Videoprimeur: The Homesick bezingt een brute moord

Eindelijk komt er een debuutalbum van de grillige noiserockband uit Dokkum

Timo Pisart ,

Wie had er gedacht dat er zo’n brute moord kon worden gepleegd in zo’n ingeslapen dorpje? In dit nieuwe liedje bezingt The Homesick het noodlot van St. Boniface. Het klinkt tegelijkertijd wonderlijk mooi, én naar jaren aan opgekropte verveling en frustratie.

De regio Dokkum associeer je nou niet bepaald met grootse gebeurtenissen. Eerder met verveling en vergrijzing, zegt Jaap van der Velde van cultsensatie The Homesick (en ook Yuko Yuko). Toch zingt hij in het nieuwe liedje St. Boniface een nogal heftig verhaal dat wel degelijk in die regio plaatsvond. Jaap: ‘Ik heb me er ook niet écht in verdiept, hoor, maar St. Boniface was een Engelse gast die voor het Christendom streed in Europa. Die guy kwam ook naar Friesland om de Heidenen – die geloofden in een versie van Noorse mythologie – te overtuigen. De Britten hebben de heilige eik van de Friezen omgehakt, en toen dachten ze: we zijn er klaar mee. Ze hebben St. Boniface ’s ochtends in een veldslag overvallen in het kamp waar hij sliep. Het schijnt dat hij z’n bijbel boven zijn hoofd hield, en hij daar doorheen is doodgestoken. Sick, hè? Het verhaal werd ons op de basisschool en middelbare school verteld, er was zelfs een keer een musical over St. Boniface. De St. Bonifacius-kapel komt wel vaker terug in onze clips, trouwens.’ 

Het liedje klinkt nog het meest naar Viet Cong (eh, Preoccupations!): grillige noiserock/postpunk met een paar spannende ritmische wendingen, maar ook gouden hoeks en een paar wonderlijk mooie gitaarlijnen waar je een beetje emotioneel van zou kunnen worden. Op een gegeven moment slaat het nummer om, en begint er steeds meer waanzin in door te sijpelen. Het debuutalbum Youth Hunt verschijnt in maart via Subroutine. Dan gaat de band ook op tour.

23 maart in Vera, Groningen
30 maart in De School, Amsterdam
31 maart in Pier 15, Breda
7 april in Brigant, Arnhem
13 april in ACU, Utrecht
14 april in V11, Rotterdam
20 april in Patronaat, Haarlem