ESNS17: Heerlijk aftoppen met fuzzboys Bartek

Amsterdamse trio perst alle oorsmeer er nog even uit

Bas van Duren ,

Moegestreden van drie dagen Eurosonic en een dag Noorderslag, maar nog niet klaar om te slapen? Dan is het Amsterdamse fuzzrocktrio Bartek de ideale gelegenheid om nog even kei - maar dan ook- echt keihard af te toppen.

Bartek, Marathonzaal, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Noem ze noiserock, noem ze sleazerock of zelfs garagerock, feit is vooral dat Amsterdammers Bartek het kaliber rock maakt dat gemaakt lijkt voor zalen als de Marathonzaal in de Oosterpoort. Een laag plafond met enkele lampen zorgen voor de perfecte rockhol-vibe waarin de moddervette riffs en mokerslagen van David Stapel, Wessel van der Kroef en Bo Meskers nog veel harder aankomen dan ze al van nature doen. Door bijna ieder nummer te voorzien van een dikke laag fuzz, roepen de nummers soms herinneringen op aan shoegazer-bands van weleer, maar dan wel de paar die soundscapes inwisselden voor benen-wijd-space-rock zoals Swervedriver en Ride. Zanger/gitarist Van der Kroef bezit daarnaast een uitstekende strot die geen cliché rockrafeltje heeft, maar gewoon clean mét uithalen die zonder al te veel moeite worden behaald.

Kwam huilmeneer bij nummer 'Nothing' nog langs?
Helaas niet! Dus moet je het maar met het filmpje doen.

Krijgt het systeemplafond het weer zwaar te verduren zoals bij Lookapony daarnet?
Het plafond blijft heel, vooraan wordt er gemosht, hardop meegezongen en kruipt er iemand op de schouders van iemand anders om daarmee een rondje te maken. Prettige gekte alom.

Is Bartek voorbestemd voor de underground of gaan we het drietal nog ooit op een groter podium zien?
Ze zouden allebei de kanten uit kunnen, zeker gelet op hun heerlijk gruizige geluid zou het ontzettend goed werken in ieder rockhol dat Nederland rijk is, maar het valt niet te ontkennen dat onder alle noise stiekem heel goede popsongs zitten. We gaan het meemaken.