Videoprimeur: I Am Oak verwerkt het verlies van zijn vader op Omen

Album Our Blood verschijnt op 26 februari

Timo Pisart ,

Twee jaar geleden overleed de vader van Thijs Kuijken (I Am Oak) op 57-jarige leeftijd aan kanker. Hij verwerkte het met het prachtige, diep-ontroerende album Our Blood, dat 26 februari verschijnt op Snowstar Records. Kijk hieronder de videoclipprimeur van het nieuwe nummer Omen, waarin de nacht het overneemt van de dag. “Ik heb geprobeerd om er iets positiefs uit te halen.”

“I just saw the moon in the daytime”, fluisterzingt I Am Oak op Omen. Hij beschrijft stap voor stap hoe de nacht de dag opslokt, als voorteken van een naderend verlies. Thijs Kuijken: “Mijn vader had kanker, dat was het voorteken dat het snel zou aflopen. Het was al zo ver gevorderd dat het niet meer te redden viel. Het hele album gaat over verlies van mijn vader, maar je mag erin zien wat je wil: een relatie die stukloopt, het overlijden van je huisdier of een ander verlies.” 

En toch zijn Omen en het album Our Blood niet loodzwaar geworden, maar teder en bijna licht. Kuijken: “Ik wilde niet per se een ernstige plaat over de dood maken, of een ’oh, ik heb dit meegemaakt en ik ben heel verdrietig en zielig’-album, wat je ook wel eens ziet bij artiesten die iemand hebben verloren. Mijn insteek was om er iets positiefs uit te halen.” Hij probeert de dood te zien als een deel van het leven, zegt hij. “De beste manier om ermee om te gaan is door het te proberen te accepteren. De dood hoeft ook niet per se negatief te zijn. Het kan ook een soort opluchting geven. Zeker in zo’n geval dat iemand fysiek en mentaal pijn heeft. Het is een drastische oplossing, maar niet eens zo slecht.”

Inmiddels heeft I Am Oak al een indrukwekkende staat van dienst. Met het stroperige, folky debuutalbum On Claws brak hij op bescheiden schaal door, met het meer slowcore-esque album Oasem won hij in 2011 de 3voor12 Award. Our Blood is alweer zijn vijfde album, en qua geluid is het album echt een voortzetting van zijn eerdere albums: af en toe hoor je een pingelende banjo of voorzichtig akoestisch gitaargetokkel, dan weer meer meanderende dekens van warme synthesizers, en telkens mooie samenzang. “Qua geluid wilde ik voortbouwen op alles wat ik tot nu toe heb gedaan. Ik speel al een tijdje met het idee voor een black metal-album, wellicht komt dat er ooit ook nog van. Ken je Wind’s Poem van Mount Eerie? Zoiets, een combinatie van black metal en meer liedjesstructuur, maar dat zou ik echt met de band willen opnemen waar ik Our Blood helemaal in mijn eentje heb opgenomen, met een paar zangpartijen van mijn vriendin.”

In de videoclip voor Omen, opgenomen in Natuurdiorama Holterberg, zie je hoe I Am Oak wordt omringd door uitgelichte dieren. Aanvankelijk lijken ze te leven, maar al gauw blijkt dat ze zijn opgezet. “Ze zijn zo afgebeeld alsof ze in leven zijn, alsof het een normaal tafereel is. Ik vond dat daar een mooie dualiteit in zit.”

Het album Our Blood verschijnt precies twee jaar en twee dagen na het overlijden van zijn vader. “Ik kwam daar pas een paar weken geleden achter, het was helemaal niet bewust. Ik weet niet of dat een heftig anniversary-weekend wordt, het gaat best wel goed. Soms vraag ik me af of het verdriet nog gaat komen, maar waarschijnlijk heeft het wel echt geholpen om er op deze manier mee bezig te zijn.”

Our Blood verschijnt op vrijdag 26 februari bij Snowstar Records en wordt diezelfde dag gepresenteerd in EKKO Utrecht. Kijk hieronder ook hoe I Am Oak in een solo-sessie op Grasnapolsky nummers van Our Blood speelt.