De 10 tips voor Pitch

O.a. Anderson .Paak, Soulwax, Polynation en Stormzy

Redactie 3voor12 ,

Pitch Festival staat weer voor de deur, dus de hoogste tijd voor een lijstje met 10 tips die je zeker niet mag missen. Welke dj's, live-acts en rappers zijn dit jaar verplichte kost om weer eens wat nieuws te ontdekken? Lees nu welke artiesten we voor je hebben geselecteerd.

1. Aardvarck
Kijk, je kan het hele weekend kiezen voor sets die bijna gegarandeerd goed en leuk gaan worden. Job Jobse samen met DJ Tennis, Tom Trago, Cinnaman samen met Jan van Kampen, ga zo maar door. Maar je kan ook gewoon je zaterdag afsluiten bij de grillige Aardvarck. Soms zit hij in een funkbui en krijg je nogal wat Prince-platen om de oren, soms zit hij weer schouderdiep in de acid. En als je een beetje geluk hebt, draait hij de hele tent leeg met Rachmaninov en 'De Mosselman'. Helemaal kut als je bloedserieus vooraan de hekken staat te rammelen, super tof als je nog wel eens durft te lachen op de dansvloer.

Waar te zien? Zaterdag 2 juli 2016, +/- 23.59 uur @ Westerunie

2. Anderson .Paak & The Free Nationals
Vorig jaar had bijna niemand nog van hem gehoord, totdat hij opeens meerdere features op de Dr Dre plaat deed. Met zijn dit jaar verschenen album Malibu zette hij zich definitief op de kaart. Koortjes, funk, de ene keer rapt hij, de andere keer blijkt hij een enorm goede soulstem te hebben. Op SXSW speelde hij zo'n beetje elke dag meerdere shows, en elke keer kreeg hij er weer een paar honderd fans bij en begon het harder te buzzen. Met shows op Pitch, North Sea Jazz en Lowlands kan dit nog wel eens de zomer worden van Anderson .Paak. Incl de punt voor Paak, anders doe je niet meer mee

Waar te zien? Zaterdag 2 juli 2016, 20.45 uur @ Westertent

3. Goldlink
Het gonst al een poosje rond Goldlink. Gek, want hij heeft al twee goede platen uit, wordt al een poos overal getipt en hij werkte al samen met onder andere Anderson .Paak en Chet Faker. En toch is die echt grote doorbraak er nog niet gekomen. Misschien is het omdat zijn flirt met house nog wat gek aan voelt voor de massa. Laten we hopen dat hij in de slipstream van Anderson .Paak ook het grotere publiek krijgt dat hij verdient.

Waar te zien? Vrijdag 1 juli 2016, 21.00 uur @ Transformatorhuis

4. Jameszoo Quartet
De nuchtere Brabander een maandje terug nog een album af waarmee hij zo in de toplijstje van zo’n beetje alle muziekmedia terecht kwam. Met zijn eclectische mix van hardcore jazz en hiphop, weet hij zich precies tussen alle hokjes door te wurmen. Als je debuutplaat af is en Brainfeeder (red. het label van Flying Lotus) is er enthousiast over, dan breng je het natuurlijk daarop uit. Lees hier het interview waarin Jameszoo uitlegt hoe het allemaal tot stand kwam. Op Pitch krijgen we hem met complete band voor de kiezen. Een van de experimenten waar je sowieso bij wil zijn.

Waar te zien? Vrijdag 1 juli 2016, 17.45 uur @ Transformatorhuis

5. Kero Kero Bonito
Ze komen uit Londen, maar het trio Kero Kero Bonito klinken als een verdwaalde J-popact die ook nog eens van gamesoundtracks, en electropop houdt. Hoe het live klinkt? Geen idee. Maar alleen al op basis van de aanstekelijke singles en de mogelijk nog betere video’s, kan je aardig wat gekte verwachten vrijdag om 23.30.

Waar te zien? Vrijdag 1 juli 2016, 23.30 uur @ Westerunie

6. Polynation
Zet een drummer op het podium, plaats daar een toetsenist naast die zich kan verschuilen achter een muurtje van synthesizers en je hebt een knalshow van Polynation. Dat dit een gouden, en nog lang geen achterhaalde, combinatie is bewees het 12 van 3voor12-duo Polynation op ESNS 2016. Met hun zoemende spacedisco basslijntjes, zingende samples en een opzwepende drumpartijen veroverden de heren flink wat muzikale harten in Groningen, net als met hun laatste mini-EP Sufi.

Waar te zien? Zaterdag 2 juli 2016, 18:30 uur @ Westerunie

7. Sofi Tukker
Sofi Tukker heet eigenlijk helemaal geen Sofi Tukker. Althans, het is geen persoon maar een duo. Tucker neemt de electronica en percussie voor z’n rekening, Sophie doet de zang en gitaar. En ondertussen schiet het alle kanten op. Chicago house, Caribische ritmes, half poppy refreintjes en gekke samples. Ze hebben nog maar een handvol tracks uit, wie weet waar ze nog meer mee komen.

Waar te zien? Zaterdag 2 juli 2016, 17.00 uur @ Westerunie

8. Soulwax
Na het 2ManyDJ’s avontuur zijn deze drie belgen weer terug op het podium. We mochten het in 3voor12 Radio al bekend maken en daar waren we heel erg blij mee. De Belgische broers DeWaele draaien natuurlijk al een tijdje mee in het circuit, maar het is alweer een tijdje terug dat ze als Soulwax op het podium stonden. Met band dus, en naar het schijnt gaan ze een hoop nieuw materiaal spelen dat weer meer richting de Nite Versions gaat. 

Waar te zien? Zaterdag 2 juli 2016, 19.00 uur @ Westertent

9. Stormzy
"Where do you know me from? Where do you know me from?" Nou als je nog niet van Stormzy hebt gehoord na zijn internethits als 'Know Me From', 'Dude' en natuurlijk 'Shut Up' heb je wellicht onder een steen gelegen het afgelopen jaar. Ook op Eurosonic gaf de Londense rapper een showcase die bij velen in de smaak viel. Samen met Britten als Skepta, die ook op het festival te vinden is, en JME blazen deze heren de grime-scene nieuw leven in. Na Appelsap, Eurosonic en Paaspop weten we het zeker: Stormzy is gegarandeerd 100% lit.

Waar te zien? Zaterdag 2 juli 2016, 17.30 uur @ Westertent

10. Weval
Onlangs hadden we ze nog te gast als co-host in 3voor12 Radio en daar hebben we zeker geen spijt van gekregen. Samen met Nicky Hustinx de drummer van Eefje de Visser deden ze twee tracks van hun nieuwe album en dat viel bij de luisteraars heel goed in de smaak. Het album is uit, en daarmee komen ze nu eindelijk op Stoom. Album van de Week op 3voor12, een 8.0 op Pitchfork en eind dit jaar nog een show in Paradiso, inclusief special guests, maar nu is het eerst tijd om het festivalterrein van Pitch af te breken. Hopen dat hun laptop nu, niet als vorig jaar, crasht in het midden van de set. 

Waar te zien? Zaterdag 2 juli 2016, 16.45 uur @ Gashouder