Pleinvrees geeft 'homohater' Ten Walls tweede kans Pleinvrees geeft 'homohater' Ten Walls tweede kans

Litouwse dj werd uitgestoten na twijfelachtige post op Facebook

, Atze de Vrieze

Pleinvrees geeft 'homohater' Ten Walls tweede kans

Litouwse dj werd uitgestoten na twijfelachtige post op Facebook

Atze de Vrieze ,

Een klein jaar geleden leek de carriere van dj en producer Ten Walls abrupt ten einde. De artiest uit Litouwen schreef een lelijk stukje over homo’s op zijn Facebook en werd met pek en veren de dancewereld uit gejaagd. Organisator Pleinvrees durft de gok aan: “Ten Walls is als voorbeeldfunctie gebruikt om te laten zien dat intolerantie niet geaccepteerd wordt. Laat hem dan nu ook een voorbeeldfunctie zijn voor een samenleving die gelooft dat iedereen zijn leven kan beteren en nooit voor altijd afgeschreven hoeft te worden zolang diegene van zijn fouten leert.”

De backlash was genadeloos voor Ten Walls in juni vorig jaar. Hij noemde homoseksuelen een “ander ras” en vergeleek homoseksualiteit met kindermisbruik door katholieke priesters. De post werd snel geschrapt en Ten Walls bood zijn excuses aan, maar het kwaad was al geschied. Collega dj’s spraken zich massaal uit. The Black Madonna bijvoorbeeld zei: “I love how Ten Walls is like "oops sorry, just a slip of the tongue when I graphically described my fantasy of the anal rape of a child. A slip of the tongue is when I accidentally order a hot latte instead of iced. I never accidentally insinuate that gay people are animals.” Festivals die Ten Walls hadden geboekt, namen direct maatregelen. In Nederland zegden Pitch en MysteryLand de Litouwer af. 

Een jaar later durft organisator Pleinvrees het weer aan. Ten Walls draait daar op 3 september voor het eerst weer in Nederland. Opvallend genoeg is Pleinvrees een concept van Apenkooi, dat ook DGTL Festival organiseert. Daar was Ten Walls in het voorjaar van 2015 voor het laatst te zien, voor zijn val. Pleinvrees licht de beslissing uitgebreid toe. 

“Melodische muziek stroomt bij Pleinvrees vanaf het begin al door de aderen en is de leidraad voor het samenbrengen van gelijkgestemde muziekliefhebbers. In de afgelopen 5 jaar hebben we artiesten uit alle uithoeken van de wereld mogen ontvangen en zijn we gehecht geraakt aan de vriendschappen die we hieraan over hebben gehouden. 

Zo ook bij Ten Walls. Wij zijn gevallen voor zijn unieke producties en de prachtige vertaling daarvan op het podium. Een echte match waar wij veel waarde aan hechten en met goede herinneringen aan terugdenken. Zijn homofobe uitspraken zijn ook bij ons verkeerd gevallen. Een dergelijk statement past niet bij de vrije geest van Pleinvrees en de Dance scene in het algemeen. Pleinvrees handelt echter altijd vanuit betrokkenheid, vrijheid en een open mindset en we vinden het dan ook geheel binnen diezelfde vrije geest passen om Ten Walls een tweede kans te geven.

Een tweede kans omdat Ten Walls een geweldige artiest is, maar vooral omdat juist hij als spreekbuis naar zijn fans kan dienen. Op deze manier kan hij ze laten zien en horen dat er in deze industrie/wereld geen ruimte is voor intolerantie en dat de statements die hij vorig jaar maakte niet van deze tijd zijn.

Ten Walls is als voorbeeldfunctie gebruikt om te laten zien dat intolerantie niet geaccepteerd wordt. Laat hem dan nu ook een voorbeeldfunctie zijn voor een samenleving die gelooft dat iedereen zijn leven kan beteren en nooit voor altijd afgeschreven hoeft te worden zolang diegene van zijn fouten leert.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12