Politie Zwolle biedt rapper Typhoon excuses aan

Agenten hielden rapper staande vanwege huidskleur en dure auto

Atze de Vrieze ,

De politie Zwolle geeft toe dat rapper Typhoon gisteren onterecht staande gehouden werd omdat de combinatie van zijn dure auto met zijn leeftijd en huidskleur verdacht gevonden werd. De rapper sprak er na afloop zijn verontwaardiging over uit op Instagram, wat leidde tot veel reacties. De politie biedt nu zijn excuses aan.

Typhoon plaatste maandagavond een foto van zijn nieuwe auto met daarbij het volgende bericht: “Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo'n auto rijdt. De dienstdoende agent, (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevoordeeld was, en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn. Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet. Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest. Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL'se samenleving. Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet!”

De politie reageert vanmorgen met een uitgebreide verklaring, waarin ondubbelzinnig toegegeven wordt dat de lezing van de rapper klopt. “De agenten zagen de jongeman kort daarvoor rijden in een dure auto. Zij besloten de bestuurder te controleren omdat ze de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden. Toen de agenten zagen dat het om de bekende rapper ging, ontstond er een gesprek waarbij een politieman direct eerlijk heeft uitgelegd hoe hij tot het besluit om deze auto te controleren was gekomen.”

Districtschef Arjan Mengerink zegt dat met de agenten meteen terug gekeken is naar het incident. “Dat vinden wij belangrijk want de politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit. Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe. Nu gaat het erom dat we ervan leren en dat gaan wij zeker doen. Typhoon kan rekenen op onze excuses.”