#Gras16: Tien tips voor Grasnapolsky #Gras16: Tien tips voor Grasnapolsky

o.a. The Black Cult, Sjamsoedin en Eefje de Visser

, Freek Verhulst

#Gras16: Tien tips voor Grasnapolsky

o.a. The Black Cult, Sjamsoedin en Eefje de Visser

Freek Verhulst ,

Komende vrijdag is het al weer tijd voor Grasnapolsky, het winterfestival bij Radio Kootwijk op de Veluwe. In een intieme setting maak je kennis met vooral veel aanstormend Nederlands talent en wat buitenlandse acts. Maar wat zijn de acts die je daar niet mag missen? We zetten er alvast tien voor je op een rij, in chronologische volgorde.

1. Lucky Fonz III
Heb je die nieuwe ballad van Lucky Fonz III al gehoord? Die moet je even checken hoor, want Hondenfluisteraar is het meest extreme dat hij ooit maakte. Een ballad met Thunderdome-invloeden; het is kenmerkend voor de singer-songwriter, die zich door niets of niemand de regeltjes laat voorschrijven. En dat wringt en schuurt, ook door zijn lijzige, valse manier van zingen en eigenzinnige teksten; precies wat hem zo spannend maakt. Zijn zesde album In Je Nakie komt vrijdag uit en een dag later kun je op Grasnapolsky al horen hoe dat live klinkt.

Zaterdag, Korte Golf, 16:45 – 17:30 

2. Bombay
Bekend verhaal inmiddels: een jaar geleden verdween de Show Pig en het overgebleven Bombay is - behalve wat lastiger te Googlen - inmiddels een trio met een nieuw geluid. De catchy singles Slow Motion en Gold Rush laten een fijne poppy sound horen, maar Bombay kan ook nog steeds van zich afbijten. Het soort-van-debuutalbum Show Your Teeth wordt 11 februari in OT301 gereleaset, maar op Grasnapolsky zal ongetwijfeld ook al een hoop nieuw materiaal voorbij komen. Inluisteren kan op de Luisterpaal.

Zaterdag, Korte Golf, 18:45 – 19:30 

3. The Black Cult
Het druistige garagerock-annex-powerpoptrio uit Groningen presenteerde vorige week hun selftitled debuutalbum. Eerst in Amsterdam, in OT301, en een dag later 'gewoon' in de Vera in hun thuisstad. Een duidelijke thuiswedstrijd, volgens 3voor12 Groningen: "Vanaf nummer één geeft de band alles wat deze in huis heeft. (...) Een risico van zo energiek beginnen, is dat een show halverwege vaak wat inzakt, maar hiervan lijkt The Black Cult geen enkele last te hebben." Wie de mannen al eens gezien heeft, weet dat ze dat in de rest van het land ook lukt. Alvast even inluisteren? Dat kan op de Luisterpaal.

Zaterdag, Loods van Joost, 19:00 - 19:30

4. Polynation
Stijn Hosman en Hessel Stuut maken warme, organische techno, die hint naar de indie Bonobo en Caribou. Maar de melodische producties van de twee Amsterdammers komen live pas écht tot hun recht. En echt niet alleen omdat het duo stapels synthesizers en een akoestische drumkit meesjouwt. Het zijn het oog voor detail, de zaalvullende synths en de mix van spacedisco en akoestische samples die maken dat er gegarandeerd gedanst gaat worden.

Zaterdag, Korte Golf, 20:45 – 21:30 

5. Woodie Smalls
Hij klinkt alsof 'ie straight outta de VS komt, maar in werkelijkheid is Woodie Smalls 'gewoon' een Belg die Engelstalige hiphop met fijne oldskool beats maakt. Ondanks die nostalgische sound klinkt de rapper uit Sint-Niklaas bijzonder fris, mede door zijn goeie flow. Op Eurosonic maakte hij daarmee al indruk op 3voor12's Bas van Duren, die zag dat het publiek 'een hernia' opliep van al het bouncen. Pas dus goed op je rug, op de zondagmiddag van Grasnapolsky.

Zondag, Korte Golf, 16:15 – 16:45 

6. Amber Arcades
Over aandacht heeft Annelotte de Graaf uit Utrecht zacht gezegd niet veel te klagen. Haar twee tot nu toe uitgebrachte singles met slackerfolk alter ego Amber Arcades worden goed opgepikt door internationale blogs als Noisey, Stereogum en Consequence of Sound, haar plaat nam ze op met leden van Quilt en Real Estate, en ze is inmiddels ook al bevestigd voor het belangrijke showcasefestival SXSW in Texas. Ze is er kortom een om in de gaten te houden, en zondag op Grasnapolsky ben je er nog zeker op tijd bij om later hipsterpunten te scoren bij je vrienden.

Zondag, Annex B, 17:45 – 18:30

7. Eefje de Visser
Eefje de Visser was de onbetwiste Luisterpaalkoningin van januari. Met haar derde album Nachtlicht sloeg de singer-songwriter een nieuwe, meer elektronische richting in. Tegelijkertijd is het een typische Eefje-plaat, vol scherpzinnige observaties en speels meanderende zanglijntjes. Al is dat laatste dan toch weer een beetje anders geworden. Want, zo vertelde ze al aan 3voor12: tegenwoordig zingt ze niet meer vierkant, maar meer in golfbewegingen. Hoe dat live klinkt, dat kun je zondag gaan checken.

Zondag, Lange Golf, 18:45 – 19:45 

8. Jo Goes Hunting
Multi-instrumentalist Jimmi Jo Hueting maakt met zijn band Jo Goes Hunting uitgesponnen avantgardistische indiepop met wisselende ritmes en spacende synthesizers. Dat klinkt spannend, en dat is het ook. Maar buiten dat is het ook catchy en soms zelfs licht dansbaar. Single Act Of Leaving is inmiddels al een paar honderdduizend keer gestreamd op Spotify, dus ook hier geldt: hou 'm in de gaten. Zondag wordt het ongetwijfel spacen op de heide bij dit veelzijdige talent.

Zondag, Annex B, 19:15 – 20:00 

9. Canshaker Pi
Een instabiel en zeer licht ontvlambaar mengsel van gitaren, feromonen en energydrank: dat is Canshaker Pi ongeveer. De ongeleide slackerrockers met leden van Palio Superspeed Donkey smijten met energie en vliegen daardoor hier en daar heerlijk uit de bocht. Tim Knol en Stephen Malkmus (Pavement) waren al fan van hun strakke riffs en gevatte teksten, maar nadat ze op Noorderslag de brillen van hun neuzen hadden gespeeld, vond 3voor12's Sjoerd Huismans het zelfs al tijd voor een hele fanclub: de 'Fanshakers'.

Zondag, Loods van Joost, 19:45 – 20:15

10. Sjamsoedin
Sjam Sjamsoedin was onderdeel van het internationaal bekende elektrodrietal Nobody Beats The Drum. Dat werd uiteindelijk zijn eenmanszaak, maar Nobody Beats The Drum voelde niet meer als de juiste naam bij de richting die hij op wilde. Onlangs primeurde hij bij Dansen Met Delsing zijn eerste single onder zijn eigen naam: 'Lefthanded'. En wat blijkt? Sjamsoedin maakt inderdaad geen stampende NBTD-elektro meer, maar meer subtiele, gelaagde producties met modulaire synths als basis.

Zondag, Lange Golf, 21:00 – 22:00

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12