Trackprimeur: The Mysterons schept orde in de chaos met Mellow Guru

“We halen veel inspiratie uit de muziek van Philip Glass”

Sjoerd Huismans ,

The Mysterons werkt hard aan de debuutelpee met de opvolger van gitarist Brian Pots - hij had het te druk met zijn hoofdproject PAUW. De Amsterdamse psychpop/grooveband brengt het laatste nummer dat ze met Pots maakten nu als losse release uit: Mellow Guru. Een track met minimal-invloeden en een als altijd mysterieuze sfeer, gebaseerd op een wilde festivalnacht op Lowlands.

De band, begonnen als zijproject van leden van Jungle By Night, PAUW-frontman Brian Pots en zangeres Josephine van Schaik, speelt Mellow Guru al pak ‘m beet een halfjaar live. Drummer Sonny Groeneveld over de song: “Ik weet nog dat we hem de eerste keer bij mij in de studio speelden. Het is gebaseerd op een drone waar we steeds andere zijstappen op probeerden. Later hebben we nog andere bruggetjes geprobeerd.” Mede door die drone voelt Mellow Guru als misschien wel het meest psychedelische The Mysterons-nummer tot nu toe. Groeneveld: “Dat komt denk ik ook door de minimal-invloeden, we halen veel inspiratie uit muziek van Philip Glass. Ritmisch heeft het er wel iets van weg.”

De tekst is geschreven door Van Schaik - wie is die ‘Mellow Guru’? Groeneveld: “Josephine kan het beter vertellen, maar het idee is ontstaan op Lowlands twee jaar geleden, de hordes mensen die er ’s nachts aan het rondzwermen waren en de heftigheid daarvan. De mellow guru is een soort tegenpool daarvan, maar wat het precies betekent kan ik niet voor haar invullen.” Mellow Guru komt niet op een EP of album van The Mysterons te staan, zegt Groeneveld. “We vonden het leuk om hem tussendoor nog eens uit te brengen, dat was er nog niet van gekomen. We zijn nu bezig aan totaal nieuwe nummers voor een album dat in september moet uitkomen. Dit is ook het laatste nog niet uitgebrachte nummer dat we met Brian maakte, alle nummers op het album zijn dus met zijn opvolger Jordy Sanger (ook van Orange Maplewood, red.) gemaakt.”

Voor Brian Pots waren PAUW en The Mysterons niet meer te combineren. “Vorige zomer zeiden we: laten we kijken hoe het gaat. Al snel bleek dat afspraken toch net te moeilijk liepen. Toen hebben we gezegd dat we op zoek gaan naar iemand anders. Dat is allemaal heel vriendelijk gegaan, gelukkig zonder groot drama.” Groeneveld, Pyke Pasman en Peter Peskens waren de afgelopen tijd ook druk met de nieuwe Jungle By Night-plaat die in mei uitkomt. “We hebben er de laatste paar maanden keihard aan gewerkt, en zijn daarna meteen weer doorgegaan met The Mysterons. Het is een kwestie van erg goed plannen, maar we kunnen de band de energie geven die hij verdient.”

The Mysterons speelt 10 t/m 13 maart met Birth of Joy in resp. De Helling (Utrecht), Vera (Groningen), Burgerweeshuis (Deventer) en Paradiso Noord (Amsterdam).