ESNS17: Wie zijn favorieten voor de Popprijs?

Wordt het Kensington, De Staat, Martin Garrix of toch Feest DJ Ruud?

Atze de Vrieze ,

Ja hoor, het mag weer, lekker speculeren over de Pop Prijs. Wie leverde dit jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek? Wie bereikte de piek in zijn carrière? Dit zijn de favorieten en de outsiders.

De favorieten
Vorig jaar wisten veel mensen het zeker: Kensington zou het worden. De Utrechtse band regeert immers op de radio en verkocht twee keer ZiggoDome uit, een ongekende prestatie. New Wave ging er met de prijs vandoor, maar de zegetocht van Kensington ging voort. Er was weer een album met hits, en dit keer werd de ZiggoDome drie keer vol getrokken en voor volgend jaar is de Ziggo al weer vijf keer uitverkocht. Ongetwijfeld is Kensington minstens twee keer eerder ter sprake geweest in de jury. Waarom wonnen ze toen niet? Niet vernieuwend genoeg? Te gelikt? En nu, is die aalgladde ballad een reden voor de prijs, of juist een mood-killer in de jury?

Het zou een unieke trilogie zijn. Binnen een jaar kan De Staat de 3voor12 Award, de Song van het Jaar EN de Pop Prijs binnen slepen. Het was dan ook nogal een jaar voor de Nijmeegse band. Net toen we dachten dat de rek er een beetje uit was, overtrof De Staat zichzelf met een jump naar het grote publiek. En zo is het al zeven jaar een van de meest eigenwijze bands van Nederland, met humor en solid rock.

Dat Martin Garrix op zijn zeventiende een wereldhit scoorde was al een prestatie, dat hij drie jaar later een super solide team om zich heen heeft dat hem stevig aan de top houdt is echt indrukwekkend. Afgelopen jaar scoorde Garrix opnieuw een grote hit met In The Name Of Love, en daarmee is hij de regerend kampioen cross-over dance. Komend jaar komt misschien ook nog een album uit, met naar alle waarschijnlijkheid een bijdrage van Justin Bieber. Op Coachella is Garrix een van de grootste namen, en ook Pinkpop is overstag.

Vermoedelijk niet
Waarom Broederliefde niet bij de favorieten, zou je zeggen? Die braken immers alle streaming records afgelopen jaar. Twee argumenten waarom zij het niet zullen worden. Ten eerste de jury logica. Natuurlijk kan twee jaar op rij een hiphop-act winnen, maar de winst voor New Wave vorig jaar zal toch bewust of onbewust meewegen. Maar belangrijker: Broederliefde staat al op Noordslag, een uurtje na de Pop Prijs in de grote zaal.

Vorig jaar werd ook Golden Earring veel genoemd, bij wijze van oeuvreprijs. Dat kan natuurlijk, in het verleden won bijvoorbeeld De Dijk op zo’n manier de prijs, en de Haagse rockband staat bij vriend en vijand bekend als een van de belangrijkste rockbands uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Ja toch, niet dan? Maar de Earring vierde precies vorig jaar zijn 50-jarig jubileum, en dat momentum is dus ook al gevlogen.

De outsiders
Chef’ Special zou kunnen, maar is in the end niet special genoeg en verliest het op mainstream gebied natuurlijk van Kensington en Martin Garrix. Lang niet zo groot in publieksbereik, maar wel erg bijzonder is natuurlijk Eefje de Visser. Drie goede albums uit, prachtige zalen als het Concertgebouw en Carré bespeeld, een typische jury-favoriet. Dan zijn er natuurlijk nog artiesten die zichzelf te grave dragen, zoals John Coffey en Feest DJ Ruud. Dat zou wat zijn he, Feest DJ Ruud als winnaar. Geen bierdouche, wel opblaasbeesten en een dikke middelvinger naar de goede smaak. Douwe Bob met zijn knipoog dan? Klein kansje. Jett Rebel? Ach, die heeft al een eigen museum.