Benen strekken en worstenbrooikes bij het laatste Nederlandse tankstation, stomme spelletjes met kentekens, drie boekjes vol extreem moeilijke sudoku’s, filosofische gesprekken over wat je na de vakantie helemaal anders gaat doen, ’ik zie ik zie wat jij niet ziet en we zijn er een kilometer geleden langsgereden’: die net iets te lange autorit richting de vakantiebestemming is toch best leuk. Om ‘m nog leuker te maken, hebben we tien perfecte playlists samengesteld. Van rafelige elektronica tot ontspannen indie, van achteroverleun-hiphop tot teringherrie. Tegen de tijd dat je die allemaal geluisterd hebt ben je al ver voorbij Napels.

Laidback indie

Heerlijk ontspannen viben met de meest mellow liedjes van Mac DeMarco en Whitney, doorreutelende tracks van The War On Drugs en Amber Arcades en die ene keiharde meezinger van Phoenix. Voilà, drieëndertig vederlichte recente indieliedjes die subtiel genoeg zijn om op weg te dommelen op de achterbank. (Timo Pisart)

Nederlandse hiphop voor in de strandstoel

We laten de meer schreeuwerige Nederlandse raphits achterwege, maar zoomen deze vakantie eens in op de mellow hiphop-tunes die net een tikkeltje gekker zijn. Had je die soepele track van Latifah al gehoord? Die lieve r&b-song van Ronnie Flex met zangeres Tabitha in de hoofdrol? En Ruyzdael, het nieuwe project van Duvel? (Timo Pisart)

Teringherrie uit 2017

Teringherrie! Goed, een circlepit kan je misschien niet bouwen in de auto, maar je kunt tenminste headbangen achter het stuur en meeblèren als bijrijder. Deze playlist staat vol overstuurde gitaren, rauwe stemmen en doordenderende drums om je energie in kwijt te kunnen. Soms is dat gewoon het enige wat je nodig hebt om tot rust te kunnen komen. (Manoek Lambregts)

Italo pt. 2

Wegens succes op herhaling: de Vakantie Italo playlist. Vorig jaar hadden we veel hits die nooit hits werden, dit jaar net iets minder hitpotentie. Maar nog steeds heel veel mierzoete vocals in steenkolen engels, ellenlange synth-intro's en onweerstaanbare hooks. (Ralph-Hermen Huiskamp)

Opwarmen voor Lowlands

Nog ruim anderhalve maand tot Lowlands, dus nog anderhalve maand om je in te luisteren en de voorpret alvast te maximaliseren. Door welke act kan alvast een kruis en waar moet een cirkel om heen in het blokkenschema? (Ralph-Hermen Huiskamp)

Bubblegum

Laten we eens een blik werpen op een superspecifiek genre dat is geboren in Zuid-Afrika: bubblegum. Midden jaren 80, in de nasleep van de disco, begonnen drumcomputers en synthesizers hun weg te vinden naar het land met extreem blije elektronische popliedjes tot gevolg. Juist door de goedkope productie klinken ze ook een beetje weird. Als je het einde van deze playlist haalt – dan schuiven we zelfs een beetje op richting de house – is die achterbankpruillip vanzelf omgevormd tot een dikke grijns. (Timo Pisart)

Als het even tegenzit pt. 2

Vakantie is leuk. Behalve als het regent en je tent lek is. Behalve als je kinderen de hele tijd aan je kop zeuren. Of je vriend. Of als je opeens toch allergisch blijkt te zijn voor olijfolie. Zit je daar drie weken in Italië. Vorig jaar was er de Als het even tegen zit playlist. Dit jaar is er een Als het even tegen zit pt 2. Maximaal balen van je eigen pech.

Opwarmen voor Dekmantel

Inluisteren voor Lowlands is leuk, opwarmen voor Dekmantel misschien nog wel leuker. Daar zitten immers praktisch geen grenzen aan. Het programma gaat van live-acts als Steve Reich en Marcos Valle tot Arca, en met dj's als Young Marco, Joe Claussel en Beatrice Dillon weet je ook dat genregrenzen snel zullen vervagen. Om het toch nog iets van een richting mee te geven: bijna twee uur aan dance-tracks die afgelopen jaar uitkwamen. 

Songs about driving

Dat autorijden en classic rock goed met elkaar samen gaan hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Met name in Amerika lijkt het wel alsof de wegen aangelegd zijn voor de muziek in plaats van andersom. Deze songs klinken niet alleen lekker achter het stuur, ze gaan ook over het rijden zelf. (Atze de Vrieze)

Night Rider 2017

Nachtelijke autoritten zijn het beste. Licht van net te weinig lantaarns, een deel van de meerijders die in coma ligt, een bijrijder die met zijn gezicht tegen de ruit de strepen op de weg aan het tellen is. En vooral een lege weg voor je om maximaal kilometers te kunnen maken. Een playlist waarop het goed hard rijden is, en tegelijk de slapers niet wakker schudt. (Ralph-Hermen Huiskamp)