3voor12 Checklist (week 4): o.a. Savages, Anderson .Paak en Diiv

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

De releasecarousel van 2016 draait inmiddels op volle toeren, dus hadden onze samenstellers de handen vol aan de Checklist van deze week. Er waren sterke comebackalbums van Orlando Voorn en Chairlift, de nieuwe Diiv-single smaakt naar meer met het oog op de aankomende plaat en Anderson .Paak's Malibu zit ook deze week bij veel samenstellers nog in de A-rotatie. Maar er kan er natuurlijk maar een de beste zijn, en dat is het zinderende tweede album van Savages.

1. (-) Savages - Adore Life (album)
Twee weken geleden gooide de titeltrack al hoge ogen in de Checklist, nu constateren we dat ook de rest van het tweede Savages-album de hoge verwachtingen meer dan waar maakt. Het is een intense, zinderende plaat geworden vol frustratie over alle ongemakken van de liefde. En laat je niet foppen door die gebalde vuist op de cover en alle boosheid die van sommige nummers uitgaat: Savages stelt zich onder die laag van furie juist ontzettend kwetsbaar op. 

2. (2) Anderson .Paak - Malibu (album)
Anderson .Paak houdt zich knap staande als runner-up in de Checklist: zijn tweede album Malibu heeft zich bij veel samenstellers stevig in de trommelvliezen vastgebeten. Malibu is funky, veelzijdig en bijzonder rijk gearrangeerd, met volle harmonische refreinen en soulvolle beats. En dan staat er met single Am I Wrong ook nog eens de beste Pharrell-plaat zonder medewerking van Pharrell op. Malibu van Anderson .Paak was kortom niet voor niets voor niets vorige week het 3voor12 Album van de Week.

3. (-) DIIV - Is The Is Are
Is The Is Are is, behalve een taalkundig gezien curieuze verzameling woorden ook de titel van het aankomende DIIV-album. Nu hebben de Amerikanen alvast de titeltrack uitgebracht, alweer de vijfde song die ons lekker maakt voor die plaat. Is The Is Are is weer precies zo'n galmende, postpunkige gitaarpopsong als je zou hopen. Laat die festivals maar komen!

4. (-) Klangstof - Hostage (single)
Huh, wacht eens, dit liedje ken ik toch al? Ja, dat kan kloppen! Een jaar geleden bracht Klangstof Hostage al eens uit, geprimeurd bij 3voor12. Maar nu heeft het project van Moss-bassist Koen van de Wardt de single opnieuw opgenomen en is hij uitgebracht bij het Amerikaanse Mind Of A Genius (van oa Zhu en Gallant). De track ging in première bij de BBC en duikt al op bij verschillende Britse en Amerikaanse blogs, en heeft op SoundCloud inmiddels de 100.000 plays al aangetikt. Terecht ook, want Hostage is een sterk opgebouwd dreampopnummer met een heerlijke postrock-eruptie.

5. (-) Flume – Never Be Like You (Single van de Week)
“We were sending ideas back and forth online, then met up in NYC, this is what we did”, is de rechttoe-rechtaan uitleg van Flume bij zijn nieuwe single met de Canadese zangeres Kai, die eerder al met Diplo samenwerkte. Never Be Like You - met kenmerkende lome, trage beat maar meer R&B dan voorheen - is afkomstig van het nieuwe Flume-album Skin, dat later dit jaar uitkomt.

6. (-) Sevn Alias - Twenty Four Sevn 2 (Album van de Week)
Sevn Alias is hot. Een minuutje bij DWDD, bijna 700.000 views op de clip voor z'n laatste single Kifesh en volgens 3voor12 gaf hij bovendien de allerbeste show van Noorderslag. Net voor Noorderslag kwam hij met de nieuwe tape Twenty Four Sevn 2, deze week Album van de Week en vol met “onverhulde, materialistische straatrap. En ook de grimmige, slome Atlanta-trapbeats van Esko zijn recht-voor-je-raap. Dat totale gebrek aan opsmuk maakt het verhaal van Twenty Four Sevn 2 alleen maar sterker.”

7. (-) Orlando Voorn - In My World (album)
Technopionier Orlando Voorn is terug met een nieuwe plaat. In My World staat vol abstracte melodieën en eigenzinnige percussie, die op sommige momenten een unheimisch gevoel geven, en soms juist een warm badje creëren. Het is op die manier een rijk en divers album geworden, dat vol suspens toewerkt naar funky hoogtepunten. Een glorieuze comeback.

8. (-) Chairlift - Moth
Over comebacks gesproken: al een jaar of vier hoorden we niets van Chairlift, maar met het nieuwe album Moth is het duo uit de VS weer helemaal terug aan het indiepopfront. Van slaapkamerproof slowjams als Crying In Public tot meer dansbare nummers als Moth to the Flame; Moth is een fris en eigenzinnig album, dat ondanks het experimentele karakter heerlijk poppy aanvoelt.

9. (-) Paul Twin – A White Island (track)
Op het label van technoproducer Mattheis verschijnt de EP van Paul Twin, White Island. De gelijknamige track kun je nu checken op Soundcloud, en dat is echt een geweldige plaat: melodieus, psychedelisch, euforisch en melancholisch tegelijk. De mythische plek die Paul Twin (naast producer ook wetenschapper, ja echt) in gedachten had bij het produceren van de track, kun je zomaar voor je zien.

10. (-) Underworld – I Exhale (track) 
Vorig jaar kondigde Underworld het nieuwe album Barbara Barbara, we face a shining future aan. De eerste plaat sinds Barking (2010) aan komt op 18 maart uit, en op dit eerste voorproefje horen we een verrassend geluid. De gebruikelijke spoken word van Karl Hyde is er natuurlijk op te vinden, maar muzikaal pakt I Exhale terug op een geluid van nog vóór magnum opus Dubnobasswithmyheadman (1993): duistere postpunk, met synths als cirkelzagen.

11. (-) Kanye West & Kendrick Lamar – No More Parties in L.A. (track)
Niet op vrijdag, zoals Kim Kardashian aankondigde, maar een paar dagen later: een nieuwe Kanye-track, waar naar het schijnt last-minute nog aan geschaafd is vorig weekend. Eindelijk werken deze twee kanonnen eens samen op één track, en dat levert een soulvol, veelbelovend voorproefje op van Swiss. Met name de soepele Madlib-beat valt verder op, een natuurlijke match met Kendrick Lamar’s verse. Maar uiteindelijk zou Kaye Kanye niet zijn als hij niet zelf de track killt met de line: “I know some fans said I'd never rap like this again / But the writer's block is over / MCs cancel your plans / A 38-year-old ate your role."

12. (-) Daughter – Not To Disappear (album)
Het Engelse folktrio Daughter gaat voorzichtig de elektronische kant op met hun tweede plaat Not To Disappear. Verder is de band nog net zo zwartgallig als voorheen, maar een stuk zelfverzekerder, met een grootser geluid. Frontvrouw Elena Tonra zag tijdens het interview met 3voor12’s Freek Verhulst dan weliswaar spoken, maar probeerde ook de lichtzinnige kant van zichzelf te laten zien. “Ik hou veel van disco. Hoor je dat niet in onze muziek? Sister Sledge is echt fantastisch... Haha, je zou ons eens op een karaoke-avond moeten zien!"