LL16: Fris AlunaGeorge wordt langzaam vuiler

Slimme vrijdagmiddagpop krijgt soms een randje mee

Norbert Pek ,

De poorten van Lowlands zijn geopend. Na binnenkomst rechtsaf staat de Bravo in de felle zon te wachten. Het Londense AlunaGeorge trapt hier af en mag de grote tent verder opwarmen. Het is tijd om de ongedwongen vrijdagmiddag te vieren.

Het concert: AlunaGeorge, Lowlands Bravo, vrijdag 19 augustus 2016

Is dit een déjà vu of is dit een déjà vu?
Drie jaar geleden stond AlunaGeorge voor het eerst op Lowlands. Ook op vrijdag. Ook ‘s middags. Ook in de Bravo. Destijds met het debuut Body Music onder de arm. Dit jaar heeft AlunaGeorge het tweede album in de pijplijn: 16 september zal I Remember verschijnen. AlunaGeorge bestaat nog altijd uit zangeres Aluna Francis en producer George Reid. Ze vinden elkaar in frisse soulpop met een subtiel dancerandje en een r&b-zweem. Op tour laat de twee-eenheid een drummer toe.

Het draait vooral om haar hè.
Live wel. Reid doet zijn knoppen- en toetsenwerk uitstekend maar het is ook een rustige jongen die zich afvraagt welk wit T-shirt hij vandaag weer aan zal trekken. De energieke Aluna Francis is uitermate likeable, roept het publiek op om zich fris te voelen, maar is ook plagerig zwoel en uitdagend. Ze deelt een verlangen met het publiek: ‘I wish I wasn’t wearing any clothes.’ Ook belangrijk: haar licht kirrende zang is erg aangenaam.

Is AlunaGeorge gegroeid?
Het optreden zit nog vol met midtempo pop die uitnodigt tot heupwiegen. Het is erg melodieus en soms wat veilig. Dat geldt niet voor ‘To Ü’, het snedige Jack Ü-nummer waarop AlunaGeorge meedoet. Deze wordt er halverwege de set ingegooid zonder doel te missen. AlunaGeorge kan wel wat gevaar gebruiken. Fijn als Reid even een diepe bas neerlegt. Van het nieuwe werk is ‘I’m In Control’ by far de uitschieter, waarbij Francis de vrouwen in het publiek oproept om de titel te roepen. Voor AlunaGeorge is een uur net te lang om in control te blijven. Gelukkig worden de gastbijdragen uit het verleden gretig vastgepakt: naast ‘To Ü’ wordt ook ‘White Noise’ van Disclosure gespeeld. Een dolenthousiaste Bravo natuurlijk. AlunaGeorge kan het zelf ook. Het mooie ‘Attracting Flies’ gewoon als opener: toe maar. Toch is iets minder aaien en wat vaker krabben best een goed idee.