ESNS17: The Kik springt op de volgende trede

Von Raven & Co verblijden stad en land met nieuw materiaal

Norbert Pek ,

Het is aan The Kik om de aftrap te doen in de Grote Zaal. Frontman Dave von Raven zal ondertussen elk loszittend plankje van de Oosterpoort kennen. Hij vertelt het publiek dat ze hier alweer voor de vijfde keer staan. Deze keer met een net ander arsenaal.

The Kik, Grote Zaal, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

The Kik doet het niet alleen vanavond. De band heeft drie strijkers meegenomen, en drie blazers die als De Opblaaskikkers worden aangekondigd. Een daarvan is Benjamin Herman, die ook meedeed op de gister verschenen nieuwe Kik-plaat.

Hoeveel krijgen we daarvan te horen?
Zowat alles. Het vergt enige moed: je staat in de Grote Zaal, voor je neus best moeilijk publiek dat niet speciaal voor jou een kaartje heeft gekocht, en dan zet je vol in op onbekend werk. Behalve ‘Simone’ dan. Vrij vroeg in de set. Om de sfeer een slinger te geven. Verder draait alles om het nieuwe album Stad en land.

Dat is toch een enigszins andere plaat?
Het thema: Als de beat uit je band is verdwenen. Nou ja, grotendeels dan. Er zit wel wat uptempo werk bij en de sixties-liefde staat heus nog overeind, maar The Kik leunt wat meer op de melancholie. Een Boudewijn de Groot is nooit ver weg. Het prijsnummer van de nieuwe plaat wordt al vroeg in de set gespeeld: ‘De hond van Henk’, een klein relaas over eenzaamheid: ’de honden laten elke dag de buren uit.’ Niet dat het optreden zelf droevig wordt met al die lachende gezichies. The Kik werkt hard om het publiek mee te krijgen, wat uitstekend lukt, al is aandacht opbrengen voor ballad ‘Stad en Land’ net iets te veel gevraagd voor de zaal. Ach ja.

Was al dat nieuws een goede keuze?
The Kik schat Stad en land op waarde, want de plaat kan een optreden dragen. Gezelligheid is nog altijd een groot goed bij een Kik-show, maar de band laat een wat volwassener en reflectiever geluid horen, zonder frisheid te verliezen. De blazers zijn een meerwaarde: single ‘Maandag’ krijgt er een extra zwierigheid door en ze maken van ‘Onderweg’ een plezant intermezzo. Het is The Kik gelukt om een overtuigende stap op de volgende trede te zetten. De plaat is gisteren uitgekomen, maar de show staat al. Das kikken.