Video: The Homesick smijt met friet en frikandellen

Dokkums trio met nieuwe single Boys naar de Popronde

Atze de Vrieze ,

De drie Friezen van The Homesick zijn weer op pad geweest met hun videocamera. Het resultaat is dit keer een friet- en frikandellen festijn bij het nieuwe nummer Boys, het visitekaartje waarmee The Homesick de Popronde in gaat. Woensdag 16 september is de band in de studio bij 3voor12 Radio.

The Homesick. Hoe zat het ook alweer? Nou, het trio is een van de vele aliassen van Jaap van der Velde en Elias Elgersma, cultfenomenen uit Dokkum. Begin dit jaar zette 3voor12 nog zijn kaarten op Yuko Yuko, het meest bekende andere alias. “Yuko Yuko is meer het project van Elias”, vertelt Jaap van der Velde. “Die groep is meer elektronisch, terwijl The Homesick meer neigt naar postpunk met veel drive. The Homesick valt beter op zijn plek in kelders, terwijl Yuko Yuko juist in een galerie past, of op een podium met een lichtshow. Een jaar geleden was dat nog heel anders. Er was eigenlijk geen verschil: we namen op in dezelfde studio, met dezelfde instrumenten en dezelfde mensen.”
 
De drie leden van The Homesick wonen alle drie nog bij hun ouders in Dokkum. Dat is voorlopig nog wel even best, al was het maar omdat het huis uit gaan een hoop geld kost. “Dokkum is altijd het vertrekpunt van onze bands, het zou anders zijn als dat verdwijnt. Dokkum is niet per se een mooie stad, niet iets waar je wat aan hebt.” Elgersma en Van der Velde zitten allebei op de Academie Voor Popcultuur in Leeuwarden, een opleiding waar ze naar eigen zeggen goed vrij gelaten worden. “Je bepaalt daar zelf waar je op beoordeeld wordt.” Dat moet ook wel, want The Homesick is er niet op uit gestileerde popmuziek te maken. “Een goed Homesick liedje is catchy en raar, er moet iets geks gebeuren.”
 
Drummer Erik Woudwijk draagt volgens Van der Velde niet zo veel toe aan het schrijven van de de songs (“drummers he”), maar met zijn opleiding tot kok is hij natuurlijk wel van groot belang voor de videoclip. We zien de jongens met camera op pad in Dokkum, waar op een desolaat weggetje hun vriend Jesse bekogeld wordt met friet en frikandellen. Jaap van der Velde: “We zijn niet zo goed met uitgebreide concepten en verhaallijnen. Meestal filmen we gewoon iets grappigs.”
 
Boys komt nu als single uit bij Subroutine, en daarna gaat The Homesick op stap in de Popronde. “Er staan nu een stuk of twaalf shows gepland, in de goede steden en op mooie tijden. Hopelijk komen er nog een paar bij. Al hoef ik niet per se naar Zeeland. Er staat wel een optreden gepland in Heerlen, de dag na het tienjarig jubileum van Subroutine in Vera, Groningen. Dat wordt natuurlijk een ramp. Of wij op een dag ook ons tienjarig bestaan gaan vieren? Nee, ik hoop dat we tegen die tijd op de Bahama’s zitten.”