Het beste Nederlandse album van het jaar: daar gaat het om bij de 3voor12 Award. De jury heeft zich gebogen over de longlist van twaalf genomineerden, en daar hun zes favorieten uit gekozen. Welke zes artiesten dingen op 5 oktober mee naar de titel?

Een maand geleden werd bekend gemaakt welke twaalf Nederlandse albums van het afgelopen jaar kans maakten op de 3voor12 Award. Inmiddels heeft de twaalfkoppige jury, bestaande uit artiesten, mensen uit de muziekindustrie en liefhebbers, haar eerste selectie gemaakt. Voor de zes artiesten op deze shortlist wordt het echt spannend: wie wordt door de jury uitgeroepen tot maker van de beste Nederlandse plaat?

Op 5 oktober komen we erachter: dan wordt het laatste juryberaad gepleegd, en hoor je de uitslag in een speciale uitzending van 3voor12 Radio op 3FM, live vanaf de uitreiking in de Gibson Room, in de A'Dam Toren.

Sevdaliza - ISON

Meer nog dan een album is ISON met zijn uitgekiende visuele dimensie en ambitieuze thematiek een totaalkunstwerk. Maar het is vooral een verzameling vlijmscherpe songs waarmee Sevdaliza zichzelf ontleedt.

Kim Janssen - Cousins

Cousins van Kim Janssen straalt een serene rust uit, en dat is superknap als je bedenkt hoe groots zijn orkestrale arrangementen van zijn indiefolkliedjes eigenlijk zijn. Op deze nieuwe plaat neemt hij een wandeling door zijn verwaterde herinneringen uit Azië.

The Homesick - Youth Hunt

Youth Hunt is een nostalgische reis van uithoek naar randstad. Vol met anekdotes, verwijzingen en wijze lessen. Les nummer een: neem jezelf vooral niet te serieus.

Ronnie Flex - Rémi

Succes maakt niet gelukkig. Zo mooi als het aan de top lijkt, zo eenzaam blijkt het in het echt. Met Rémi (ja, alleen op de wereld) onderstreept Ronnie Flex het beeld van de introverte jongen in de meest extraverte muziekstijl denkbaar. Ronnie is op zijn best als ie ons dichtbij laat komen. 

Klangstof - Close Eyes To Exit

Koen van de Wardt, het brein achter Klangstof en oud-bassist van de band Moss, verzamelde een geheel nieuwe band om zich heen en begon aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Close Eyes To Exit lost de hoge verwachting al vanaf het eerste nummer direct in.

Thomas Azier - Rouge

Rood, het is de kleur van contrasten. Van emoties die uitersten van elkaar zijn, maar tegelijkertijd ook iets met elkaar te maken hebben: Liefde, boosheid, seks. Rood is de kleur die Thomas Azier aan zijn stem verbindt.