Encore Festival gaat samenwerking aan met Mojo Concerts

Mojo verstevigt greep op groeiende urbancultuur

Atze de Vrieze ,

Strategische move bij Encore: het urbanfestival slaat de handen ineen met Mojo Concerts. Volgens het festival is het de manier om ‘de sterke positie in de festivalmarkt als hét hiphop- en R&B-festival van Amsterdam verder uit te bouwen’.

​Afgelopen jaren vond Encore plaats in het laatste weekend van augustus. Het festival haalde onder andere Rae Sremmurd, Ty Dolla $ign en Pusha T naar de NDSM werf in Amsterdam, maar minstens zo belangrijk als de live acts zijn de dj's uit de eigen stal. Komend jaar verhuist het festival een weekje naar voren, naar zaterdag 19 augustus, opvallend genoeg tijdens het Lowlands weekend. Het festival heeft pas drie edities achter de rug, maar is al uitgegroeid tot een vaste waarde in het Nederlandse hiphop landschap, naast Appelsap (in Amsterdam) en Woo-Hah (in Tilburg).

Volgens Maarten van Vugt was de verhuizing naar een weekend eerder niet vrijwillig. 'Het heeft te maken met vergunningen vanuit het stadsdeel. De afgelopen drie jaar vond Encore Festival altijd plaats op de zondag na Voltt Loves Summer, wat als voordeel had dat we de productie konden delen. Het stadsdeel wil nu in verband met onder andere geluidsoverlast naar de omgeving niet meer dat twee festivals in een weekend plaats vinden. Het voordeel voor ons is dat we nu wel een zogeheten grote vergunning krijgen. Onder onze oude vergunning was het alleen toegestaan om geluid te maken in tenten, komend jaar kunnen we ook met een buitenpodium gaan werken.' Encore verschuift daarmee ook naar de dag waarop normaal hun eigen clubavond ook plaatsvindt, wat natuurlijk mogelijkheden biedt voor een eigen afterparty.

Met Woo-Hah had Mojo al het snelst groeiende urban-festival in handen. De samenwerking met Encore verstevigt de greep van Mojo op de snel groeiende markt. Encore begon in eerste instantie als samenwerking met de Melkweg en boekingskantoor Greenhouse Talent, een middelgroot bedrijf dat een aantal interessante urban acts onder zijn hoede heeft. Aan de samenwerking kwam vorig jaar een einde. Boeker Maarten van Vugt van Greenhouse Talent - zo’n beetje de spil tussen de twee - vertrok intussen naar Mojo Concerts, de absolute marktleider in de concertmarkt.