Tien playlists voor in de auto richting de zon

Hiphop, Dance, Alternative, Voor als het regent: Dik tien uur muziek voor onderweg

Atze de Vrieze, Ralph-Hermen Huiskamp ,

Benen strekken en voorgesmeerde broodjes bij de benzinepomp, raampje open, file, raampje dicht, stomme spelletjes met kentekens: die net te lange autorit richting de vakantiebestemming is toch best leuk. Vast onderdeel is natuurlijk het gevecht om de radio. Om iedereen tevreden te houden, hebben wij de perfecte playlists samengesteld. Tien keer vijftien nummers. Tegen de tijd dat je die allemaal geluisterd hebt zit je vast al in Zuid-Spanje.

Alternative

Noem het indie, noem het gitaarpop, noem het alternative. Wat voor label je er ook op plakt, het is zelden dekkend en toch weet iedereen meteen wat je bedoelt. Met onder andere Amber Arcades, Car Seat Headrest en Apneu. 

Lowlands 2016

Wat beter dan je in de auto voorbereiden voor de officieuze afsluiter van het festivalseizoen? Nu de hele line-up zo goed als bekend is, kan het inluisteren voor Lowlands beginnen. Met o.a. Kaytranada, Muse, LCD Soundsystem en Klangstof. 

Hiphop

Als je bang bent even weg te dommelen en na tig pakjes druivensuiker het energieniveau op een andere manier wil opschroeven: Desiigner, Drake, Young Thug, Skepta en Anderson .Paak kunnen daar best bij helpen. 

Dance

Als je 's nachts doorrijdt, met alleen vrachtwagens als medeweggebruikers, dan is anderhalf uur steady four to the floor perfect. Gewoon hard aan zetten, en gasgeven. Met onder andere Weval, Leon Vynehall, Moscoman en een Axel Boman remix.

Knuffel indie

In alle genres wordt er glijmuziek gemaakt, dus ook in indie. Het kaarslicht en de openhaard moet je er zelf bijdenken. De tracks van Destroyer, Connan Mockasin en Tobias Jesso Jr doen de rest. 

Italo

Arpeggiators, zangers die niet zo goed Engels kunnen en eigenlijk ook niet zo goed kunnen zingen, een gammele drumcomputer en één gouden melodie. Veel meer is er niet nodig om goede italo te maken. Met o.a. P. Lion, My Mine, Doctor's Cat en Gary Low. 

Voor als het tegenzit

Zeurende kinderen op de achterbank, een idioot die niet fatsoenlijk doorrijdt, een partner die niet kan kaartlezen naast je: Ja, echt lachen dat op vakantie gaan. Deze playlist past precies bij die momenten en als je wakker wordt van de regen die je tent in loopt. Vijftien nummers lang zwelgen in zelfmedelijden, met o.a. The Smiths, Sufjan Stevens, Radiohead, Nick Cave en Willeke Alberti. 

Slow Jams

Kom op, het is vakantie. Het hoeft niet alleen maar vol gas. Soms even terug schakelen is juist wel goed. Haal de vaart er even uit met deze perfecte slow jams! Roy Ayers, Teddy Pendergras Inner Life e.a. helpen daar graag bij. 

Asian Psychedelic

Na urenlang rijden komt er een punt dat alle muziek op elkaar gaat lijken. 'Hey, hebben we deze playlist niet al gehad?' Niet dus, maar je zou zweren van wel. Dat probleem zal zich met deze playlist niet snel voor doen. 

Voor de kids

Troye Sivan, Teske, B-Brave, Monica Geuze. Als je die namen al wat zeggen, dan weet je wat je ongeveer gaat krijgen. Als ze je nog niks zeggen, dan is het een heel goed plan deze playlist eens aan te zetten. Dan weet je daarna iets beter wat er onder de kids leeft.