ESNS17: SMIB brengt de punk terug in de hiphop

Rap en fashion met een rauwe attitude

Atze de Vrieze ,

Vorig jaar kroonden we Sevn Alias na zijn show in de bovenzaal tot winnaar van Noorderslag. Vandaag doen we dat op dezelfde plek met SMIB, een collectief uit de Bijlmer dat de hiphop een nieuwe kant op stuurt.

Smib, Bovenzaal, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Een meisje met blauw haar gaat vooraan helemaal lijp op de rauwe beats van SMIB. Een meter achter haar staat Bonne Reijn, onfeilbaar fashion cultfiguur en soort van godfather van SMIB (= het omgekeerde van Bims, de Bijlmer). Hij reikt een halve liter aan Yung Nnelg, de verloren zoon van SMIB die halverwege de set even aangesloten is. Nnelg was een van de smaakmakers van de crew, maar hij koos voor zijn eigen pad met solo-EP Contra, die deze week uitkwam. De overgebleven Smibbers hebben genoeg te bieden. De groep bracht eind vorig jaar de tape Bakuhatsu uit, Japans voor ‘explosie’. En dat is wat SMIB hier ook voor ogen heeft. Grootste blikvanger is Ray Fuego, een rapper met onwaarschijnlijk spectaculair haar, een superstrakke zilveren broek en de naam van zijn crew vereeuwigd op zijn hele bovenlichaam. Wat dat betreft jammer dat je die combi Fuego - Nnelg niet meer zo vaak samen ziet. Die twee zijn heel anders: een splinterbom vs een sluipschutter, allebei effectief. Niet dat de andere leden er voor jan lul bij staan. In feite brengen ze alle tracks met zijn allen, maar op elke track neemt een van de rappers de leiding. Grootste hits zijn GHQST’s 'Focus' en een nieuwe track van Tads Thots die 'DR' (doe relaxt) heet.

Dit klinkt als een ongelofelijk welkome nieuwe vibe in de hiphopwereld.
Jeps, nogal. De charts zijn dit jaar overspoeld met hiphop die – nou, ja, lief kunnen we het niet noemen, maar wel warmbloedig, zomers, poppy is. SMIB is dat niet, het is rauw en wild, het brengt de punk in de hiphop. De Odd Future van de Bijlmer.

Waar gaat het eigenlijk over?
Dat kunnen we je over een half jaar waarschijnlijk wel uitleggen. Beloofd, we gaan erop studeren, op deze intimiderende mix van Bijlmer-slang, Engels en Nederlands. 

Gaat dit naar al die mooie grote poppodia door heel Nederland?
Ehm, nee, absoluut niet. Deze muziek hoort niet in cleane multifunctionele muziekdozen voor het brede publiek dat Broederliefde nu bereikt heeft. Dit moet je zien in een kleine zaal met een publiek dat hoort bij de rappers. SMIB squad!