3voor12 Niet Te Missen Podcast (week 12)

O.a. Weval, The War On Drugs, Thom Yorke en Four Tet

Menno Visser ,

In één uur helemaal bijgepraat met de nieuwste muziek in het Niet-Te-Missen uur, elke donderdag van 23.00 tot 24.00 uur in 3voor12 Radio op 3FM. Gemist? Dan kan je het gewoon terugluisteren als podcast. Deze week hoor je onder andere nieuwe tracks van O.a. Weval, The War On Drugs, Thom Yorke en Four Tet.

1. Jake Bugg - Gimme The Love
De Britse jongeman met gitaar, die doorbrak met de single Lightning Bolt, is weer terug met een bijna onherkenbaar gelikt geproduceerde single, met zowaar een breakbeat en funky refreintje. In juni verschijnt zijn derde album On My One.

2. Shura - Touch (Four Tet remix)
Alles wat de Britse producer Four Tet aanraakt, wordt bijzonder. Nu heeft hij de nieuwe single van de Britse zangeres Shura onder handen genomen, het tempo opgeschroefd en wat belletjes toegevoegd. Zou het nu dan eindelijk eens gaan lukken met Shura? Ze staat dit jaar op Pitch en Motel Mozaique. Op 8 juli volgt haar debuutalbum Nothing’s Real.

3. The War On Drugs - Touch Of Grey
De Amerikaanse jamband The Grateful Dead is vooral in hun thuisland een unicum, met deadheads die de act al decennia achterna reizen. Daaronder ook veel muzikanten die zijn geïnspireerd door The Grateful Dead, en dat hoor je binnenkort ook op een tribute album van maar liefst ZES UUR materiaal. Samengesteld door The National en met een keur van artiesten, van Mumford & Sons tot Wilco, en van Bonnie Prince Billy tot Courtney Barnett. Alle opbrengsten gaan naar het Aids-fonds Red Hot. Deze track van The War On Drugs valt het meest op.

4. Mark Pritchard ft. Thom Yorke – Beautiful People
De Britse producer Mark Pritchard is al sinds de jaren negentig actief in de voorhoede van de elektronica, met projecten als Global Communication en opvallende remixes voor onder meer Depeche Mode, Amy Winehouse en Radiohead. Vandaar dat hij Thom Yorke van Radiohead voor zijn eigen nieuwe single wel even kon lenen. In mei komt het uit op Pritchard’s album Under The Sun.

5. Kehlani - Alive
Nog een ontdekking van SXSW: Kehlani is een R&B-zangeres uit Californië, die in eigen land megaster is. Dit is een nummer van haar laatste mixtape You Should Be Here, die werd genomineerd voor een Grammy.

6. Maduk ft. Kye Sones - One Last Picture
We draaiden al eens eerder een nummer van Mark van der Schoot, alias Maduk. Hij is getekend bij het Britse Hospital Records, die ondermeer ook Netsky en Camo & Krooked uitbrengen. Eind april komt het debuutalbum van Maduk uit, deze poppy drum ’n bass-track staat er ook op.

7. Weval - I Don’t Need It
Waar hoor je de nieuwe Weval het eerst|? Juist ja, bij de uitvinder van de term 'warme bad-techno’: Roosmarijn Reijmer. Het Nederlandse duo brengt begin juni haar langverwachte debuut album uit op het vermaarde Kompakt-label, dit is daarvan het eerste voorproefje, met verdraaide vocalen en bijna geen techno meer te noemen.

8. Biffy Clyro - Wolves Of Winter
In juli komt het zevende album voor de Schotse rockers Biffy Clyro, bekend van tracks als Bubbles en God And Satan. Wolves Of Winter is de eerste single van hun nieuwe album. Het is hoe we ze kennen: keiharde rock die alle kanten op schiet, maar met anthem-waardige refreinen. 

9. Alex Vargas - Shackled Up
Dit was wel de week van de Deense singer-songwriter Alex Vargas. Onder de hoede genomen door Dotan in De Wereld Draait Door kwam zijn EP Giving Up The Ghost hoog in iTunes binnen: emotionele folk met een likje elektronica.

10. Bokoesam - Jij & Ik
Het was weer een goede week voor het project New Wave: Lil Kleine, Ronnie Flex en hun generatiegenoten harkten diverse Edisons binnen. Ook Bokoesam werkte aan New Wave mee, en dit is de nieuwe solosingle van de Amsterdamse rapper.

11. Methyl Ethel - Rogues
Deze week had Methyl Ethel het album van de week met Oh Inhuman Spectacle. De Australische band was een van de opvallende acts op SXSW, met hun eigengereide indierock met androgyne stem.

12. Jeangu Macrooy - Gold
Pieter Perquin, bekend als Perquisite van Pete Philly, heeft zich nu ontfermd over singer-songwriter Jeangu Macrooy. Op 9 april presenteert de in Nederland wonende Surinamer zijn debuut EP in Splendor in Amsterdam. Gold ging gisteren in primeur in 3voor12 Radio.

13. Gosto - Time For Me
We kennen de zwoele en soulvolle elektropop van Gosto van de single My Bad van vorig jaar, en natuurlijk van zijn bezoekjes aan 3voor12 Radio. Een debuutalbum moet in oktober verschijnen en dit is een eerste nieuw teken van leven: Time For Me.

14. Woods - Morning Light
De lo-fi indiefolk-band Woods uit New York is alweer toe aan een negende album, en City Sun Eater In The River Of Lights belooft een lentefavoriet van 3voor12 te worden. Op 8 april verschijnt ie, hier is het heerlijk stemmige Morning Light, als vanouds in kopstem gezongen. 

15. The Range - Florida
Onder de naam The Range schuilt de Amerikaanse producer James Hinton. Morgen komt zijn debuut album Potential uit op het Domino label: instrumentale, supermelodische hiphopbeats waarover hij de verknipte stemmen van YouTube-zangers spint.