De taak van de 3voor12-redactie zit erop. Twaalf albums zijn genomineerd voor de 3voor12 Award, de prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. De macht verplaatst zich nu volledig naar de twaalfkoppige jury. Wie gaan bepalen wat de beste Nederlandse plaat van 2016 is?

De jury bestaat zoals altijd uit vier muzikanten, vier muziekprofessionals en vier luisteraars/lezers van 3voor12, die zich onder leiding van juryvoorzitter Atze de Vrieze over de genomineerden gaan buigen. De 3voor12 Award wordt voor de veertiende keer uitgereikt op donderdag 5 oktober in de Gibson Room in de  A'Dam Toren te Amsterdam.

Kovacs

Sharon Kovacs werd in 2014 uitgeroepen  tot 12 van 3voor12 Talent en werd daarna opgepikt door 3FM als Serious Talent. En dat heeft ze zeker weten laten zien in de jaren die daarop volgden. Met haar rauwe stem en bontmuts heeft ze op verschillende grote festivals gestaan, van North Sea Jazz tot Lowlands. Haar eigen nieuwe album verschijnt binnenkort. Sleept ze volgend jaar haar tweede nominatie binnen?

Na de prijs al zelf al twee te hebben gewonnen, weet Rocco als geen ander wat zo’n award voor een band kan betekenen. Als toetsenist van De Staat tourt hij heel Europa rond, mee met The Rolling Stones, Muse en Papa Roach. De Staat is een van de grootste bands van het land. Vorig jaar won de band zelfs 'de dubbel': de 3voor12 Award voor album van het jaar én de publieksprijs voor Song van het Jaar.

Rocco Hueting (De Staat, winnaar 3voor12 Award 2009 en 2016)

Pink Oculus (zangeres/producer)

Esperanza Denswil, beter bekend als Pink Oculus, is een singer-songwriter, rapper, producer en actrice. En vanaf nu kan ze daar ook ‘jurylid’ aan toevoegen. Tevens is ze ooit 3FM Serious Talent geweest en heeft ze in 2016 een handtekening mogen zetten onder een contract van TopNotch. 

Jairzinho Winter heeft al veel hits op zijn naam staan, mede door samenwerkingen met Sevn Alias en Jonna Fraser. Sinds hij het label Rotterdam Airlines Music Group heeft opgezet (RAMG), staat deze man niet stil. Er worden ongetwijfeld nieuwe plannen gesmeed.

Jairzinho (rapper)

Jessica van Amerongen (DWDD)

Een jaar geleden nam Jessica van Amerongen de fakkel over van Hanna Vink als een van de belangrijkste poortwachters van de Nederlandse muziek: de muziekredacteur van DWDD. Als iemand op de hoogte is van Nederlands talent, dan is zij het wel. Misschien helpen de DWDD optredens van diverse genomineerden bij het vellen van het oordeel.

Als Pop Media Prijs genomineerde begin dit jaar behoort Robert van Gijssel definitief tot de grand cru van de popjournalistiek. Hij is muziekredacteur bij de Volkskrant, met een lichte voorkeur voor het rauwe randje in zowel pop, dance, metal als wereldmuziek. Zijn diverse smaak wordt gereflecteerd in de twaalf genomineerde albums.

Robert van Gijssel (Volkskrant)

Eva Koreman (3FM)

In 2015 en 2016 luidde ze nog met Giel je weekend in op vrijdagavond, maar sinds kort is Eva weer een plekje opgeschoven in de hierarchie van dj-land. Je kan haar nu tijdens je lunch op 3FM horen tussen 12.00 en 14.00, waar ze misschien zelfs al haar voorkeursartiesten heeft gedraaid. Gelukkig heeft ze dit jaar nog een gaatje in haar agenda kunnen vinden voor het jury-overleg.

Angelo Diop – beter bekend als Rotjoch – is een presentator en rapper. Door zijn liefde voor hip-hop bedacht en presenteerde hij 101 Barz, een programma met ruimte voor rapsessies en diverse interviews. Als bedenker van het invloedrijkste hip-hopkanaal van BNN, moet hij haast wel met een dosis goede smaak naar het jury-overleg komen.

Rotjoch (101 Barz)

Joris Talens

Dan de publieksjury. Maar wat is publiek? Iedereen met een blog of Twitter-account telt tegenwoordig mee als het op popmuziek aankomt. Zeker Joris Talens aka Poptimaforma, die een zwak heeft voor mainstream pop maar net zo goed een electronisch experiment op waarde weet te schatten.

Simone van Hugten houdt van glittersokken en gloomy muziek. Dat leek ons een breed genoeg spectrum om haar toe te voegen aan de 3voor12 Award jury. Het helpt natuurlijk ook dat ze schrijft voor onder meer The Daily Indie en 3voor12 Utrecht, waarmee ze een grote honger naar nieuw talent laat zien.

Simone van Hugten

Bibi Water

Met Bibi Water hebben we een expert aan boord op het gebied van IJslandse hiphop. Niet dat ze daar voor deze jury veel aan heeft, maar het tekent wel haar nieuwsgierige neus. Ze liep onder meer stage bij MTV en is een dusdanig groot muziekliefhebber dat we haar er graag bij hebben.

'Home is where the record player is'. Dat is het levensmotto van Martin Klomp, een muziekfreak uit Hardinxveld-Giessendam, die sinds 2014 host is van de Stookhoksessies, een lokaal initiatief om elektronische muziek een podium te geven. Daar komt bij dat Martin via Twitter regelmatig laat zien een man met een mening te zijn.

Martin Klomp