ESNS16: Tien tips voor Noorderslag

Amber Arcades, Indian Askin, Sef, Haty Haty en meer

Redactie 3voor12 ,

Komende zaterdag is het in Groningen weer tijd voor Noorderslag: het festival waar aanstormend Nederlands talent de kans krijgt zich te tonen aan het publiek. Maar wat zijn de must-sees? Welke artiesten gaan het helemaal maken? Hieronder tien acts waar wij veel vertrouwen in hebben. Volg Eurosonic Noorderslag vanaf vandaag op de site en in 3voor12 Radio op 3FM.

Max Meser
Singer-songwriter Max Meser heeft Spaanse roots en Nederlandse nationaliteit, maar zijn sound is onmiskenbaar Brits. In zijn liedjes hoor je echo's van de lange Engelse traditie van eigenwijze, jangly gitaarpop, van cocky hedendaagse Britrockers als Miles Kane, via The La's in de nineties, helemaal terug in de tijd tot voorvaderen The Kinks en The Who. Allemaal zouden ze vast trots zijn op de stijlvolle songs van dit 12van3voor12-talent.

Entreehal, 19:45 – 20:30

Amber Arcades
Onze 12van3voor12 Amber Arcades maakt fijn rafelige en melancholische slackerfolk. Daarmee stak ze al de Atlantische oceaan over om een album op te nemen met Kevin Morby en leden van Real Estate en Quilt. Dat album verschijnt dit jaar, en in maart keert ze terug naar Amerika voor het belangrijke showcasefestival SXSW. Annelotte de Graaf en haar band zijn kortom een echte belofte, en dat is uiteindelijk precies wat je op Noorderslag wil zien. Een voorproefje? Check de livesessie die ze onlangs in 3voor12 Radio speelde.

Restaurant - Marathonzaal, 21:15 - 22:00

The Brahms
De heren van The Brahms leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie, de vruchtbare bodem waar we ook Mister & Mississippi, Rondé en Mr. Polska aan te danken hebben. Muzikaal moet je het bij deze Utrechtse jongens een beetje zoeken in de hoek Vampire Weekend of Two Door Cinema Club: optimistische, zorgeloze gitaarpop die lekker lang in je hoofd blijft kleven. Waar het schrijven van een sterk popliedje eigenlijk behoorlijk moeilijk is, doet The Brahms het doodeenvoudig lijken, precies zoals het hoort bij goede popmuziek.

Entreehal, 21:15 – 22:00

Dazzled Sticks
Sticks en Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid) begonnen hun samenwerking onder droevige omstandigheden: ze deden samen een nummer (Opgezwolles Spaanse Vlieg) op de begrafenis van een gezamenlijke vriend. Maar al snel groeide er iets moois uit, met een heel album als resultaat. Tjeerd Bomhof schudt als hiphopproducer losser dan ooit de nieuwe tunes uit zijn mouw. Sticks’ teksten zitten weer bomvol popcultuurverwijzingen. Waar ze aanvankelijk vooral luchtig en humoristisch lijken, zit in elk nummer wel iets om over na te denken. Lees ook dit interview.

Binnenzaal, 22:00 - 22:45

Indian Askin
Sexy, bluesy en een beetje weird, dat is Indian Askin. De Indian in kwestie is Chino Ayala, die de muziek met de paplepel ingegoten kreeg van zijn Paraguayaanse vader. Volledig in het zwart gekleed leverden Chino en zijn kompanen vorig jaar een van de beste 3voor12 Radio-sessies van 2015 af, druipend van de rokerige swagger. Geen wonder dus dat we Indian Askin uitriepen tot een van de 12van3voor12, onze favoriete nieuwe acts van 2016. De eerste EP brengen ze uit op Warner Music, een van de major labels. Dat riekt naar een succes van grote proporties. Ga ze op Noorderslag dus zeker even checken voor de big break.

Restaurant – Marathonzaal, 22:45 – 23:30

Sef
Eigenlijk al een oudgediende op Noorderslag. In 2011 stond Sef er immers ook al, toen nog vooral bekend van Flinke Namen. Een paar maanden later kwam eerste soloplaat De Leven uit, met de gelijknamige hit. Toen nog met The Flexican achter de knoppen, tegenwoordig zien we Sef in zijn eentje op het podium. Hij zingt, mc’t en stuurt alle elektronica tegelijk aan. Eigenlijk past het wel bij de volwassener nummers op zijn nieuwe plaat In Kleur, waar hij onder meer tekeergaat tegen vooroordelen in de track Ze Zeggen. Met zulke sterke nummers erbij is Sef 2.0 niet te missen. 

Binnenzaal, 23:30 - 00:15

Haty Haty
Dazzled Sticks is niet het enige gevalletje ‘twee werelden komen samen’. Singer-songwriter Blaudzun en producer David Douglas werkten al eerder samen op het nummer White Heat Blood. Eerste single High As The Sun onder de naam Haty Haty is inmiddels uit en die nog wel een tandje spannender – uiteraard op het snijvlak tussen indie en elektronica, maar met nadruk op het laatste. Afgelopen jaar werd dat nieuwe project aangekondigd, met een veelbelovende show op ADE. Het album verschijnt op 11 maart. 

CBK Triadezaal, 02:00 - 02:45

Death Alley
Van een hele andere orde is Death Alley, dat onlangs nog een welgemeende ode aan wijlen Lemmy Kilmister bracht. Heel verrassend was dat niet, want dat Motörhead een inspiratie voor deze Amsterdammers is, is goed te horen. Death Alley combineert die klassieke metalsound met een flinke soulvolle dosis rock ’n roll en een punk attitude. Dat is dus beuken en swingen tegelijk!

Benedenzaal 1 - Kelder, 02:15 - 02:45

3voor12-podium met o.a. De Likt
Ook dit jaar host 3voor12 een eigen podium in Oosterpoort tijdens Noorderslag, en daar kun je natuurlijk niet omheen. Dit jaar spelen The Great Communicators, Canshaker Pi, Klangstof, Sevn Alias, Polynation en De Likt op het 3voor12-podium. Een gevarieerde line-up dus, die je uiteraard gewoon helemaal moet checken, maar pak in ieder geval De Likt mee. Die Rotterdammers hebben in hun nog jonge carrière namelijk al een behoorlijke livereputatie opgebouwd met hun rauwe performance.

Bovenzaal, 20:45 - 02:15 (De Likt 01:45 - 02:15)

Bewilder
Bonustip. Want oké, de ‘nieuwe’ band van Maurits Westerik speelt eigenlijk niet op Noorderslag maar op Eurosonic Air. Maar Bewilder is wel een hele goede reden om wat vroeger te komen en dit (gratis toegankelijke) onderdeel op de Grote Markt ook even mee te pakken. Westerik - je kent hem natuurlijk van GEM - vond zichzelf als muzikant afgelopen jaar opnieuw uit in deze begeesterde rockband, met dat geweldige nummer Forza (It Is) op zak. Op onder meer ITGWO zagen we al dat de liveshow sterk is. En dan is Eurosonic Air dit jaar ook nog voor het eerst in een tent. Niet echt Air, maar wel droog. 

Eurosonic Air, 14:00 - 14:45