het is maar goed dat geluidsgolven geen tsunami’s kunnen veroorzaken. Was dat wel het geval, dan waren die ingedutte mensen bij de One aan de overkant van het meer zeiknat geworden. De hypothetische dader: het toepasselijke Wavves, San Diego’s antwoord op alles wat punk, surf, indie en noise weet te combineren.

Lees de hele recensie.

11. Arctic Monkeys: van biergooiers naar Martini-drinkers

Waar Turner ooit de sluwe observeerder in een pub vol biergooiers was, is ie nu de stille Martini-drinker op de hoek van de bar. Daar zit hij, in het Tranquility Base Hotel & Casino, met een stapel fiches voor zijn neus. ‘What do you mean you haven’t seen Blade Runner?,’ snauwt hij. Onbenaderbaar is ie, maar verleiden en verlangen kan hij ook, als hij wil. 

Lees hier de hele recensie

10. Father John Misty is dood...

...leve Father John Misty! Een van de meest markante (en volgens sommigen irritante) figuren in de folkrock is terug. Van zijn nieuwe album kiest hij precies de beste liedjes uit, die meer hooks en dynamiek hebben dan zijn oudere werk.

Lees de hele recensie.

9. Slowdive laat dromen ontsporen

Máák je al zo’n altijd tricky reünieplaat, staat er ook nog je allerbeste nummer op. Bijna dertig jaar na de oprichting brengt Slowdive ‘Sugar For The Pill’ uit. Een hoogtepunt in het oeuvre en in de set. Slowdive laat horen dat shoegaze niet alleen in de nineties hoort maar ook van nu is.

Lees hier de hele recensie

8. Ty Segall nog steeds in topvorm

Ty Segall begint zijn set waar menig andere band hem dolgraag zou eindigen: met een psychedelisch hardrocknummer van epische proporties. Vingervlugge toetsen, complexe gitaarlagen die uitmonden in een ondubbelzinnige solo.

Lees de hele recensie.

7. Alle vuisten in de lucht voor CHVRCHES

Frontvrouw Lauren Mayberry heeft haar act opgevoerd. Ze komt in een zwarte tutu op het podium, glitters om de ogen. Ze maakt pirouettes, ze headbangt, ze beweegt vederlicht over het podium. Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de zanglijnen die ze afvuurt. Die zijn overtuigend tussen de dikbelegde electro en bassen.

Lees hier de hele recensie

 

6. The National draagt het ongemak van de wereld

Het is vooral de pijn en het leed dat The National zo sterk maakt. Berninger bezingt zijn eigen ongemak, zijn op de klippen gelopen relatie, maar via een omweg ook de staat waar zijn land zich in verkeerd. Hij draagt het leed van de wereld op z’n schouders, om het voor ons weer wat draaglijker te maken.

Lees hier de recensie

5. Khruangbin

Op wereldreis met Khruangbin

Khruangbin is dé grote doorbraak van Best Kept Secret 2018, met exotische gitaarpop. In een drie kwartier durende trip mixt Khruangbin Thaise funk van zo’n vijftig jaar geleden met psychedelica, zwoele surfloopjes, classic rock en Arabische invloeden. Instrumentaal of niet, de publieksreactie was dit weekend zelden zo groot.

4. Vince Staples

Vince Staples gooit bom na bom

‘I love to see this diverse crowd’, zegt Vince Staples voordat hij ‘These Ni**as Won't Hold Me Back’ inzet en oproept tot meezingen. ‘Hoezo zingen julle niet, voelen jullie je ongemakkelijk?’ De show zit vol ongemak, maar is nooit écht ongemakkelijk doordat Staples alles verwoestend goed brengt. Op dat ene moment na.

3. Alex Cameron

Alex Cameron is goed, fout en hartstikke lekker

De charme van Alex Cameron is dat hij het masker niet krampachtig vasthoudt: op het podium laat hij meer van zichzelf zien dan van zijn gefictionaliseerde, onaangename alter ego. Hij heeft er enorm veel zin in vanavond, en is duidelijk overdonderd door het enthousiaste publiek. Dat maakt het makkelijk om van zijn show te houden, hoe fout ook.

2. Downtown Boys

De grote onbekende op het festival, maar Downtown Boys heeft een hoop te vertellen. Ze vertelt een aangrijpend verhaal over een jonge scholier die kort nadat hij werd gedeporteerd, werd doodgeschoten. Vreselijk. En vanaf de eerste noten is de show tegelijkertijd zo extatisch, dat het ook aanvoelt als een viering van iedereen die niet gehoord wordt. Veel mooier is muziek zelden.

1. LCD Soundsystem

LCD Soundsystem bundelt het beste van Best Kept Secret

In drie dagen Best Kept Secret komt er veel voorbij: punk, pop, techno, funk, rock, disco, jazz, r&b. Soms piepjonge bands, soms een oude cultheld die weer op het podium wordt gedragen. Bij het allerlaatse concert van het weekend komt het allemaal in één band samen. De halve muziekgeschiedenis, het plezier, de genres en het perfectionisme. LCD Soundsystem heeft het vanavond allemaal.