ADE16: De Top 25 van Amsterdam Dance Event 2016

O.a. Giegling, Theo Parrish en Dixon

Redactie 3voor12 ,

Bij elkaar opgeteld was 3voor12 op meer dan vijftig ADE locaties. In vijf volle dagen en lange nachten kwam er ongelooflijk veel goede muziek langs. Dit waren de beste 25 optredens die 3voor12 op Amsterdam Dance Event 2016 zag.

1. Giegling
Verrassing! Naast de kelder en de tuin heeft De School op zondag een extra clubruimte, die de hele dag gevuld wordt door Konstantin en DJ Dustin van Giegling, momenteel de absolute favorieten van de fijnproevers. Ze draaien urenlang subtiel, laten het klappen met een grote pophit en maken het af met rauwe duisternis. Deze tien-uurs-set was een bevestiging van wat al in de lucht hing, en een dag eerder op Wintercircus was het ook al duidelijk: dit zijn de jongens om op te letten.

2. Theo Parrish
Je kunt op zondag naar de kerk, je kunt de hele dag in bed liggen, je kunt ook gaan voor een volle nacht Theo Parrish in Radion. De Detroit veteraan laat je zoals gehoopt breed grijnzend alle hoeken van de zwarte muziek zien. Zelfs als de stroom in de ochtend even wegvalt denkt niemand eraan om te vertrekken. 

3. Dixon
Maar liefst twee keer maakt Dixon deze ADE zijn favorietenstatus waar. Eerst speelt hij op hun eigen avond Afterlife in de grote Mediahaven de Italianen van Tale Of Us naar huis, en op zondag is zijn set vol ruimtelijke ratelplaten de climax op de fantastische De School-zondag.

4. Red Axes
De twee Israëliërs van Red Axes hebben dit jaar nogal wat tracks en remixes gemaakt die in alle dj-tassen belandden, en tijdens hun set op Life & Death draaien ze er een heleboel. Niemand maalt om die egotripperij, waarom zou je als de kwaliteit zo hoog ligt. Hoogtepunt is hun remix van Moscoman’s Fernandez.

5. Carlos Valdes & Sandrien
3voor12’s Chris Walraven zei over Carlos Valdes en Sandrien: 'ik kocht nog nooit een kaartje omdat Sandrien of Carlos Valdes op de line-up stonden. Maar waarom niet? Ze verrassen eigenlijk iedere keer weer. Het is vanavond misschien geen Is Burning (hun gezamenlijke clubnacht), maar de zaal is binnen een half uur van hun set volledig on fire.' Ere wie ere toekomt, Sandrien en Carlos Valdes zijn een Amsterdams koningspaar!

6. Pan-Pot
Het Duitse duo Pan-Pot is voor veel bezoekers dé reden om naar Awakenings te komen. Ze zijn gewapend met een arsenaal aan controllers, effectenbakken en laptops en daarmee krijgt Pan-Pot het hoogst haalbare voor elkaar: álle nummers zo vanzelfsprekend in elkaar over te laten gaan, dat de set zelf in feite één nummer wordt. Het soort summum waar veel techno-dj’s van dromen, Pan-Pot doet het. 

7. Peaking Lights Acid Test
Op de piek van de nacht het tempo omlaag gooien naar 90 bpm, je moet maar durven. Maar Peaking Lights weet dat het goed zit op deze avond: de vibe is ongelofelijk goed, mensen hebben zin in de muziek en zin in elkaar, en aan het eind van zijn trage set is Pan-Amafropeans veranderd in een hitsig feestje.

8. Severed Heads
Dankzij Optimo kwam een tijdje terug de Australische synthpopband Severed Heads uit de jaren tachtig bovendrijven, en nu staan ze op ADE. Het is veel industriëler en minder gepolijst dan Kraftwerk, die eerder al pionierden met synths, drumcomputers, tapes en stembewerking. Tegelijk schuren de liedjes van Severed Heads veel meer tegen pop aan. Verrassend sterk!

9. Satori
Met zijn hoedje, lange veren in zijn keyboard en zijn voorliefde voor remixes van Arabische en Afrikaanse muziek zou je zeggen dat kitsch op de loer ligt bij Satori. Maar hij zet het naar zijn hand en geeft de beste set van de avond. Hij kan de beats nog geen seconde wegdraaien of extreem gejoel schalt door de Boiler Room.

10. Moscoman Live
Naast Red Axes klopt nog een Israëlische producer hard op de deur. Zijn naam is Moscoman, en hij vertolkt de tracks van zijn uitstekende melodieuze technodebuut met een echte band, met drummer en bassist. Dat pakt verrassend goed uit, met als kers op de taart een cover van Cerrone’s klassieker Supernature.

11. Jackmaster b2b Tom Trago
Samen met Moodymann hebben Jackmaster en Tom Trago de eer de nieuwe club Shelter onder de A’DAM Toren te openen. Binnen drie platen trekken ze door naar de vijfde versnelling, met hortende en stotende breakbeathouse en platen waarin de kick helemaal vooraan staat. Vanochtend vroeg lag Jackmaster nog te slapen in het ballenhok van De School, waar een heus ADE-voetbaltoernooi werd afgewikkeld. Blijkbaar vond de Schot zijn tweede adem, want van een masterkater is weinig meer te merken.

