ESNS17: Mozes and the Firstborn buigen technische problemen om naar feestje

Nieuwe nummers aanwinst voor de live-show

Steven Stoffers ,

Vijf shows in 48 uur, hoe houd je dat vol? Met pita’s kaas en bier, verklapten Melle en Raven gisternacht nog in 3voor12 Radio. Er moet een kebabzaak stinkend rijk zijn geworden deze Eurosonic, want van vermoeidheid is helemaal niks te merken als ze met een fijne bak ‘nineties alternative’ de binnenzaal van Noorderslag slopen. Hun versterkers incluis.

Mozes and the Firstborn, Binnenzaal, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Vier nummers lang lijkt alles gesmeerd te gaan. Via 'Peter Jr.' en 'Crybaby' komen ze na amper twintig minuten aan bij hun eerste nummer van de deze week uitgebrachte EP Marianne. ‘What Am I Worth’ is live een rammer met heel plotse breaks in het refrein. Dat werkt als een cue voor de mensen die het nummer al kennen: What am I worth wordt nu al meegeschreeuwd. De zaal is echter nog niet helemaal om. En dan gaat het mis. De versterker van gitarist Ernst-Jan van Doorn begeeft het en het duurt heel lang voordat die vervangen is. Het blijkt juist precies wat deze show nodig heeft. De jam die bassist Corto Blammaert, drummer Raven Aartsen en zanger Melle inzetten om de stilte te verhullen mondt uit in een verdraaid goede cover van ‘Hey’ van de Pixies. De blijvers profiteren. Zodra de versterker er is, is de rem eraf bij band en publiek: we kunnen eindelijk feest gaan vieren, lijkt de zaal te denken. Melle doet een handstand tijdens 'I Got Skills', er komt een glitterjasje voorbij gecrowdsurft en ook ‘Marianne’ gaat erin als zoete koek. Na het oorverdovende drumslot van 'Gimme Some' gaan de handen van voor tot achter de lucht in.

Veel oude nummers dus?
Het zijn inderdaad vooral de nummers van de debuutplaat die de handen op elkaar krijgen. Maar ook de twee nieuwste aanwinsten worden enthousiast onthaald. Live wordt bewezen dat  het tweede album Great Pile Of Nothing te dunnetjes was.

Wat vonden ze van popprijs-winnaar?
Ze laten een oordeel in het midden als vanuit de zaal bekend wordt dat Martin Garrix gewonnen heeft. Maar Corto nodigt het publiek wel uit om Melle een bierdouche te geven met ‘al die opgespaarde biertjes die jullie net bij de popprijs niet mochten gooien’. Raven heeft er speciaal zijn mouwloze panterprintvestje voor uitgetrokken, maar dat had niet gehoeven. Dit gebeurt allemaal nog voor het versterker-incident namelijk, dus iedereen houdt zijn pilsje stevig vast.

Waren er nog BN’ers in de zaal?
Zeker. Dennis Weening stak bij ‘Marianne’ zijn kop in de speaker en stelde goedkeurend knikkend vast dat het goed was. Ja, ‘Marianne’ zou wel eens het publieksfavorietje kunnen worden naast 'I Got Skills'.