ESNS17: Broekrock geeft Aafke Romeijn smoel

Veelvraat maakt gender statementje

Menno Visser ,

Stress vooraf. Haar aloude synthesizer van het merk Phrophet lijkt de geest te hebben gegeven. 'Een uur geleden deed hij het nog,' verzucht Aafke tijdens de openbare soundcheck. Gelukkig maar, net op tijd krijgt ze het oude synthbeestje weer aan de praat. Want dit is het belangrijkste optreden uit haar muzikale carrière.

Aafke Romeijn, Bovenzaal, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

De van haar sociale media betrokkenheid en journalistiek bekende Aafke Romeijn was tot nu toe een muzikale veelvraat. Op haar eerst Engelstalige, en vervolgens Nederlandstalige albums staat een allergaartje aan stijlen, maar ze valt altijd op door de spitsvondige teksten. De gemiddelde Nederlandstalige muzikant zal niet zo snel zingen dat ‘jij mijn Tsjernobyl bent’. Aafke dus gewoon wel. En dat siert haar.

Tekstueel dik in orde, maar muzikaal?
Vandaag presenteert ze zich met een driemans band. Zelf staat ze in het centrum achter haar toetsen. Ditmaal heeft ze een duidelijke muzikale richting gekozen. Was het tot voor kort onduidelijk of het nu cabarteske Radio 2 muziek was of 3FM-muziek met een boodschap, vanavond is het vooral hippe eighties rock die voor de muzikale omlijsting zorgt. Denk aan een update van Nena met haar '99 Luftballons', waarbij de teksten duidelijk hoorbaar blijven. De rock geeft haar de smoel, die haar wat makkelijker in het clubcircuit dan het theater brengt.

Je durft zeker niets negatiefs te schrijven, omdat ze je anders dood twittert?
Dat valt wel mee, want het valt live opvalend veel beter muzikaal te verteren dan op de plaat. De ballads zijn zuiver gezongen En in deze setting zijn haar best gelukte liedjes 'M/V' en 'Alles Went' (nu zonder rapper Sef) gewoon fijne hoogtepunten uit de set.

Verder nog wat te melden?
Opvallend is de moeite die ze zich getroost hebben om zich allen te hullen in een modieuze print. Het was net of een mannelijk bandlid expres een rok aan had en Aafke expres een broek. Vast een modern gender statementje.