3voor12 Checklist (week 3): o.a. Sevn Alias, Anderson .Paak en Stormzy

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Vorige week trok 3voor12 richting het hoge noorden voor Eurosonic Noorderslag, om daar alle grote beloften en nieuwe favorieten te ontdekken. We zijn er nog niet helemaal van bijgekomen; geen wonder dus dat onze Checklistsamenstellers er nog helemaal vol van zijn. Gelukkig hebben we voor de thuisblijvers en nagenieters heel veel beeldmateriaal. Daarnaast ook nog een heel fijn hiphopalbum en opvallend veel eclectische elektronische releases.

1. (-) Sevn Alias live op Noorderslag
Van al het Nederlandse talent op Noorderslag maakte de jonge Almeerse rapper Sevn Alias op ons de meeste indruk: “Sevn Alias speelde alle rappers die de laatste jaren op Noorderslag stonden naar huis en spitte vandaag verbaal vuur. Zonder jolige publieksparticipatie, zonder liveband of tierelantijntjes, maar met een dwingende en ijzersterke show. We durven het bijna niet te zeggen, maar misschien wel de beste hiphopshow op Noorderslag ooit.”

2. (-) Anderson .Paak - Malibu (album)
Het tweede album dat rapper/zanger/songwriter Anderson .Paak (met punt, ja) onder deze naam uitbracht wist zich deze week tussen alle ESNS-geweld toch moeiteloos staande te houden. Malibu is funky, veelzijdig en bijzonder rijk gearrangeerd, met volle harmonische refreinen en soulvolle beats. Malibu van Anderson .Paak is deze week het 3voor12 Album van de Week.

3. (-) Stormzy live op Eurosonic
Ook op Eurosonic was het een rapper die de kroon spande, de Britse grime-held Stormzy: “De eerste tien minuten is de bas onder de producties weggedraaid, om even te demonstreren hoe razendsnel hij kan rappen, hoe vlijmscherp z’n tong is en hoe verstaanbaar hij blijft. Hij is grappig en grimmig tegelijk, en rapt evengoed over de schaduwkant van de Londense wijk Croydon als over, jawel, Harry Potter.”

4. (-) O.a. Klangstof, Polynation, Honne, Dua Lipa - 3voor12 op ESNS
Op zowel Eurosonic als Noorderslag heeft 3voor12 dit jaar haar kamp op geslagen, op donderdag in Vera en op zaterdag in de Bovenzaal van de Oosterpoort. Op beide avonden zagen we acts uit onze 12van3voor12 en nieuwe favorieten. Onze Checklistsamenstellers noemen onder meer Klangstof, Polynation, Canshaker Pi, Honne en Dua Lipa als uitblinkers van het festival. We hebben natuurlijk een heleboel beelden van onze podia op ESNS, die je allemaal hier kunt terugkijken.

5. (-) VANT live op Eurosonic & 3voor12 Radio sessie
Geen zorgen, gitaarpuristen: jullie kwamen ook goed aan je trekken op ESNS, onder meer met VANT. “Als er een moment gaat komen waarop iedereen zegt ‘dat was de terugkeer van de gitaar’, dan is het nu. De Britse viermansformatie geeft het gewillige publiek geen moment rust en scheurt in een moordend tempo langs indie-, punk- en garage rock, maar met zuivere, meerstemmige zang en meezingbare refreintjes.” Toen ze langs kwamen in de studio hebben ze er geen spaan van heel gelaten. Check de sessie van VANT hier.

6. (-) Applescal - Leone Highway (track)
Producer Pascal Terstappen bracht op de donderdag van Eurosonic deze nieuwe track uit, en draaide hem die avond meteen in zijn set in de Groningse club Paradigm. Leone Highway is de zes minuten tellende titeltrack van zijn aankomende EP, heel clean en toch stuwend en catchy.

7. (-) White live op Eurosonic
Op de eerste dag van Eurosonic bracht White precies de energie de we nodig hadden. “Eurosonic is aan het eind van deze eerste avond wel toe aan een feestje, en het vijftal White uit Glasgow komt precies dat brengen. […] White klinkt nergens als een pastiche, ook al hoor je de invloeden duidelijk. Bands als Hot Chip en LCD Soundsystem hoor je terug, een wat rustiger nummer doet – het zal aan deze dagen liggen – zowaar een beetje aan Bowie denken.”

8. (-) Orlando Voorn - In My World (track)
Nederlandse techno-held en oudgediende in het genre Orlando Voorn komt volgende week met een nieuwe release op het Amsterdamse Rush Hour-label. De eerste track die we daarvan te horen krijgen is In My World, tevens de titel van dit vierde album. Het is een gelaagde track met een kalme, warme groove onder een chaotisch spel van gevonden geluiden en samples. Het album In My World komt uit op 25 januari.

9. (7) Last Shadow Puppets - Bad Habits (track)
Het gonsde al even, maar nu is dan echt zo ver: nieuwe muziek van The Last Shadow Puppets! Het project van Britpopsuperster Alex Turner (Arctic Monkeys) en cocky rocker Miles Kane is terug met een nieuw album. Op deze eerste single horen we minder meeslepende bioscoopstrijkers, maar des te meer bravoure en woeste energie. Bad Habits is deze week de 3voor12 Single van de Week.

10. (-) Death Alley live op Noorderslag
Nog meer vett(ig)e gitaarmuziek op ESNS, van de onwaarschijnlijk coole Amsterdamse boogierockband Death Alley: “Licht uit, snor aan: Death Alley brengt een ode aan de enige echte Lemmy ‘fuckin’ Kilmister, en dat is logisch. Hun muziek zou niet bestaan zonder Motörhead […] Death Alley knalt de zaal keihard vol met wah wah bassen, die misschien nog wel belangrijker zijn dan de gitaren. Het is snel, het is boogie, het is viezig en vet.”

11. (-) Kyle Hall - From Joy (album)
De driedubbel-LP From Joy is het tweede album van producer Kyle Hall, die door zijn debuutalbum uit 2013 meteen als de redding van de Detroitse scene werd gezien. In de tussentijd startte hij zijn eigen label, Wild Orchid, en bracht hij enkele 12 inches uit. Nu is hij terug, maar verrassend genoeg niet met nieuw materiaal in de strikte definitie van het woord. Alle tracks op From Joy dateren van voor 2010, toen Hall nog werkte in de kelder van zijn vaders huis op Joy Road. De drie LP’s bevatten in totaal acht tracks, elk met rijke melodieën en invloeden uit de jazz.

12. (-) Indian Askin live op Noorderslag & Indian Askin EP
Indian Askin bevond zich op basis van slechts één liedje ineens op alle Nederlandse talentenlijstjes (inclusief onze 12van3voor12). Konden ze die hype op Noorderslag waarmaken? Oh jazeker! “Indian Askin drijft op prettig gestoorde gekte. […] Met de woest groovende 'Really' en 'Answer' komt de paling uit de broek. Letterlijk: Alaya doet z'n riem af, om zichzelf ermee op te hangen, waarna z'n broek op zijn knieën zakt. Superstoer.”