LL16: Tourist LeMC mengt zachte G's met stadse straattaal

De Heineken tikje te groot voor Antwerpse hiphoptroubadour

Tekst Klaas Bakker, foto's Tim van Veen ,

Lowlands is begonnen, het terrein druppelt langzaam vol voor de eerste acts en de middagbiertjes vloeien rijkelijk. Aan Tourist LeMC de schone taak om de grote Heineken tent voor zich te winnen.

Het concert: Tourist LeMC, Lowlands Heineken, vrijdag 19 augustus 2016

Vorig jaar brak hij door met zijn debuutalbum En Route vol liedjes, die net iets meer kleinkunst dan hiphop zijn. Afkomstig uit de Antwerpse wijk Seefhoek, vertelt Tourist LeMC in zijn teksten veel over z'n buurt. Geen ouderwetse represent zoals gebruikelijk in gangsterrap, maar ondersteund door zijn Legionnaires draagt de hiphoptroubadour in plat Antwerps verhalenderwijs zijn teksten voor.

Plat Antwerps, wat moet ik me daar bij voorstellen?
Midden in de set rapt Faes misschien wel het platst. 'Ulpverliêner' (Hulpverlener) is een tweegesprek van Hollandse tekst, vermengd met dat rare mengseltje vol zachte G’s en stadse straattaal: Meniêr den ulpverliêner/begrijpe zou ik moette doing / ik zen aenders als gij / mor döroem nog ni moreelloês.

Daar valt geen chocola van te maken. Is er dan wel iets van te verstaan?
Jazeker, lang niet alles van Tourist is in dialect; verstaan kun je hem prima. Als je wat verder luistert blijkt dat platte taaltje niet zijn enige selling point. De Antwerpenaar is maatschappijkritisch ('Klein Gebedje', 'Miljonaire'), vertelt over z'n buurt ('Mijn Stad') en raakt zo af en toe best een gevoelige snaar als hij over de liefde begint, zoals in 'Adieu'.

Oké, aardig. Maar komt dat een beetje aan bij die Nuchtere 'Ollanders?
Mwah, niet echt. Positief gezegd: een beetje. De bescheiden hitjes 'Koning Liefde' en 'Horizon' worden een beetje meegezongen, maar om nou te zeggen dat Tourist de hele Heineken mee kreeg? Nee. Misschien is die tent ook gewoon ietsje te groot voor hem. Na een half uur zoemt het geklets rond, niet direct een goed teken. Het optreden is oerdegelijk en er is dan ook heel weinig op af te dingen, maar de spanning is ver te zoeken. Als de Antwerpenaar aan zijn afsluiter 'Deze Nacht' is begonnen, loopt de tent dan ook echt leeg, de volgende act wacht. En Route naar de volgende.