LL16: Flatbush Zombies zaait dope, oogst jonko

Crew uit Brooklyn maakt indruk met hyperactieve show

Tekst Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas ,

Best veel hiphop op deze eerste dag van Lowlands en na twee valse starten, knalt Flatbush Zombies er punctueel en hard in. Kijk, dat hadden we nodig, en die volle biertent ook. Bounce, en na een Smoke Break... Don't Do Drugs Kids is het devies van de Glorious Thugs uit Brooklyn.

Het concert: Flatbush Zombies, Lowlands Heineken, vrijdag 19 augustus 2016

Dat was een dingetje in 2013: Flatbush Zombies kwam met tweede mixtape BetterOffDEAD, met featurings van Danny Brown en Action Bronson. Hoge verwachtingen toen de groep uit Flatbush, Brooklyn naar Appelsap kwam. Meechy Darko, Zombie Juice en Erick Arc Elliott kwamen met hun freaky rap goed uit de verf in het (toen nog) Oosterpark, hoewel ze qua populariteit hun meerderen moesten erkennen in de youths op de 101Barz stage van Rotjoch. Maart dit jaar bracht het trio dan een officieel debuutalbum uit: 3001: A Laced Odyssey. Alle reden voor een nieuwe kennismaking.

Beetje valse start voor hiphop op Lowlands met SBMG en Post Malone die te laat kwamen?

Dat is jammer ja, maar niet zo zeuren hè: deze hiphopcrew uit Brooklyn begint stipt op tijd en is tot op het bot gemotiveerd om die tent op te vreten. Dat doen ze dan ook, ook nog ruim vijf minuten nadat de stagemanager ('bitch trying to get us out of here for the next band') ze verzocht heeft het podium te verlaten. Flatbush Zombies maakt dat dubbel en dwars goed.  

Is dat slim om om een jonko te vragen in een tent waar een rookverbod gehandhaafd wordt?
Ja man, kan gewoon weet je. Ten eerste heeft de crew er de songs voor ('Thug Waffle' is een vrij duidelijke ode). En bovendien zijn we hier wel op een festival in Nederland, broeder. Toegegeven: de rapper moet er de halve eerste rij voor af, maar dan heeft hij ook beet en een aansteker op de koop toe. De gelukkige gaat nogmaals die rij af voor handjes en springt nog even half het publiek in om de crowd te trakteren op zijn eigen rookgordijntje. Sowieso echt petjes af voor de overtuigingskracht en inzet waarmee ze het publiek bewerken. 

Is het ook goed? Weten ze dat materiaal een beetje recht te doen in Biddinghuizen?
Dacht het wel. De rapper met het rode kapsel heeft een wat hoog stemmetje (en de meest watervlugge flow), de andere twee dreadies verzoren de lagere, duisterder vocalen, samen is het een enorme hypemachine. Geruggensteund door de dj van dienst met loodzware bassen en de nodige gunblasts. Met materiaal van 3001: A Laced Odyssey aangevuld met wat ouder werk komen ze goed voor de dag. De Heineken staat bovendien aardig vol met - overwegend blank - jong publiek, dat een groot deel van het oeuvre woordelijk meeblert en staat te bouncen alsof het '1988 en gratis salmiakjes voor iedereen' is. 'We play zombie style.' Check. 
Beste, voorbeeldigste hiphopshow in lange tijd voor ondergetekende.