3voor12 Checklist (week 10): o.a. Kendrick Lamar, M83, The Kills en Palmbomen II

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

De liefhebber heeft het ongetwijfeld mee gekregen maar voor hen die het gemist hebben: Kendrick Lamar bracht deze week een verrassingsalbum uit. Daarnaast een berg aan nieuwe releases van onder andere M. Ward, The Kills, Palmbomen II en M83 niet te vergeten.

1. (-) Kendrick Lamar – untitled unmastered.
Deze week bewees Kendrick Lamar nog maar weer eens in zijn creatieve piek te zitten. Plots kwam daar het album untitled unmastered. tevoorschijn. Zonder aankondiging, zonder promotie. Nee. Meer dan een post op social media is genoeg voor de rapper. Op de bundeling demo's en b-kantjes staan acht nummers die net zo goed passen op zijn laatste album, ‘How To Pimp A Butterfly’, maar het kennelijk net niet gehaald hebben.

2. (-) Porches – Pool
Er zit een grappig verhaal achter het nieuwe album van New Yorker Aaron Maine. In tegenstelling tot zijn vorige plaat nam hij het hele album op eigen kracht op. Nadat Porches een PC en audiosoftware had aangeschaft, is hij de gehele plaat zelf in gaan spelen. Iets dat hem overduidelijk erg goed afgaat. Pool is elektropop-album dat uitblinkt in het vinden van balans en dosering van geluiden. Eenvoudige, maar complete arrangementen gedragen door een stem waar je u tegen zegt.

3. (-) M83 – Do It, Try It
Zo lag daar, geheel onverwacht, een single van de Franse elektropop-band M83. En wat een ongekende groove is er in dit nummer te horen. Het intro dat gespeeld wordt op keyboard, bewerkt met een flinke lading reverb, doet ergens wel denken aan een 70’s track uit het repertoire van bands als Supertramp. Maar zodra de drums hun intrede doen, bewijst M83 nog steeds met beide benen in het heden te staan.

4. (-) Methyl Ethel – Oh Inhumane Spectacle
Voor de luisteraars die van sfeervolle muziek houden, is Methyl Ethel zeker het luisteren waard. Indie, elektro, rock, pop. Het komt allemaal samen in deze ambient-verzameling van deze drie Australische muzikanten onder leiding van Jake Webb. Hij startte de band in 2013 om zijn thuisprojecten beter uit te werken, met een jaar later de plaat Teeth als gevolg. Indiepop-nummers die op de eerste zonnige lentedag van dit jaar nog goed van pas kunnen komen, waarvan Twilight Driving een mooie samenvatting is.

5. (-) Death Alley live 3voor12-sessie @ Where The Wild Things Are
Death Alley trad op tijdens onze 3voor12-sessies en hebben tijdens WTWTA’16 een bungalow flink op stelten gezet. Death Alley speelt boogierock op zo’n overtuigende manier dat Lemmy er trots op was geweest. Vol energie en passie speelt Death Alley tijdens het optreden de versterkers aan gort. Klik hier voor een overzicht van de andere 3voor12-sessies met onder andere Whitney, Canshaker Pi, Bob Moses, Baio, Dan Deacon en meer.

6. (-) The Kills – Doing It To Death
De sexy indie-rockers van The Kills komen op 3 juni met het nieuwe album ‘Ash & Ice’. Het duurde eventjes – vijf jaar welgeteld – en dat is niet de eerste keer. Ook tussen het derde en vierde album werd een radiostilte ingelast, vanwege het nieuwe project, Dead Weather, van zanger Alisson Moshart in samenwerking met Jack White. Maar dit alles maakt deze single en clip niet minder spraakmakend.

7. (-) M. Ward – More Rain
De singer-songwriter uit Portland, Oregon die ondertussen al negen platen op zijn naam heeft staan. Verwacht mooie luisterliedjes met bluesy en folky invloeden. Soms lieflijk en zacht, met vlagen vlammend en fel. Een heerlijk album met nummers dat beelden oproept die bijna automatisch op je netvlies tevoorschijn komen.

8. (-) Daniel Haaksman – African Fabrics
Stiekem zijn wij op de redactie ook klaar voor de zomer, zeker na een regenachtig weekend op WTWTA. Albums als African Fabrics zijn dan ook van harte welkom. Vrolijke elektro-deuntjes en de karakteristieke gitaarrifjes waarvan de roots in de Afrikaanse folkmuziek liggen.

9. (10) Miguel - Rogue Waves EP
Maar liefst vijf nieuwe remixes van Miguel's Waves zijn gebundeld op deze nieuwe EP. Zelfs Tame Impala deed mee: met die vette, flanger-rijke psychdiscolaag is het een track geworden die zo op Currents had kunnen staan. Maar ook de ingetogener duet-versie met countryzangeres Kacey Musgraves is fraai gedaan.

10. (-) Black Mountain – Florian Saucer Attack
De heren en dame van deze rock-formatie uit Vancouver releasen de eerste single in de aanloop naar het nieuwe album VI dat in april uitkomt. De band bracht eerder al drie interessante albums uit. Black Mountain schuwt niets waar rock in naar voren komt. Van hard, psychidelische, tot stonerrock. De Canadese durven het aan. Florian Saucer Attack is robuust, maar het maakt ons wel lekker voor wat komen gaat. Lees binnenkort het interview met de band op 3voor12. 

11. (-) Betonkust & Palmbomen II – Center Parcs EP
Het resultaat van producers die zich een weekje opsluiten in Center Parcs De Eemhof om ongestoord aan muziek te kunnen werken. Kai Hugo, de echte naam van Palmbomen II, kwam over vanuit Amerika om met Betonkust te werken. Alleen de ludieke songtitels als Leo/Mirjam, Verminkte Toekan, Geen Contact meer zijn natuurlijk al creatief. Maar ook de experimentele muziek die voortvloeide uit het project is lovenswaardig.

12. (11) Marlon Williams – Marlon Williams (Album)
Marlon Williams begon in zijn thuisland Nieuw Zeeland als frontman van The Unfaithful Ways, een bandje dat hij met schoolvrienden en zijn scheikundeleraar had opgezet. Na een driedelige samenwerking met Delaney Davidson is het nu tijd voor zijn solodebuut, dat sinds vrijdag ook in Europa uit is. In de melancholische americana van de twintiger klinkt een hoop levenservaring door, maar Williams beschikt bovendien over een aardig empathisch vermogen. Dat blijkt bijvoorbeeld als hij op Nina Simone-cover When I Was A Young Girl perfect in de huid van een ouder wordende vrouw kruipt.

De Checklist van deze week is samengesteld door Erik Zwennes, Ralph-Hermen Huiskamp, René Passet, Norbert Pek, Menno Visser, Roosmarijn Reijmer, Ingmar Griffioen, Sjoerd Huismans, Sander Kerkhof, Timo Pisart, Cécile van Wijnsberge, Tomas Delsing en Flip Kloet.