LL16: Bazart grijpt nog naast goud

Belgen zweren bij loomheid

Tekst Norbert Pek, foto's Remco van Beurden ,

De Charlie-tent is vol hoor. Natuurlijk helpt de motregen een handje, maar de Belgen hebben het publiek dit jaar ook zeker gecharmeerd met ‘Goud’. Die is kundig aan het einde van de set geplaatst.

Het concert: Bazart, Lowlands Charlie, zondag 21 augustus 2016

Frontman Mathieu Terryn is 'excited': 23 september is het zover, vertelt hij. Dan zal het debuut van Bazart verschijnen. De show op Lowlands staat uiteraard ook in het teken van het Echos-materiaal.

Deze heren hebben zichzelf toch al flink in de kijker gespeeld?
In eigen land heeft Bazart zeker naam gevestigd, maar ook in het kikkerland krijgt een single als ‘Goud’ terecht veel liefde. Op de streaming-diensten zijn de vijf nummers al vaak gevonden. ‘Goud’ staat, zoals het hoort, bovenaan. Bazart zingt louter in het Vlaams: ‘oh, liever snel naar de hel dan traag naar de hééémel.’

Aandachtig luisteren dus?
Zeker niet zoals bij Gorki, Eefje de Visser, Spinvis. De vocalen staan in dienst van de klank en het liedje. Bazart maakt elektronische indie met een internationale sound. Het is niet verbazingwekkend dat ze voorprogramma’s van Oscar & The Wolf hebben gedaan. De band gebruikt constant samenzang waarbij de donkere toon van Terryn prominent is. Bazart grossiert daarbij niet in variatie.

Is het muzikaal spannend?
Het is aanvankelijk aangenaam vertoeven in de lome electro van Bazart. De band heeft een traag meewapperende bas. Op een nummer als ‘Zonder’ hebben de Belgen Balthazar-achtige zang: slepend, net achter de tel aan. Maar na een paar nummers is het ook smachten naar meer variatie en dynamiek. Bazart lijkt het publiek daarom halverwege even kwijt te raken maar zet precies op tijd de enige cover in: ‘Sterrenstof’ van De Jeugd Van Tegenwoordig. Ook in een gestaag voortgetrokken tempo, maar het meezingen is er niet minder om. Bazart is bij het schrijven van de nummers zeker niet over één nacht ijs gegaan. Het klinkt ook aangenaam, de electronica hangt er goed in. Maar wat scherpe wendingen in het materiaal was aangenaam geweest. De Belgen hebben de sympathie wel aan hun kont hangen en in de finale pakt Bazart de complete tent, want ‘Goud’ wordt door opvallend veel meegezongen. Ook de achterste rijen springen mee. Op zo’n moment is Bazart medaillewaardig.