12. Joseph Capriati
De kleine grote man uit Napels draait op ‘zijn’ Awakenings avond met een enorme focus en voelt zich gesterkt door de vele aanwezige Italianen die per persoon al voor meer dan tien man kunnen dansen. Dat wordt beloond met een bang-up set die zeker het laatste half uur alle energie uit het lijf perst.

13. Maceo Plex
Hoe kun je nog opvallen als er tweeduizend dj’s in vijf dagen in de stad draaien? Nou, door de iconische fietspassage onder het Rijksmuseum te kapen voor een gratis feest bijvoorbeeld, zoals Maceo Plex deed. De grootste underground dj van het moment.

14. Four Tet & Floating Points
Het moest en het zou natuurlijk gaan gebeuren in De School op woensdag, waar Four Tet en Floating Points om de beurt vinyl of de platenspeler legden, van jazz tot disco tot house. Het werd een broeierige avond in zweethol De School, die goed was maar de torenhoge verwachtingen net niet kon waarmaken.

15. Blawan
Arme Blawan is zijn platentas kwijt, dus hij moet het doen met een stel oude usb-sticks en een paar inderhaast gekochte nieuwe platen. En toch groeit de jonge technoprins uit tot een van de hoogtepunten op Awakenings. In korte tijd is hij een favoriet van het Awake-publiek geworden, en dit is een bevestiging.

16. Dano
Je kon natuurlijk op je vingers natellen dat A hardcore legende Dano dit jaar de Mary Go Wild zou afsluiten (Mary bracht net zijn biografie uit) en B dat de ravekelder volledig aan gort zou gaan. Bier gooien, sit-ups, woest dansende mensen, alles. Ook dit jaar was het kleinste feestje van ADE weer talk of the town.

17. Tale Of Us
Vorig jaar was Tale Of Us een van de hoogtepunten op ADE, nu hebben ze een fenomenale Dixon voor zich staan. Net als de Duitse uitblinker bedienen de Italianen zich van epische techno, maar mede door de toch al wat galmende ruimte en de nodige delay op de muziek, schuiven de ritmes nog wel eens langs elkaar heen. Goede set, maar niet de beste van hun avond.

18. Philip Glass & Laurie Anderson
De zondag van ADE biedt traditiegetrouw een handvol feestjes als laatste halte voor de onvermijdelijke maandagochtend blues. Maar je kunt ook naar het slotconcert van ADE met twee van de meest avant-gardistische Amerikaanse, klassieke muzikanten van de laatste vijftig jaar: Philip Glass en Laurie Anderson.

19. Veronica Vasicka
Gehuld in de dikste mist die de rookmachines kunnen maken, schotelt Vasicka Vasicka van het Minimal Wave label een mix voor van vlammende electro, EMB en prikkelende acid. De ritmes kunnen niet veel hoekiger zijn, maar toch klinkt het zo verdomd sexy. De snares kletsen als een vlakke hand tegen een welgevormde bips en ook samples van gehijg maken het plaatje compleet.

20. Barnt
Hebben we het al gehad over de trance-revival onder credible dj’s? Ja, die hangt in de lucht, en het eerste uur van Barnt’s set dit weekend was er het levende bewijs van. Bijna alleen maar 90’s klappers, en daarna pas de duistere, ritmische sound die we van hem gewend zijn. Heerlijk, kom maar op!

21. Acid Arab
De kleine zaal in de Paradiso is niet groot genoeg voor deze mannen. Ze mengen naar het eind van de avond toe steeds meer duistere, Berlijnse beats met Arabische vocalen en Middenoosterse geluiden. Soms neigt de bas zelfs naar dupstep-tempo. Ze krijgen een uitgelaten applaus van het publiek, theedoeken bij sommigen nog steeds om het hoofd gebonden. 

22. DJ EZ
Het duurt even, maar dan heb je ook wat. In een uithoek in Amsterdam-Noord draait DJ EZ de ene UK Garage- en Bass-klassieker na de andere, maar compleet in stijl. Met een pull-up en een rewind gaat de zaal helemaal mee in de hak-op-tak-stijl van deze UK Garage legende.

23. Christian S
Christian S is een veelgevraagd underground-dj uit Keulen, die vaak als slotact neergezet wordt. Vandaag staat ie op eigen verzoek al om 01:00 uur op het programma. Hij wil laten zien dat ie de toon van de avond kan zetten in plaats van het werk van de rest in te koppen, en dat doet ie echt voorbeeldig. Hij legt zo de basis onder een van de meest geslaagde feesten van ADE.

24. Martin Garrix
Het was helemaal de week van Martin Garrix. Woensdag al werd hij door DJ Mag gekroond tot nummer 1 dj, zaterdag sloot hij zijn ADE af met een ‘all ages show’ in de RAI. Dat betekent honderden kinderen op de schouders van hun vader of moeder, die de hits en al het vuurwerk vol overgave tot zich laten komen.

25. Craig David
De Britse r&b zanger Craig David is terug! En hij valt op in een uitverkocht Paradiso: David heeft geen band en is zelf zijn eigen dj. Dat klinkt armoedig, maar hij weet er de zaal flink mee op zijn kop te zetten, met een sterke focus op de oude hits.