ESNS17: 3voor12 Talkshow keert terug op Eurosonic

O.a. Parels van de Jordaan, Tim Kuik en muziekbeleid 3FM

Atze de Vrieze ,

Het wemelt van de interessante mensen in de Oosterpoort de komende dagen. Ook dit jaar ontvangt 3voor12’s Atze de Vrieze er een paar aan tafel om te praten over de interessante kwesties in de muziekindustrie. De korte gesprekken zijn toegankelijk voor iedereen met een Eurosonic-badge, en natuurlijk daarna online terug te zien. Wat gaan we doen?

De 3voor12 Talkshow wordt opgenomen op vrijdagmiddag 13 januari 15:00-16:00 en 16:30-17:30 in de bovenzaal van de Oosterpoort (panelroom B12) en toegankelijk voor bezoekers van de conferentie. Uiteraard zijn alle gesprekken daarna online te zien.

Downloaden is uit, wat moet BREIN nu?

Nu streaming de nummer 1 manier van muziekconsumptie geworden is, voelt het woord ‘downloaden’ als ouderwets. En wat blijkt: we willen met zijn allen wel degelijk betalen voor muziek. Is het piratentijdperk nu ten einde? Maar hoe zit het dan met die boetes aan uploaders die sinds kort opgelegd worden? We vragen het aan Tim Kuik van stichting Brein.

Ticketswap: is fair ticket trade het einde van de woekerprijzen?
De hoge prijzen van kaartjes op de tweedehands markt zijn consumenten en promotors al jaren een doorn in het oog. Toch zijn de promotors stilaan bij de woekerhandelaren in bed gekropen. Ondertussen lijkt een onafhankelijke speler met een ‘fair’ prijsbeleid er nu met de buit vandoor te gaan. Aan tafel is Hans Ober van Ticketswap, dat snel groeit en ook internationaal ambities heeft.

Hiphop Hooray: de toekomst van live hiphop in Nederland
Eindelijk lukt het: de miljoenen streams op YouTube worden omgezet in ticketsales. De jonge hiphopsterren prijken bovenaan de charts, verkopen shows uit in popzalen en flirten met de grote festivals. Maar zijn ze daar eigenlijk wel klaar voor? In gesprek met de kritische Koos Groenendijk (Appelsap, manager The Opposites) en boeker Roger Brouwn (o.a. Broederliefde).

Genderloze toiletten: praktisch of statement?
In het nachtleven is het tegenwoordig eerder regel dan uitzondering, en ook op festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole kijkt niemand er nog van op: genderloze toiletten. Dames en heren door elkaar. Ook poppodium EKKO in Utrecht heeft sinds kort 1 toilet voor alle bezoekers. Aan directeur Marlies Timmermans de vraag: levert dat nou ongemak op? En belangrijker: heeft het slopen van dat muurtje ook symbolische waarde?

Waar moet het heen met 3FM?
De nationale popzender verkeert in een vormcrisis, en dat is al een jaar of anderhalf zo. Wat doet de zender om het tij te doen keren? Aan wie kunnen we dat beter vragen dan aan Diederik van Zessen, die sinds juli 2016 music director van de zender is. Welke veranderingen zijn al doorgevoerd, en welke moeten nog komen?

Parels van de Jordaan: de straatcultuur van de jaren vijftig
Deze week verschijnen maar liefst dertien zorgvuldig samengestelde compilaties met klassieke levensliederen uit de Amsterdamse Jordaan. Uitgebracht door Top-Notch, ooit alleen hiphoplabel, tegenwoordig veel breder. Met elke gedachte heeft Kees de Koning zich op Johnny Jordaan, Willy Alberti en al die anderen gestort?