LL16: Regen zit The Internet uiteindelijk in de weg

India een maatje te groot voor neo soul afsplitsing Odd Future

Tekst Ralph-Hermen Huiskamp, foto's Remco van Beurden ,

Dankzij de regen is het klam, warm en vol in de India. Perfect, voor de r&b van The Internet. Het is zo'n act die wel zalen uitverkoopt, een paar mooie albums gemaakt heeft, maar voor veel Lowlandsgangers nog als nieuwe act aanvoelt. Genoeg te winnen dus voor deze neo-soulband met enke leden van Odd Future.

Het concert: The Internet, Lowlands India, zondag 21 augustus 2016

De muziek van The Internet is tegelijk fris en vertrouwd. In de toetsen en baspartijen hoor je echo’s van p-funk, de drummer drumt geen noot te veel, en de zangeres switcht makkelijk tussen verveeld en broeierig. Ze heeft er zichtbaar plezier in dat zelfs het deel van het publiek dat puur komt om te schuilen, blijft hangen als iets later de zon doorbreekt.  

Wat halen ze allemaal uit de kast om te zorgen dat de toevallige passanten blijven plakken?
Niet eens zo veel. Alleen de uitstraling van de band is eigenlijk al genoeg. Er staat waarschijnlijk geen band op Lowlands met een hogere coolheidsfactor dan The Internet. Zangeres Syd the Kid danst met hangende schouders, achterover geleund en grapt met de band. De ene toetsenist stuitert als hij niet hoeft te spelen zo hard over het podium dat hij zo af en toe met de handen op de knieën moet uitpuffen. De andere toetsenist speelt een groot deel van de tijd cool meedeinend met één hand. Allemaal kleine dingetjes die het geheel onweerstaanbaar cool maken. Cool dus.

En de muziek, net zo cool?
Eigenlijk is de muziek net te loom voor het moment, maar als er een groove in komt is dat juist wel weer goed. Terwijl het water tussen de planken van de tent door naar boven komt, wordt er tot achter in de tent voorzichtig gedanst.

Dus een show waar mensen nog lang over gaan napraten?
Dat net niet. Daarvoor is de India nog net en maatje te groot, hoe vol het ook is en hoe goed de band ook speelt en wat voor uistraling de bandleden ook hebben. Uiteindelijk slaan de vonken vanaf het podium net niet over op het hele publiek. Hoe gunstig het ook was dat de tent volstroomde met schuilers voor de regen, die knap werden binnengehouden, je merkt dat de aandacht in de tent toch net te vaak verslapt. Dan kun je uiteindelijk misschien toch beter voor iets minder mensen spelen die allemaal echt voor de band komen. Maar dat kan je The Internet niet kwalijk nemen.