Tien Spotify playlists voor onderweg naar de zon

Dik tien uur muziek voor op de achterbank

Menno de Meester, Atze de Vrieze, Timo Pisart en Ralph-Hermen Huiskamp ,

Het is zover: Nederland vertrekt massaal naar de zon. De ene na de andere collega neemt afscheid, en ook jij bereidt je voor op twee weken Zuid-Frankrijk, Italie of Griekenland. Niet vergeten in te pakken: de muziek! Hier zijn tien playlists waarmee je het helemaal tot de andere kant van Europa redt. Pop, alternative, hiphop, en zelfs een uurtje voor de kinderen.

Alternative
Laten we beginnen met de beste alternative liedjes van het jaar tot nu toe. Een gevarieerde playlist, met de pittige Courtney Barnett, de gestyleerde Belgen van Balthazar en Oscar & The Wolf, maar met de powersoul van Alabama Shakes. Vijftien smaakmakers.

Dance
Als de avond valt, de lantarenpalen aanflitsen en de strepen onder je door suizen is is wat dansbaarder materiaal best op zijn plek. Subtiel, want op de achterbank wordt al gedommeld, maar dansbaar genoeg om er achter het stuur weer een flinke scheut energie van te krijgen. 

Lowlands
Ze zeggen wel eens de helft van de mensen op Lowlands geen idee heeft van het programma, maar daar hoor jij natuurlijk niet bij. Jij wilt je inluisteren, weten of er nog wat te ontdekken valt. Je wilt weten welke acts in de Alpha je wilt zien, maar bent ook niet bang om bij de grote kanonnen weg te lopen voor een kleine show in de X-Ray. Toch?

Hiphop
2015 is een uitstekend rapjaar tot nu toe. Kendrick Lamar bevestigde zijn status als belangrijkste en meest inhoudelijke rapper van het moment, talenten als Joey Bada$$ en Vince Staples losten de verwachtingen in, Action Bronson scoorde een hitje met een zomerse vibe. Ook in Nederland zijn wat fijne bangers gemaakt, van die tracks die het uitstekend doen op een auto-soundsystem.

Pop
Deel je de achterbank met een familielid dat niet veel verder komt dan de top 40 en écht iets wil kunnen meeblèren? Deze playlist is speciaal voor hem/haar, maar met popliedjes die ook na de veertigste keer luisteren nog uitstekend te pruimen zijn. Neurie mee met de nieuwe Carly Rae Jepsen (echt heel goed!), dat verbazingwekkend leuke liedje van Justin Bieber, Skrillex en Diplo en dé pophit van het jaar. Inderdaad, Hey QT!

Gitaren
Echt flink kilometers maken? Van een puike portie gitaren ga je vanzelf harder rijden. Een playlist met de beste rockmuziek van het jaar, en dan hebben we het niet alleen over mastodonten Muse, Foo Fighters en Faith No More. We schotelen je ook een portie rammelende garage voor van The Miseries, King Tuf en St. Tropez, snoeiharde tracks van Metz, John Coffey en The Bohicas en schreeuwdames Torres en Wolf Alice. Niet aan te raden met een kater van goedkope Franse wijn.

Afrika
Je hoorde de afgelopen twee jaar op talloze dansvloeren muziek langskomen van de vergeten Afrikaanse pionier William Onyeabor, een Nigeriaan die de dansvloer van 2015 al in de jaren tachtig aanvoelde. Laten we hem eens als startpunt nemen en een playlist maken met Afrikaanse disco en funk. 

Disco
Een discobal neemt misschien net wat onhandig veel ruimte in, maar is de sfeer ooit slechter geworden van zo'n glitterende bal aan het plafond? En de band wordt alleen maar sterker als je die lange autorit nog wat dichter op elkaar geplakt zit. Zeker met deze niet al te vanzelfsprekende discoknallers. 

Kindvriendelijk
Na uren credible dance en obscure Afrikanen willen de kinderen op de achterbank ook wel eens wat. Wij draaien het ook niet voor onze lol, maar zo ben je wel in een uurtje bij met waar de achtjarigen van tegenwoordig hard op gaan. Wist je dat Yes-R nu EDM maakt? En dat Faberyayo teksten schrijft voor Kinderen voor Kinderen? Pas op dat je kinderen niet alleen naar deze playlist willen luisteren, hij is zo verslavend Drank & Drugs.

70s pop
Welke muziek werkt het best in de auto? Van house ga je harder rijden, van hardrock ga je met je vuist op het stuur slaan. Maar dit werkt ook uitstekend: popsongs uit de seventies met een soft touch. Stijlvol, niet corny, maar wel toegankelijk.