ESNS17: Radio Eliza heeft serieus talent

Heus niet zo vrolijk electropopzestal snijdt scherpe randen

Norbert Pek ,

‘Who is ready to dance?’ vraagt de introstem. ‘Who is ready to party?’ Ja, Radio Eliza roept al enige verwachtingen over zich af. Dan klinkt ‘Intergalactic’ van de Beastie Boys en komt het zestal op. Ze zijn er meer dan klaar voor.

Radio Eliza, Foyer, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

‘Intergalactic’ gaat vrij krakkemikkig over in een eigen nummer dat hard wordt ingezet. Radio Eliza lonkt naar airplay, maar is geen vriendelijk, goedlachs bandje. Bij de helft hangen de lange haren grungy voor de ogen.

Oh? Maar op de 3FM-site staat: ‘Radio Eliza maakt vrolijke popmuziek, die perfect aansluit bij het voorjaar.’
Wat Radio Eliza in de studio doet, is inderdaad een stuk frivoler dan wat hier live gebeurt. Zet het op en je denkt: dat is Das Pop. Helemaal omdat zanger Morris Brandt precies als Bent van Looy klinkt. Maar ook vanwege het electropopgevoel. Meer referenties? Foster The People, Phoenix. Radio Eliza is niet onopgemerkt gebleven. De band is 3FM Serious Talent en schopte het tot de 12 van 3voor12 2017. Hoge verwachtingen dus.

Wat doet Radio Eliza met deze verwachtingen?
Het gaat niet meteen vanzelf: voor een geluidsman is het geen droom om in een foyer op te treden. De eerste twee nummers zijn lelijk hard, maar daarna wordt de sound en vooral de zang bijgedraaid. Handig, want de twee opvolgende nummers rammen er heerlijk in. De toetsen en de gitaren grijpen vol in elkaar en de energie is voelbaar. Blijkt het ook nog dat Brandt een rasp over zijn stem krijgt waardoor het randje scherper wordt. Dan begrijp je waarom dit zestal elkaar gevonden heeft op de Herman Brood Academie.

Mogen de diploma’s worden geprint?
Soms heeft Radio Eliza een goede spanningsopbouw in de nummers die allesbehalve standaard zijn. Soms is de focus er even af. Vooral bij het rustiger werk lukt het niet om de vibe vast te houden. Dat de band niet alleen scoort door alle registers open te trekken, bewijzen ze met het plezante hitje ‘Kids’. Niet in overdrive, toch raak. Met zo’n nummer roep je inderdaad verwachtingen op. Het is aan Radio Eliza om die met geduldig schrijven en schrappen in te lossen. Doe het zoals bij ‘Kids’ en ze slagen zes keer met lof.