Song van het Jaar 2015 moodlist: slaapkamerelektronica

Wat zijn de beste bedroomjams van 2015?

Freek Verhulst ,

Met een longlist van 290 nummers is de keuze wel heel erg reuze voor de Song van het Jaar 2015. Daarom deelt de 3voor12-redactie de lijst voor je op in hapklare brokken, in de vorm van zogeheten 'moodlists'. Welke genomineerde songs passen het beste bij welke stemming? In de eerste moodlist gaan we voor de perfecte slaapkamermuziek: elektronische smoothjams om lekker bij in te doezelen, of als perfecte soundtrack van overige slaapkameractiviteiten.

Wat maakt de ideale slaapkamertrack nou eigenlijk? In ieder geval moet hij niet te druk zijn; niet te blij, maar ook niet te droevig. Je wil natuurlijk wel met een goed gevoel naar bed. Redelijk mellow dus, maar spannend genoeg om voor wakker te blijven. Goede bedroomjams maken is kortom zo makkelijk nog niet.

Jamie XX verstaat die kunst als geen ander. In 2015 kwam hij eindelijk met zijn soloalbum, waarop met Loud Places een klassieke snoozeplaat staat. Rustig tempootje, vriendelijk klingelende percussie, ingetogen vocalen van Romy van The XX en een subtiele rise halverwege om je bij de les te houden, zodat je niet in slaap valt. Net zo'n soort track: You're Mine van Raving George en Oscar and the Wolf, of HAEVN's Finding Out More.

Maar het kan ook anders. De melodische techno van bijvoorbeeld Weval, George FitzGerald of Bob Moses doet het meer dan prima buiten de club en onder de wol, zodat je - moe van het stappen - nog even rustig kunt ontwennen voor je in slaap valt.

Wordt het echt spannend in de slaapkamer, dan kun je altijd nog gaan voor smooth, meer r&b-achtige tracks. The Weeknd is de onbetwiste koning van 2015 in dat genre, met zijn soundtrack voor Fifty Shades of Grey. Maar ook van eigen bodem komen goeie glijtracks. Wat te denken van bijvoorbeeld Blinded van OIJ?

Check de hele lijst op Spotify: