Radiohead start tour in Amsterdam: onze gok voor de setlist

Welke nieuwe nummers? Met strijkers? Welk verrassende oudje?

Atze de Vrieze ,

Het komt niet vaak voor dat we in Amsterdam de allereerste show van een wereldtour te pakken hebben, maar vanavond is het zover: Radiohead trapt in de HMH de tour voor A Moon Shaped Pool af. Bij een band met negen albums op zak, is het altijd leuk om te speculeren wat er op de setlist zal staan. Spieken kan niet, maar dit is onze ‘educated guess’.

Wat we weten: Radiohead zal vanavond rond 20:30 al op het podium staan en om ongeveer 23:00 uur klaar zijn. Twee-en-een-half uur dus maar liefst, en dus is er ruimte voor zo’n 25 à 30 nummers op de setlist. Dat zou dan weer net iets langer zijn dan de vorige tour, waar een show gemiddeld 24 nummers bevatte en voortdurend andere nummers bevatte. Wat we ook weten: tijdens de vorige tour speelde de band opvallend veel experimenteel en elektronisch werk, en dat paste heel goed bij het album dat toen uit was: The King Of Limbs. Maar hoe zit dat nu, met A Moon Shaped Pool dat net uit is? De grote vraag: nemen ze strijkers mee? We weten het niet, maar gezien de bijzonder fraaie arrangementen op het nieuwe album zou het niet vreemd zijn. Wij zetten ons geld in op minimaal een kwartetje en doen deze ‘educated guess’ voor de setlist:

1. Burn The Witch
Openen met het eerste nummer van de nieuwe plaat deed Radiohead vaker, maar het superfelle Burn The Witch vraagt er wel extra om.

2. 2+2=5
Keert 2+2=5 terug? Het was eigenlijk een vaste waarde sinds Hail To The Thief, maar werd in 2012 consequent overgeslagen.

3. Bloom
De opener van King Of Limbs was tijdens de vorige tour ook vaak opener van de set. Dit is het elektronische nummer waar Flying Lotus door van zijn stoel viel.

4. Spectre
Het is nog altijd wachten op A Moon Shaped Pool op Spotify, maar van de week was daar wel ineens Spectre, b-kantje van Burn The Witch en Radiohead’s poging tot een Bond-tune. Met fenomenale strijkers.

5. Identikit
Een van de vele nummers van de nieuwe plaat met een geschiedenis: Identikit werd meerdere keren gespeeld tijdens de vorige tour. Let vooral op de verrassend intense gitaarsolo aan het eind.

6. Ful Stop
Ook deze speelde de band in 2012 al regelmatig, waaronder in de ZiggoDome. Het is met een krautrock-achtige groove het meest heftige nieuwe nummer.

7. The Gloaming
Een van de meest experimentele en elektronische nummers van Hail To The Thief is al sinds die tijd een vaste waarde op de setlist. Modular synth fever!

8. Paranoid Android
Zo vroeg in de set al de grote klassieker? Ja, want hij lijkt wat stuk gespeeld en heeft niet meer de impact van weleer. Maar ja, echt schrappen durven ze ook niet.

9. Pyramid Song
Pyramid Song ken je waarschijnlijk vooral als die hele mooie tegendraadse pianoballade van Amnesiac, maar er zitten ook heel interessante strijkers in. 

10. 15 Step
Het openingsnummer van In Rainbows zat de afgelopen tours vaak erg voorin de set, en dat niet zo gek. De pittige drums brengen de energie die je zo vroeg in de show wilt. Nu dan toch iets later om plaats te maken voor nieuwer werk.

11. Talk Show Host
In zo’n setlist zit altijd wel een minder voor de hand liggend oudje, zoals Talk Show Host, destijds gemaakt voor de film Romeo & Juliet en als b-kantje van Street Spirit. 

12. Lotus Flower
De eerste single van het vorige album, die van die clip met dat leuke dansje. Er zijn fans die liever helemaal geen King Of Limbs nummers terug zien keren, maar deze zal er zeker tussen zitten.

13. Daydreaming
De tweede single van A Moon Shaped Pool is een meanderende pianosong waarin Thom Yorke zingt over zijn echtscheiding. 

14. Just
Tijd voor wat energie met de klassieker uit de tijd dat Radiohead nog primair een rockband was. Met natuurlijk een spectaculaire gitaarsolo aan het slot.

15. Present Tense
Ook een nieuw nummer, misschien wel het meest eenvoudige qua arrangement. Thom Yorke speelde het al wel eens tijdens solo-shows. 

16. Let Down
Geen Karma Police, geen No Surprises, waarom niet weer eens Let Down? Een van de meest introverte en treurige nummers van OK Computer is toe aan een comeback.

17. Decks Dark
Het meest gitzwarte nummer van A Moon Shaped Pool, waarin letterlijk donkere wolken en zelfs een ruimteschip de zon blokkeren. Zouden ze een koor meenemen? 

18. Lift
Toen 3voor12 vorig jaar een interview deed met Jonny Greenwood, verklapte hun manager dat de band werkt aan oudje Lift, een nummer dat nooit op plaat belandde. Laat de nieuwe ontwikkeling maar horen!

19. There There
Eigenlijk altijd aanwezig op de setlist, deze eerste single van Hail To The Thief. 

20. Nude
Een van de meest langzame subtiele songs van In Rainbows, met een bijzonder strijkersarrangement aan het slot dat je in eerste instantie nauwelijks opvalt.

21. Climbing Up The Walls
Dat geldt zeker niet voor de violen in Climbing Up The Walls, die als moorddadige handen om je strot klemmen. Zeer beklemmend en overweldigend.


Toegift 1:

22. Bullet Proof… I Wish I Was

Een van de minder bekende nummers van The Bends. Zelden op de setlist, maar het zou naast de folky nieuwe songs zomaar ineens passen. 

23. The Numbers
Een van de favorieten van de nieuwe plaat. Een redelijk kalm nummer, maar met een sterk slot dat live waarschijnlijk pas echt goed tot zijn recht komt.

24. Idioteque
Het prijsnummer van Kid A en al jaren vaste prik aan het eind van de set of in de toegift. Messcherp geprogrammeerde drums met een sample uit een modern-klassiek stuk, en zowaar nog dansbaar ook.

Toegift 2:

25. How To Disappear Completely

Dat was per slot van rekening was ze deden, vlak voor A Moon Shaped Pool uitkwam: alle Radiohead pagina’s online veranderden in een wit vlak. Mooie strijkers ook trouwens.

26. True Love Waits
De fan favorite die na meer dan twintig jaar zwerven (waaronder een live opname uit 2001) een definitieve vorm kreeg en vervolgens met gejuich onthaald werd. Kan niet ontbreken.

27. Everything In Its Right Place
Net als Idioteque een vaste waarde aan het eind van de set, al was het maar omdat die elektrische pianoloop en drums met die gesamplede stem een perfecte uitloop geven.