Vincent Koreman stapt op als directeur van Incubate Vincent Koreman stapt op als directeur van Incubate

Toekomst van festival nog onduidelijk

, Ralph-Hermen Huiskamp

Vincent Koreman stapt op als directeur van Incubate

Toekomst van festival nog onduidelijk

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Na 13 jaar verbonden te zijn aan het festival, stapt Vincent Koreman op als huidige artistiek directeur van Incubate. De beslissing komt na een lange tijd vol veranderingen voor het vooruitstrevende festival, en komt voort uit tegenvallende subsidies.

In maart sprak Koreman op 3voor12 nog zijn hoop uit voor een gezonde toekomst voor het festival, dat zichzelf heeft neergezet als broedplaats voor nieuwe, eigenwijze, experimentele muziek. Na dat enorme ambities in 2015 niet haalbaar bleken, werd het festival omgevormd. Van een jaarlijkse editie die een week duurde, ging het in 2016 naar vier kleine edities.

De aangekondigde vernieuwingen bleken niet genoeg voor de grote geldschieters die belangrijk zijn voor het festival. Afgelopen subsidieronde maakte het Fonds Podiumkunsten bekend dat de aanvraag van Incubate voor een bijdrage van €150.000 voor de periode 2017-2020 niet gehonoreerd werd. Daarnaast liep het festival ook ondersteuning van de Provincie Noord-Brabant voor de zelfde periode mis. In de mail die Vincent Koreman vandaag uitstuurde, noemt hij deze gemiste financiering als directe aanleiding voor zijn vertrek.

In dezelfde mail benoemt Koreman het afgelopen jaar als een succesvol jaar, waarin de de overgang naar meerdere kleine edities goed verlopen is. De toekomst van Incubate lijkt nog onzeker. ‘Ik hoop dat mijn jongere collega's het festival kunnen voorzetten, maar helaas ligt ook hun lot in handen van externe financiers die tot nu toe niets hebben laten weten.'

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12